In de weer-app van mijn telefoon bekijk ik het weer voor aankomende week. Prima nazomerweer, behalve woensdag want dan is er regen voorspeld. Precies op de dag dat ik met mijn zoontje thuis ben en nog niets gepland heb. Op stap als het regent, dat is een uitdaging. Ik denk: ach, misschien maar weer eens naar een indoor speeltuin… Na wat sites van binnenspeeltuinen te hebben bezocht klik ik alles weg. Ik moet toch wel wat leukers kunnen verzinnen?

De gedachte dat ik een hele ochtend in een treurige hal moet doorbrengen waar de kleuren van de toestellen nog harder schreeuwen dan de kids zelf, maakt mij niet zo vrolijk. Mijn kind zal zich uiteraard een slag in de rondte vermaken, maar het mag voor mij ook wel leuk zijn. En een beetje educatief misschien, ook. Ineens gaat er een lampje branden. Hij zit nog maar sinds kort in mijn portemonnee, dus het is nog niet ’top of mind’ kennelijk: mijn Museumkaart!

Op stap als het regent: op naar het museum

Een museum met een peuter is heel goed te doen, dat hebben we inmiddels al ervaren. Wat nóg leuker is, is een museum speciaal voor kinderen. En die zijn er genoeg! Nemo in Amsterdam, Naturalis in Leiden en Villa Zebra in Rotterdam zijn bekende musea die kinderen spelenderwijs laten kennismaken met wetenschap, natuur, geschiedenis en kunst.

Afgelopen jaar zijn we al in het Nijntjemuseum geweest en het Spoorwegmuseum dat we onlangs bezochten is ook grotendeels ingericht op de belevingswereld van kinderen. Waar we nog niet geweest zijn, maar wat hoog op mijn lijstje staat is het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Op de site zie ik dat ik er met mijn Museumkaart gratis in kan. Mooi! Voor Finn betaal ik voor een kaartje €6,00. Prima, dat gaan we doen.

Museumkaart voor kinderen

Als je het nog niet kent: met de Museumkaart (voorheen de Museumjaarkaart) kun je een jaar lang gratis musea bezoeken die aangesloten zijn (en dat zijn er véél!). Heel lang had ik het uitgesteld om zo’n kaart aan te schaffen, want: toch een uitgave en geen idee of ik er veel gebruik van zal maken. Ik ben overstag gegaan door andere ouders om mij heen die regelmatig musea bezoeken met hun kinderen.

En ik ben verrast – mede door het volgen Kunstfanaatjes.nl, online platform voor de kleine museumbezoeker – door het grote aanbod van musea voor kinderen of musea waar iets georganiseerd wordt voor kinderen. Het lijkt wel of er steeds meer aandacht aan wordt besteed om kinderen te betrekken bij kunst en cultuur. Een mooie ontwikkeling vind ik. Overigens heb ik de Museumkaart nog maar net in bezit en na twee museumbezoeken heb ik de helft van de kosten er al uit.

Door de week is het minder druk

Ik heb me voorgenomen om het komende jaar meer van dit soort uitjes te doen nu we nog de vrijheid hebben op doordeweekse dagen. Finn is drie jaar en volgend jaar na de zomer gaat ie naar de basisschool. Als hij straks op school zit zijn we aangewezen op de woensdagmiddagen en de weekenden, wanneer dit soort uitjes drukker zullen zijn. En ik kan me voorstellen dat hij dan niet altijd mee wil, maar soms liever met vriendjes of vriendinnetjes wil spelen. In plaats van met zijn moeder op stap. (Nog niet aan denken, Margot. Niet aan denken)

Dus ik wil graag optimaal gebruik maken van het laatste jaar dat mijn kleintje nog ’thuis’ is. Nu kan ik met gemak nog een rustige dinsdag of donderdag uitzoeken om een dag samen op pad te gaan. Een fijne bijkomstigheid is dat veel musea (net als attractieparken) tot 4 jaar gratis zijn of een gereduceerd tarief hanteren.

Leuke uitjes als het regent: tips welkom!

Wij gaan dus naar het Kinderboekenmuseum komende woensdag! Om de dag compleet te maken gaan we ook nog eens met de trein, dat is al een uitje op zich. Duimen jullie wel even met me mee dat de peuter in een goede bui is?

Er zijn natuurlijk nog veel meer uitjes te verzinnen op regenachtige dagen, zoals de bioscoop, een ontdekhoek, binnenzwembad, attractieparken met een overdekt gedeelte of toch het weer trotseren en in regenpak aan de wandel gaan. Heb jij nog andere leuke tips voor uitjes op een regenachtige dag? Laat het ons weten! Dan maken we er een overzicht van voor de komende (ongetwijfeld natte) herfstperiode.

Dit artikel werd voor het eerst gepubliceerd op 4 september 2017 en is geüpdatet op 2 februari 2023