Hoofdpijn als je zwanger bent is erg vervelend. Je kunt jouw aandacht niet op andere zaken focussen, dan de pijn in je hoofd. Hoofdpijn tijdens de zwangerschap komt vaak voor. Jouw lichaam ondergaat zoveel veranderingen in deze negen maanden, dat het soms heftig kan reageren. Voor veel vrouwen is het eerste trimester funest voor hoofdpijn. Alles is nieuw en je staat onder veel spanning. Gelukkig verloopt het tweede trimester voor veel vrouwen alweer een stuk gemakkelijker zonder een pijntje. De laatste loodjes wegen het zwaarst, dus ook in het laatste trimester kunnen er hoofdpijnklachten optreden. Wat is precies de oorzaak van hoofdpijn tijdens de zwangerschap en vooral, wat kun je ertegen doen?

Hoofdpijn als je zwanger bent: spanning en stress

Een kleintje op de wereld zetten is niet niks. De negen maanden voorafgaand aan de bevalling komt er veel bij kijken voor de mama in spe. Je lichaam verandert, je moet je verantwoordelijkheid nemen en er moet over zoveel zaken beslissingen genomen worden. Laat staan dat je ook nog je 'normale' leven leidt. Er komt veel spanning en stress kijken bij de zwangerschap en dat is voor veel vrouwen ook de reden voor hoofdpijn. Deze spanningshoofdpijn is te herkennen aan een drukkend gevoel aan bij zijkanten van het hoofd. Rustig aan doen is toch echt het beste medicijn. Gun jezelf rust tijdens deze intensieve tijd.

Hormonaal

Ja, daar zijn ze weer, de hormonen. Alles tijdens de zwangerschap kan een gevolg zijn van de hormonale veranderingen en schommelingen tijdens de zwangerschap. Jouw stemmingswisselingen, gewicht en ook pijnklachten kunnen hormonaal zijn. Een disbalans van hormonen zorgt voor hoofdpijnklachten die niet eenvoudig te verhelpen zijn. Zorg voor de juiste voeding tijdens de zwangerschap en genoeg beweging om jouw hormoonbalans zo goed mogelijk op pijl te houden. Zwangerschapshormonen zorgen in het eerste trimester voor de meeste schommelingen en het is daarom dat veel hoofdpijnklachten in het eerste trimester hormoongerelateerd zijn.

Vermoeidheid

Een vaak voorkomende klacht tijdens de zwangerschap is moeheid. Vermoeidheid is een logisch gevolg wanneer jouw lichaam zulke grote veranderingen ondergaat. Door vermoeidheid kan ook hoofdpijn optreden als je zwanger bent. Zorg daarom voor een goede nachtrust en neem jouw rust overdag. Luister naar jouw lichaam en ken jouw eigen grenzen. Laat je niet in de war brengen door vrouwen die zeggen dat zij op dit punt in de zwangerschap nog niet vermoeidheid waren. Elke zwangerschap is uniek en pak jouw rust wanneer jij dit nodig hebt.

Houding

Tijdens de zwangerschap kom je de nodige kilo's aan. Dit is nodig voor de optimale groei en ontwikkeling van de baby. Maar nu je opeens een groter en zwaarder lichaam hebt, kan jouw lichaam onwennig gaan voelen. Je bent gewend om op bepaalde manieren te zitten en te liggen en dat gaat nu niet meer. Door verkeerde houdingen aan te nemen, kun je hoofdpijn veroorzaken. De bloedtoevoer naar jouw hoofd is dan niet optimaal en hierdoor kan hoofdpijn tijdens de zwangerschap ontstaan. Deze vorm van hoofdpijn komt vaak voor in het laatste trimester. Je lichaam voelt niet meer fijn en je kunt op weinig manieren nog echt comfortabel zitten. Toch is het vinden van goede houdingen echt nodig. Een afspraak met een fysiotherapeut is dan sterk aan te raden. Je leert goede houdingen waardoor je comfortabel kunt zitten en liggen. Op deze manier verminder je de bloedtoevoer niet en kun je de hoofdpijn tijdens je zwangerschap verhelpen en voorkomen. Daarnaast kun je bij een fysiotherapeut ook ontspanningsoefeningen leren waardoor je tot rust komt en meer comfortabel in je vel zit.

Roken

Roken tijdens de zwangerschap is niet oké. Genoeg studies tonen aan dat roken tijdens de zwangerschap kan leiden tot een slechte groei, miskramen en een slechte ontwikkeling van de baby. Wanneer je ontdekt dat je zwanger bent zou je direct moeten stoppen met roken. Wanneer je stopt met roken, geef je jouw baby de beste start. Het stoppen met roken kan wel gepaard gaan met ontwenningsverschijnselen zoals hoofdpijn. Toch is deze hoofdpijn het waard. Je hebt maar een kans om de beste start aan jouw baby te geven. Weet dat deze hoofdpijn maar tijdelijk is en dat je hier iets veel mooiers voor terug krijgt, een gezonde baby!

Migraine

Zwangerschap is zo bijzonder. Naast de mooie kanten, heeft het ook zo zijn unieke mindere kanten. De kwalen die negen maanden stand kunnen houden en vervolgens weer verdwijnen. Je hebt werkelijk een ander lichaam tijdens de zwangerschap. Zo kun je naast zwangerschapsdiabetes ook zwangerschapsmigraine ontwikkelen. Dit is een tijdelijke vorm van migraine die alleen tijdens de zwangerschap aanwezig is. Het is een extreme vorm van hoofdpijn die gepaard kan gaan met misselijk en duizeligheid. Deze vorm van hoofdpijn is enorm vervelend en helaas weinig aan te doen. Deze vorm van hoofdpijn komt vaak opzetten na stressvolle periodes. Rust houden tijdens de zwangerschap is daarom cruciaal. Het enige lichtpuntje is dat je na de zwangerschap gelukkig van deze hoofdpijn af bent.

Medicijnen

Tijdens je zwangerschap zijn de meeste medicijnen uit de boze. Ze zijn gevaarlijk voor de baby en mogen daarom niet ingenomen worden. Hoofdpijn is daarom erg vervelend, je kunt niet zomaar een pilletje nemen om de pijn te verlichten. Ibruprofen en aspirine zijn bijvoorbeeld uit den boze tijdens de zwangerschap en dienen vermeden te worden. Paracetamol mag in lichte mate ingenomen worden tijdens de zwangerschap. Een alternatief voor de verlichting van de pijn is dus noodzakelijk. Veel hoofdpijnklachten zijn gerelateerd aan spanning, stress en moeheid. Het is natuurlijk vreemd om je normale leven om te gooien, maar luisteren naar je lichaam is erg belangrijk. Zorg voor genoeg ontspanning om de kans op hoofdpijn te verminderen.

Zwangerschapsyoga

Een manier om goed tot rust te kunnen komen en te leren om te ontspannen is door yoga. Zwangerschapsyoga word daarom ook sterk aangeraden. Via deze weg kunnen jij en jouw partner jullie zo ontspannen mogelijk voorbereiden op de bevalling. Je leert fijne houdingen, ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen. Het is altijd een fijn uurtje van ontspanning. Heb je last van hoofdpijn tijdens de zwangerschap? Neem dan een les yoga om te leren te ontspannen.

Hoofdpijn tijdens de zwangerschap: huisarts en gynaecoloog

Blijven jouw hoofdpijnklachten aanhouden en gaan ze gepaard met andere klachten zoals koorts en misselijkheid? Wees dan niet bang om contact op te nemen met de huisarts. Je kunt nooit te vaak langs gaan of te zeker van jouw zaak zijn. Een huisarts kan jouw helpen en de juiste hoeveelheid paracetamol voorschrijven. Het is belangrijk om jouw hoofdpijn zwart of wit te hebben. Zo kun je tijdens het verloop van de zwangerschap beter inzien wat de oorzaak van de pijn is. Zorg dat jouw gynaecoloog ook op de hoogte is van jouw hoofdpijnklachten. Soms kan hoofdpijn een voorbode zijn van andere klachten. Je hoeft je zeker niet te schamen wanneer je last krijgt van typische zwangerschapskwaaltjes zoals hoofdpijn.

Zwanger en hoofdpijn is erg vervelend. Je mag minder tot geen medicijnen waardoor je de hoofdpijn niet zo eenvoudig kunt verlichten. Veel vormen van hoofdpijn zijn tijdelijk en gebonden aan een trimester. Daarnaast zijn de meeste hoofdpijnklachten gerelateerd aan stress, spanning en vermoeidheid. De beste tip is daarom om goed naar je lichaam te luisteren en je rust te pakken. Hoofdpijnklachten horen helaas bij de zwangerschap, maar na negen maanden krijg je hier iets heel moois voor terug.