Veel zwanger vrouwen krijgen te maken met (vervelende) lage rugpijn. Als je weet wat dit ongemak veroorzaakt, ben je al goed op weg om het probleem aan te pakken. In dit artikel vertellen we je meer over waar deze lage rugpijn vandaan komt en wat je er tegen kan doen.

Wat kunnen de oorzaken zijn van mijn lage rugpijn tijdens de zwangerschap?

Waarschijnlijk kun je je groeiende baarmoeder en hormonale veranderingen als schuldige aanduiden voor je rugpijn. De baarmoeder zet uit waardoor je buikspieren gaan uitgerekt worden en ook verzwakken. Je lichaamshouding gaat veranderen en er wordt druk uitgeoefend op de rug. Dit kan ook voor lage rugpijn zorgen wanneer het drukt op een zenuw. Bovendien betekent het extra gewicht dat je meedraagt, meer werk voor je en extra belasting voor de gewrichten.

Tegelijkertijd maken de hormonale veranderingen de gewrichten losser en ontspannen ze de ligamenten die de heupbeenderen verbinden met de ruggengraat. Hierdoor kun je je minder stabiel voelen en het kan voor pijn zorgen wanneer je wandelt, rechtstaat of voor een langere periode neerzit. Dingen opheffen kan ook voor lage rugpijn zorgen.

Denk niet dat je alleen bent, want ongeveer twee derde van de zwangere vrouwen krijgen te maken met lage rugpijn, meer bepaald posterior bekkenpijn en pijn in de lendenen. Je kunt lage rugpijn hebben in de eerste weken van de zwangerschap, maar meestal begint het pas in de tweede helft van de zwangerschap. Het kan erger worden naarmate je langer zwanger bent en kan zelfs nog even aanhouden als de baby er al is.

Wat is posterior bekkenpijn tijdens de zwangerschap?

Posterior bekkenpijn is de pijn die je voelt achteraan je bekken. Het is de meest voorkomende soort van lage rugpijn, hoewel sommige vrouwen ook pijn aan de lendenen kunnen hebben. Je kunt het ervaren als een diepe pijn aan één of beide kanten van je achterwerk of achteraan je dijen. Het kan getriggerd worden te wandelen, trappen op te gaan, in en uit bad gaan, naar een andere zijde rollen in bed, enzovoort. Bepaalde posities kunnen de lage rugpijn erger maken. Bijvoorbeeld wanneer je op een stoel zit en voorwaarts leunt op een bureau.

Wat is pijn aan de lendenen tijdens de zwangerschap?

Dit is ook een lage rugpijn die zich situeert ronde de lendenwervel, hoger op je lichaam dan de bekkenpijn. Het kan gelijkaardig aanvoelen als lage rugpijn die je eventueel al had voor de zwangerschap. Het is ook een pijn die kan uitstralen naar je benen. Zitten of rechtstaan gedurende langere periode maken het meestal erger, en de pijn is meestal intenser op het einde van de dag.

Hoe weet ik dat ik ischias heb tijdens de zwangerschap?

Wanneer lage rugpijn uitstraalt naar het achterwerk en de dijen, dan wordt het vaak verward met ischias, een relatief ongewone toestand. Ischias tijdens de zwangerschap, wat kan veroorzaakt worden door een discus hernia in het onderste deel van de rug, komt slechts voor bij één procent van de zwangere vrouwen. Als je ischias hebt, dan zal de pijn in je benen meestal erger zijn dan in je rug. Je kunt het ook voelen onder de knieën, en het kan zelfs uitstralen naar je voeten en tenen. Als je denkt dat je te kampen hebt met ischias raadpleeg dan onmiddellijk je arts.

Bij welke vrouwen is de kans groter om lage rugpijn te hebben?

Als je voor de zwangerschap al te maken had met dit soort pijn, dan is de kans reëel dat je er nu ook mee af te rekenen krijgt. Ook als je een zittende leefstijl en/of job hebt, niet lenig bent en zwakke rug- en buikspieren hebt loop je meer risico op lage rugpijn. Een het dragen van een tweeling, helpt ook niet echt…

Wat kan ik doen om de lage rugpijn te verzachten?

Wanneer je pijn aan de rug hebt, zal je eerder de neiging hebben om in bed te kruipen dan te gaan sporten. Op lange termijn is te veel rusten echter niet goed voor je lage rugpijn. Je moet zeker en vast ook bewegen. Vraag zeker aan je arts welke sporten wel en niet kunnen en met welke intensiteit. Trainen met gewichten om de spieren te versterken, rekoefeningen, zwemmen, en wandelen behoren zeker tot de mogelijkheden. Het sporten zal alleen moeten aangepast worden aan je zwangerschap, en het zal vooral ook veilig moeten gebeuren. Vermijd dat je helemaal plat gaat liggen op je rug en wees voorzichtig wanneer je van positie wisselt of rechtstaat van de grond. Luister altijd naar je lichaam en doe niets waarbij je pijn voelt.

Je lichaamshouding is ook een heel belangrijke factor. Zwangere vrouwen hebben de neiging om hun schouders te laten zakken wanneer hun buik groeit, wat voor meer druk op de rug zorgt. Probeer je zo recht mogelijk te houden. Wanneer je gedurende de dag veel zit, probeer dan rechtop te zitten. Je voeten ondersteunen met een verhoogje kan pijn in de lendenen voorkomen, net als een klein kussen achter je onderrug. Sta ook voldoende op een wandel eens rond, tenminste elk uur of zo.

Het dragen van comfortabele schoenen kan ook lage rugpijn voorkomen. Die hoge hakken mogen even de kast in, want al wat ze doen, is je lichaamshouding nog meer uit balans brengen. Bovendien verhoog je door ze te dragen de kans op struikelen en vallen.

Buig altijd je knieën en hef dingen op vanuit een gehurkte positie om de druk op je rug te verminderen. Het veiligst is natuurlijk om iemand anders dingen voor jou te laten opheffen. Draaiende bewegingen zijn ook te vermijden, vooral in combinatie met buigen, zoals bijvoorbeeld bij stofzuigen of dweilen. Heb je niemand om die karweien in jouw plaats te doen, beweeg dan je hele lichaam in plaats van enkel te draaien met je bovenlichaam.

Wees voorzichtig bij het uitstappen uit bed. Buig je benen bij de knieën en heupen wanneer je naar een kant rolt, en gebruik je armen om je omhoog te duwen terwijl je je onderbenen over de rand van het bed laat bengelen. Om een goede nachtrust te hebben, en ’s ochtends lage rugpijn te vermijden, is het best dat je op je zij ligt met één of twee knieën gebogen en eventueel een kussen tussen je benen. Naarmate je zwangerschap vordert, kun je ook een ander kussen gebruiken om je onderbuik te ondersteunen. Misschien moet je ook het aanschaffen van een nieuwe matras overwegen om je rug beter te ondersteunen.

Draag zorg voor jezelf. Je kunt bijvoorbeeld relaxatietechnieken aanleren, die je kunnen leren omgaan met oncomfortabele situaties en vooral ook nuttig kunnen zijn wanneer je gaat slapen. Probeer zeker ook eens warmte of koude. Er is bewijs dat warmte op korte termijn verlichting kan opleveren, zoals bijvoorbeeld een warm (niet heet!) bad nemen. Dat koude helpt, is minder bewezen, maar het gebruiken van een cold pack is eenvoudig en het proberen waard als warmte bij jou niet helpt.

Wat als de lage rugpijn aanhoudt tijdens mijn zwangerschap?

Raadpleeg zeker een arts als de lage rugpijn aanhoudt wanneer de bovenstaande voorzorgsmaatregelen geen effect hebben. De arts kan de situatie evalueren, behandelen of eventueel doorverwijzen naar een andere specialist. Er zijn een aantal behandelingen die hun effect al bewezen hebben: acupunctuur, fysieke therapie, chiropractische zorg, en in sommige gevallen medicatie tegen de pijn.

Wanneer moet lage rugpijn echt ernstig genomen worden?

Als de lage rugpijn verschillende weken aanhoudt, moet je zeker je arts raadplegen. Ook in de volgende gevallen mag je zeker niet wachten met het zoeken van medische hulp: rugpijn veroorzaakt door een trauma, lage rugpijn in combinatie met koorts of vaginale bloeding, gevoelloze benen, geen gevoel meer in je billen, schaamstreek of anus, lage rugpijn in het late tweede trimester of derde trimester (zeker als je daarvoor nog geen pijn had), lage rugpijn in combinatie met pijn in je zij of onder je ribben (kan een teken van nierinfectie zijn)