Iedereen heeft wel eens last van winderigheid. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over winderigheid en zwanger zijn. Tijdens een zwangerschap kun je er meer last van hebben dan anders, en ook na de bevalling stopt dat niet gelijk. Als je je hierdoor opgeblazen voelt, kan dat heel vervelend zijn. Toch geven de meeste zwangere vrouwen hun scheten liever de vrijheid, dan dat ze ze binnen houden. Daar krijg je namelijk buikpijn van. Je bent dan gewoon winderig zwanger! Als anderen daar een probleem mee hebben blijven ze maar uit de buurt.

Wat is winderigheid precies?

Winderigheid is het, via je anus, vrijkomen van gas uit je darmen. In normale mensentaal heet het scheten laten. Dit doet iedereen, alleen laat de een iets meer scheten dan de ander. Het gas bestaat voornamelijk uit stikstof, zuurstof, koolstofdioxide en kleine hoeveelheden andere gassen zoals methaan en waterstof.

De oorzaken van winderigheid zijn divers. Het kan komen doordat onverteerd voedsel pas in de dikke darm wordt afgebroken, door het inslikken van lucht of door bepaalde medische aandoeningen. Tijdens de zwangerschap spelen hormonen ook een grote rol.

Winderigheid tijdens zwangerschap

Winderigheid en zwangerschap

Scheten zwanger laat je er gewoon een paar meer. Winderigheid komt namelijk veel voor tijdens een zwangerschap. Dit komt door een aantal factoren, waaronder hormonale veranderingen, toegenomen darmgas en een grotere kans op obstipatie. Naast alle andere mogelijke zwangerschapskwaaltjes uit de top 10 zwangerschapskwaaltjes knetter je er ook nog op los. Dat is vast niet het beeld dat je had bij een zwangerschap.

De oorzaak van winderigheid tijdens de zwangerschap

Soms is het niet eerlijk verdeeld in de natuur. Een zwangerschap heeft sowieso al een hele impact op je lichaam en nu laten je darmen ook nog van zich horen! Dat komt door verschillende factoren:

Zwangerschapshormonen

Hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap kunnen het spijsverteringsproces vertragen. De stoelgang passeert dus maar traag de darmen. Hierdoor ontstaat een ophoping van gas. Dit kan een opgeblazen gevoel, ongemak en winderigheid veroorzaken.

De zwangerschapshormonen kunnen ook obstipatie tijdens de zwangerschap veroorzaken. Dat kan ook bijdragen aan winderigheid. Wanneer de ontlasting hard is, wordt het gas tegengehouden. Het lichaam reageert hierop en daardoor komt er nog meer gas in de darmen. Ook het persen op de wc om de harde stoelgang eruit te duwen, kan zorgen voor meer gas in je buik. Je slikt hierbij namelijk extra lucht in.

Groei van de baby en de baarmoeder

Doordat de baby groeit, zet de baarmoeder steeds verder uit. Deze groeiende baarmoeder kan druk uitoefenen op de darmen en maag. Hierdoor wordt de spijsvertering vertraagd. De klachten nemen dus alleen maar toe naarmate de zwangerschap vordert.

Vrouw zwanger kijkt naar echo

Slikken van vitamines

Het nemen van grote hoeveelheden vitamines kan winderigheid en diarree tijdens de zwangerschap veroorzaken. Dit geldt bijvoorbeeld voor vitamine C. Overdrijf dus niet met extra vitamines. Wanneer jullie thuis gezond eten zijn multivitamines doorgaans overbodig.

Voeding die zorgt voor winderigheid

Het eten van voedsel met veel vezels, suiker of bepaalde koolhydraten, kan zorgen voor veel gas in je darmen. Er zijn namelijk veel bacteriën nodig om deze voedingsstoffen af te breken.

Van bepaalde voedingsmiddelen en dranken, zoals bonen, linzen, kool, uien en koolzuurhoudende dranken, is bekend dat ze winderigheid kunnen veroorzaken. Sommige mensen kunnen ook last krijgen van winderigheid na het eten van vetrijk voedsel. Dit komt doordat het langer duurt om vet te verteren. Als je voor je zwangerschap al meer last had van een opgeblazen gevoel bij het eten van bepaalde voeding, zal dat tijdens de zwangerschap enkel toenemen. Laat deze voedingsmiddelen liever staan.

Veranderde leefgewoonten

Doordat je aan het begin van je zwangerschap eventueel last had van misselijkheid. Rond 12 weken zwanger is vaak het hoogtepunt van allerlei zwangerschapskwaaltjes. Veel vrouwen zijn geneigd door de kwalen andere leefgewoonten te ontwikkelen. Door bijvoorbeeld kauwgom kauwen of door drinken met een rietje, slik je meer lucht in. Dit kan zorgen voor meer winderigheid. Voor roken geldt overigens hetzelfde, maar hopelijk doe je dat niet tijdens je zwangerschap.

Winderigheid na bevalling

Ook na de bevalling kan het zijn dat je nog enige tijd last hebt van winderigheid. Sommige vrouwen hebben last van obstipatie. Zoals eerder beschreven ontstaat er bij obstipatie meer gasvorming in je buik. De stoelgang eruit drukken, doet meestal pijn na de bevalling. Door het op te houden wordt de stoelgang steeds harder en wordt het steeds moeilijker om het eruit te krijgen. Probeer dus even door te zetten zodra je aandrang voelt.

Door bloedverlies tijdens de bevalling krijgen sommige vrouwen ijzersupplementen voorgeschreven. Deze hebben harde stoelgang als bijwerking. Bij een keizersnede liggen je darmen letterlijk even overhoop. Ook dan reageert het lichaam met de aanmaak van meer gas.

Vrouw last van winderigheid

Wanneer naar de huisarts met winderigheid?

Scheten laten is heel normaal. Iedereen doet het. Tijdens de zwangerschap is het normaal dat de winderigheid wat toeneemt. Toch zijn er bepaalde situaties zijn waarin het belangrijk is om een arts te bezoeken.

Buikpijn zwangerschap? Raadpleeg je arts! Als je naast de winderigheid veel pijn of ongemak ervaart, is het belangrijk om naar de huisarts te gaan. Dit is namelijk niet de bedoeling. Ook bij serieuze veranderingen in de stoelgang, zoals diarree of obstipatie, is het belangrijk om met een arts te praten.

Tips voor het voorkomen van winderigheid tijdens de zwangerschap

Ben je zwanger winderig mag het buiten zijn, maar liever niet in jouw buik! Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om winderigheid tijdens de zwangerschap te verminderen. Hieronder staan al enkele tips:

Neem de tijd voor eten en drinken en kauw goed.

Eet rustig. Kauw bewust en slik je eten niet te snel door. Dit helpt het spijsverteringsproces. Je spijsverteringssappen raken zo goed gemengd met het voedsel en kunnen daardoor gemakkelijker afgebroken worden.

Let op wat je eet

Probeer voedingsmiddelen, die overmatig gas veroorzaken, te identificeren en te vermijden. Alles waar jouw darmen op reageren, kun je tijdelijk beter laten staan.

Probeer wat minder te eten

Het regelmatig eten van kleine maaltijden kan helpen om het spijsverteringsproces op gang te houden. Er komen dan geen grote hoeveelheden voedsel tegelijk in je darmen. Dit geeft ze de kans om hun werk rustig en geleidelijk uit te voeren.

Drink genoeg water

Door genoeg water te drinken kun je obstipatie voorkomen. Hiermee verminder je de kans op gasvorming. Genoeg water drinken is tijdens de zwangerschap sowieso belangrijk!

Vrouw water drinken

Beweeg voldoende

Door beweging kunnen je darmen hun werk beter doen. Beweging bevordert de darmactiviteit. Te veel rust zorgt ervoor dat je darmen traag gaan werken en dit kan obstipatie veroorzaken.

Winderigheid en zwanger, maak je er niet te druk om

Over het algemeen is winderigheid tijdens een gezonde zwangerschap een veel voorkomend en normaal verschijnsel. Hoewel winderigheid en zwanger zijn ongemakkelijk kan zijn, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om gasvorming en een opgeblazen gevoel te verminderen. Als de stankoverlast het grootste probleem is, maak je er dan niet te druk om. Het is voor een goed doel. Straks is er een heerlijk klein hummeltje. En die stinkt soms nog harder dan jij nu doet!