De fijne motoriek van een baby van 11 maanden wordt steeds beter; hij wil hierdoor graag met zijn handen eten. Als een baby 11 maanden is, kan hij zich ook aan dingen optrekken, zodat hij staat. De moeder is druk bezig met het huis in veiligheid brengen, opvoeden en de voorbereiding voor de eerste verjaardag van haar baby.

Baby 11 maanden: een grote smeerboel aan tafel

Je baby is druk bezig met dingen vastpakken en bestuderen. Een baby van 11 maanden kan dit steeds nauwkeuriger. Met zijn duim en wijsvinger pakt hij nauwkeurig dingen beet, bekijkt ze, geeft ze soepel door naar de andere hand en stopt ze in de mond. Het is niet gek dat jouw baby ook zijn eten zelfstandig in de mond wil stoppen. Je baby graait naar de lepel of vork die jij in zijn mondje wilt stoppen en geeft duidelijk aan dat hij dit zelf wil doen. Dat lukt nog niet zo goed.

Wat hem wel lukt is, met zijn kleine vingers zijn eten van zijn bord pakken. Broodstukjes pakt hij moeiteloos van het bord en stopt ze in zijn mondje. Ook een broodkorst, soepstengel of cracker houdt hij al stevig vast terwijl hij er lekker vanaf hapt. En zijn fles of tuitbeker, kan hij die al zelf vasthouden en drinken. Een baby van 11 maanden mag naast melk ook water, lauwe thee of vruchtensap zonder suiker drinken.

baby-11-maanden-eten-smeerboel

Je kunt geleidelijk proberen om de groente- en fruithappen te vervangen door fijngesneden groente, aardappels, vlees en fruit. Let erop dat je het echt nog heel fijn snijdt om verslikking en verstikking te voorkomen. Wat eet een baby van 11 maanden ongeveer?

  • Een ontbijt: stukjes lichtbruin brood met margarine en broodbeleg inclusief borstvoeding of een flesvoeding van 150 milliliter.
  • Een ochtendtussendoortje: fruit in kleine stukjes inclusief lauwe thee, water of vruchtensap zonder suiker.
  • Een lunch: stukjes lichtbruin brood met margarine en broodbeleg inclusief borstvoeding of een flesvoeding van 150 milliliter.
  • Een middagtussendoortje: een broodkorst, cracker of soepstengel inclusief lauwe thee, water of vruchtensap zonder suiker.
  • Een avondmaaltijd met groente, aardappelen, pasta of rijst en een beetje vlees, ei of vis.
  • Een toetje: volle yoghurt of een laatste borstvoeding of yoghurt.
  • Vitamine D: dit geef je tot aan het 3e levensjaar

Als je baby 11 maanden is, krijgt hij nog maar ongeveer drie melkvoedingen per dag; het overige is vast voedsel. Nu je baby zoveel dingen zelfstandig eet, wordt het een heerlijke kliederboel op de tafel, de grond, je baby’s handen en mond.

Ontwikkeling als je baby 11 maanden is: kan hij zich al optrekken?

Wat wordt je baby groot, sterk, soepel en snel. Als een baby 11 maanden oud is, dan kan het zijn dat hij zich al op gaat trekken. Dat wil zeggen dat hij zich aan een tafel, de box of een kast omhoog hijst totdat hij staat.

Motorische ontwikkeling

Een baby van 11 maanden is ongeveer 75 centimeter lang en hij weegt gemiddeld al 9 kilo. Dat is al bijna drie keer zoveel als toen hij net was geboren. En dat voel je, die kleine van je is geen veertje meer als je hem optilt. Gelukkig maar dat optillen steeds minder vaak nodig is. Jouw baby wil niet alleen zelfstandig eten; hij probeert veel dingen zelfstandig te doen, zoals dingen pakken die wat hoger liggen, uit bed klimmen of zich omhoog trekken.

Heeft jouw baby al een poging gedaan om vanuit de kruip of zitpositie zich ergens aan omhoog te trekken? Dit is de eerste stap naar het staan en leren lopen. Wat gaat het snel he. Zo is je baby nog maar net geboren en ligt hij er nog muisstil bij; zo gaat je kleintje alweer bijna lopen. Maak je geen zorgen als je baby nog lang niet in dit stadium is beland. De meeste baby’s lopen pas als ze al ruim een jaar oud zijn en sommigen pas na anderhalf jaar.

Probeer je baby’s beweging te stimuleren als je baby erg weinig beweegt. Niet alleen met de grove motoriek gaat het goed bij een baby van 11 maanden; ook de fijne motoriek gaat met sprongen vooruit. De pincetgreep en de oog-hand coördinatie krijgt je baby steeds beter onder de knie.

Zintuigelijke ontwikkeling

Jouw baby hoort elk geluid, ziet iedere kruimel en voelt iedere structuur. Met zijn zintuigen kan hij tot in details waarnemen als je baby 11 maanden oud is.

Cognitieve ontwikkeling

Je twijfelt er niet over dat de hersenen van jouw 11 maanden oude baby zich hebben ontwikkelt. Jouw baby begrijpt de wereld om hem heen al heel goed: hij snapt woorden, slaat dingen op zijn baby geheugen en kan de clown uithangen, omdat hij een eigen humor heeft ontwikkeld.

baby-11-maanden-clown-uithangen

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Wat voel je je verbonden met je kind nu je baby 11 maanden oud is. Hij is ook al bijna weer een jaar bij je; eigenlijk voelt het alsof hij al veel langer bij je is, zo close zijn jullie. Sociaal emotioneel heeft je baby zich in de afgelopen 11 maanden flink ontwikkeld. Je baby begrijpt hoe je met elkaar kunt communiceren, lol kunt maken en elkaar liefhebt.

Taalontwikkeling

Als je baby 11 maanden is, kan hij al goed brabbelen en misschien ook al een paar woorden praten, zoals ‘papa’, ‘mama’, ‘die’, ‘ja’ en ‘nee’. Wat fijn is, is dat hij ook taal begint te begrijpen en ook steeds beter dingen door middel van simpele verbale taal kunt uitleggen.

Moeder van een baby 11 maanden oud: de eerste verjaardag is in aantocht

Wat vliegt de tijd als je baby 11 maanden is. Je baby is al bijna 1 jaar oud. Zijn eerste verjaardag komt eraan. Ben je daar al druk mee in de weer of wacht je daar nog even mee? De meeste moeders vinden het leuk om zo’n eerste verjaardag groots te vieren: met veel cadeaus, slingers, ballonnen, toeters, taart, lekkere hapjes en alles wat er verder nog bij verjaardagen hoort. Iedereen mag jouw kleine prins of prinses komen bewonderen, die natuurlijk is voorzien van de mooiste kleding die je maar kon vinden.

Wie mag er allemaal komen op de eerste verjaardag? Opa’s, oma’s, ooms, tantes, neefjes, nichtjes, vrienden en buren? Allemaal of wordt dat toch een beetje veel voor jouw kleintje die best nog last heeft van eenkennigheid en wellicht schrikt van zoveel ‘vreemde mensen’ om hem heen? Hoe je het ook wilt vieren, de voorbereiding kost tijd en energie. Het is helemaal niet gek dat je er nu al werk van maakt. Word je nu al gek van de stress? Geef dan wat werk uit handen. Jouw partner kan ook best een leuke uitnodiging verzinnen of bakker, die een mooie taart kan maken.

Wat moet je doen als je baby 11 maanden is?

Het is alweer tijd voor een bezoek aan het consultatiebureau als je baby 11 maanden oud is. Helaas krijgt je baby ook weer inentingen.

Tip van de maand: Neem de lievelingsknuffel mee naar het consultatiebureau

Misschien was je het al van plan, maar de lievelingsknuffel of het lievelingsspeeltje van je baby meenemen naar het consultatiebureau is een goed idee. Nu je baby eenkennig is, heeft je baby behoefte aan vertrouwdheid. Ook de inenting is iets waar hij wel wat extra troost bij kan gebruiken.

baby met knuffel