Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Een zwangerschap is een periode waarin geluk en ergernis twee zijden van dezelfde munt zijn. Altijd lachen en het zonnetje in huis wezen? Dat gaat toch net iets moeilijker met dank aan deze tien grootste ergernissen tijdens je zwangerschap:
1. Die heerlijke adviezen
De grootste reden waarom veel vrouwen wachten met het bekend maken van hun zwangerschap? De alwetendheid van iedereen rond hen heen. Plots is iedereen een expert in zwangerschappen en het verzorgen van baby’s. Vragen als ‘heb je niet te veel stress?’ en ‘Slaap je wel goed?’ zijn schering en inslag tot je wel stress hebt en niet meer slaapt. Iets van de grond tillen? Dat gaat niet meer zonder een betweterig stemmetje dat je waarschuwt dat je nu extra op je lijf moet letten. Een beetje vertrouwen mag wel hoor.
2. Beperkte voedselkeuzes
Dit is een van de ergernissen tijdens je zwangerschap waar je echt niet omheen kunt: eten en drinken. Eén van de meest vervelende side effects van een zwangerschap is het feit dat je niet meer alles mag eten en drinken. Dag sushi, filet americain, rauwe kaasjes en wijn, hallo alcoholvrije drankjes en al het andere dat je wel mag eten. Er blijft nog genoeg over gelukkig, maar als er iets níet mag, ga je daar toch extra naar verlangen… Tot over 9 maanden.
3. En iedereen maar rond die buik
Een van de allergrootste ergernissen tijdens je zwangerschap: handen op je buik die je er niet wil hebben. Er zullen vast vrouwen zijn die het prima vinden als iemand zomaar een hand op haar zwangere buik legt. Er zijn er echter minstens evenveel die het absoluut niet fijn vinden dat iemand ongevraagd een hand op haar buik krijgt. Zelfs mensen die je niet kent vragen plots of ze even mogen voelen. Sta je in de rij bij de supermarkt, komt er weer een hand op je af. Waarom is dat nodig? En waarom ligt die hand daar al voor je vriendelijk kunt bedanken?
4. Blijf lekker zitten joh!
Het is niet zo dat je niets meer kan doen als je zwanger bent. En als je een beetje fit bent, hobbel je die zwangerschap van begin tot eind vrolijk door. Maar na een hele dag werken en met zo’n bolle buik rondlopen is het geen overbodige luxe om even te kunnen zitten als je naar huis gaat. Natuurlijk is dat net het moment dat medereizigers verstoken blijven van empathie. De buik aanraken? Dat is allemaal geen probleem. Maar even opstaan in de trein om plaats te maken voor de vrouw die nieuw leven in zich draagt? Dat lijkt dan weer niet iets te veel gevraagd.
5. Problemen met de kledingkeuzes
Een zwangere vrouw is een wonder van de natuur. Je groeiende buik met daarin je kind is natuurlijk prachtig en er zijn zo veel leuke kleren te shoppen waar je flatteus in kunt verschijnen. Tot het moment dat die buik écht heel groot wordt en gewoon niets meer lijkt te staan. Dan rekt dat t-shirt net niet ver genoeg over je buik, of lijkt dat leuke jurkje van een paar weken geleden nu een tent en je schoenen passen ook ineens niet meer. Komt die baby al?
6. Fles- of borstvoeding?
Het is onmogelijk om deze vraag uit de weg te gaan als je zwanger bent: Kies je voor fles- of borstvoeding als de kleine uk er is? Flesvoeding is lekker handig, maar is het wel even gezond? Borstvoeding lijkt de wetenschap aan zijn kant te hebben, maar jeetje wat kan dat pijn doen. Een portie tepelhoedjes en liefst geen borstontsteking graag! Die eeuwige discussie die er soms kan ontstaan is echt een van de vervelendste ergernissen tijdens je zwangerschap. Maar wat er ook gebeurt en wie er tegen je aan praat: er is geen foute keuze, elke keuze die jij maakt is de juiste.
7. Ergernissen tijdens je zwangerschap: de horrorverhalen
Mensen die verhalen komen vertellen over bevallingen recht uit een roman van Stephen King: nee. Je hebt toch echt geen boodschap aan het verhaal van die bevalling die vijf dagen duurde, dat die kleine met een tang ter wereld moest komen of laat staan een uitgebreid verslag over een totaalruptuur. Jij moet die bevalling nog meemaken, ga weg met je doemverhalen.
8. De grote afwijking
Nog een stapje erger dan horrorverhalen over bevallingen: de horrorverhalen over afwijkingen. Iedereen kent wel iemand die ooit een baby kreeg waar iets mis mee was. Lekker voor hen, maar waarom jij dat zou willen horen voor de bevalling? Niets dan sympathie voor mensen die zoiets meemaken, maar het enige wat jij doet is hopen dat jij het niet meemaakt.
9. Zwangerschapsverlof
Vanaf het moment dat de bolle buik zichtbaar is wordt elke zwangere vrouw met dezelfde vraag gebombardeerd. ‘Ga je al bijna met zwangerschapsverlof?’ en op je werk volgt daar dan op ‘Ga je al je werk op tijd afkrijgen?’. Als jij er zelf nog niet mee bezig was zorgen je collega’s er wel lekker voor dat je de stress begint te voelen.
10. Alles draait rond de zwangerschap
Zwanger zijn is een magische periode, maar niet alles draait rond het zwanger zijn tijdens een zwangerschap. Is het niet fijn om ook gewoon een gesprek te voeren over iets compleet anders? Er is echt meer aan jouw leven dan enkel en alleen die baby in de buik.