Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Bij opgroeien hoort helaas ook kwalen en virussen doorstaan om weerstand op te bouwen. Vaak kun je je kindje daar gelukkig wel een beetje bij helpen of zijn lasten verlichten. Lees gauw onze top zes van veel voorkomende kinderkwalen en tips om ermee om te gaan.
1. Luieruitslag of rode billen
Geen enkele baby ontkomt eraan om wel eens een paar pijnlijke en felrode billen te hebben. Het komt meestal door stofjes die in de urine of ontlasting zitten. Deze stoffen zorgen voor luieruitslag. Je baby laat vaak ook flink horen dat het pijn doet bij het verschonen. Het helpt om de billetjes zo schoon en droog mogelijk te houden en ze goed te verzorgen met billenzalf of zinkzalf. Het is ook lekker voor je baby om de billen af en toe even lekker te laten luchten zonder luier. Is het zomer? Hoe heerlijk om hem dan lekker in zijn blootje door de tuin te laten rennen.
2. Buikpijn en darmkrampen
Je kindje kan om allerlei redenen pijn in zijn buik hebben. Bijvoorbeeld om dat hij kramp in zijn darmen heeft. Veel baby’s hebben er af en toe last van, maar ook grotere kinderen hebben wel eens te maken met een onrustige of een gespannen buik. Dit kan bijvoorbeeld door voeding komen, maar ook door spanning of stress. Met de klok mee ronddraaiende bewegingen over de buik maken, kan je kleine verlichting geven. Of maak een lekkere warme kruik om er tegenaan te houden. Lijkt het erop dat je kindje hele erg buikpijn heeft, heeft hij al bijna twee dagen diarree of moet hij erbij spugen, overleg dan ook even met je huisarts.
3. Griep
Een bijzonder moe, koud of juist heel warm en hangerig kindje? Grote kans dat hij de griep heeft. Je kent de verschijnselen zelf ook: spierpijn, een bonzend hoofd en vaak ook een zere keel. Bij een echte griep of een besmetting met het influenzavirus is je kind in tegenstelling tot een gewone verkoudheid echt even geveld. Hij is slap en koortsig en het duurt langere tijd voordat hij opknapt. Helaas is er niet zoveel aan te doen als je zou willen. Wel is het goed om je kindje het rustig aan te laten doen, veel te laten drinken en eventueel wat hoestdrank of paracetamol te geven. Dit zijn voor je kindje de beste dagen om geoorloofd op de bank te liggen en Netflix te kijken.
4. Oorpijn
Oorpijn bij je kindje komt vaak door een ontsteking van het middenoor. Dit komt veel voor bij kinderen tot zes jaar. De ontsteking komt door allerlei virussen en bacteriën. Bij een verminderd afweersysteem door een verkoudheid of een ander virus is het risico extra groot. Door ophoping van slijm en pus kan er een grote druk op het oor komen te staan, je kindje krijst het dan uit. Als het trommelvlies kapot is gegaan, kan er ook pus uit het oor lopen. De pijn neemt hierna meestal wel gauw af. Een chronische oorontsteking is erg gevaarlijk in verband met het risico op een hersenvliesontsteking. Neem als je kindje een oorontsteking heeft daarom altijd even contact op met je huisarts.
5. Krentenbaard
Krentenbaard is niet ernstig, maar wel heel lastig voor je kindje. Het is een huidinfectie die komt door een bacterie. Het zijn wondjes, rode plekjes of blaasjes met gele korstjes die zeer besmettelijk zijn. Krentenbaard zit meestal rond de neus of mond en begint vaak op een plekje waar de huid al een beetje kapot of schraal is. Deze vervelende plekjes kunnen ook nog eens flink jeuken. Als je kindje krentenbaard in het gezicht heeft, kan het ook zijn dat zijn klieren wat opzwellen. Het is wel lastig maar het is het beste als je kindje de plekjes niet aanraakt. Laat hem daarnaast regelmatig zijn handen wassen en goed droogmaken. Je huisarts kan eventueel een antibioticumcrème voorschrijven om de huid sneller te laten genezen.
6. Luizen
Sommige kinderen hebben er op de een of andere manier nooit last van, anderen zijn regelmatig de klos. Luizen. Ze komen helaas regelmatig voor op scholen en iedereen kent dan ook de luizenpluizers of luizenmoeders. Als je niet oppast, kan het namelijk een enorme epidemie veroorzaken. Hoofdluis is niet gevaarlijk en komt trouwens niet door een slechte hygiène. Je kindje kan hoofdluis krijgen via de haren van andere kinderen. Om deze jeukende kwaal te verhelpen, heeft kammen de voorkeur. En dat is een behoorlijk arbeidsintensief werkje, waarbij je kindje ook nog eens stil moet zitten. Zet hem voor de TV en bijt je erdoorheen. Ook zijn er diverse anti-hoofdluismiddelen te koop met de werkzame stof dimeticon erin. Hiermee gaan de luizen dood door een tekort aan zuurstof en is de kans groot dat je snel volledig van de luizen af bent.
Is je kindje jonger dan een peuter? Dan kan het ook goed zijn dat je kind nog te maken kan krijgen met babykwaaltjes.