Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Heeft je kind last van buikpijn vlak voordat hij of zij naar school gaat? En als je kind thuisblijft, verdwijnen de symptomen dan plots dan om de volgende ochtend weer op te duiken? Heeft je kind een driftbui wanneer je probeert hem of haar naar school te brengen? Als het antwoord op deze vragen 'ja' is, dan is je kind mogelijk schoolziek. In dat geval vraag je je uiteraard af wat je kunt doen om je kind te helpen. In dit artikel kom je te weten wat schoolziek zijn betekent voor je kind en hoe je het probleem kunt oplossen.
Wat is schoolziek?
Kinderen die schoolziek zijn, zijn uiteraard niet echt ziek. Ze hebben gewoon een heel moeilijke tijd om naar school te gaan en/of een dag op school door te brengen. De reden hiervoor is meestal door een vorm van angst. Schoolziek zijn is niet hetzelfde als spijbelen. Spijbelende kinderen zijn doorgaans uitdagend en onbetrouwbaar. Bovendien weten hun ouders niet dat ze niet op school zitten. Schoolzieke kinderen daarentegen zijn vaak welgemanierde en meegaande kinderen, behalve dan om naar school te gaan. Daarnaast weten hun ouders dat ze niet op school zitten. Als je als ouder je kind hierin herkent, heb je ongetwijfeld al vanalles geprobeerd om je kind naar school te krijgen, maar zonder succes.
Hoe kom je erachter dat je kind echt schoolziek is?
Hieronder volgen enkele stappen die je kunt nemen.
Controleer op fysieke oorzaken
Als je kind klaagt over lichamelijke symptomen, ga dan met hem of haar op controle bij je arts. Het is onwaarschijnlijk dat er iets fysiek mis is met je kind, maar je wilt niet de verkeerde veronderstelling maken en er later achterkomen dat je het mis hebt.
Praat met je kind
Praat over wat hem of haar dwarszit, en maak tegelijkertijd duidelijk dat er een plan zal worden gemaakt om naar school terug te keren. Houd er echter rekening mee dat sommige kinderen niet kunnen beschrijven wat hen dwarszit. Forceer ook het gesprek niet als je merkt dat het nergens heen lijkt te gaan. De belangrijkste boodschap om aan je kind over te brengen is deze: je gelooft dat hij of zij dit probleem kan overwinnen, en je zult er zijn om hem of haar er doorheen te helpen.
Geef geen lezing
Vermijd lange discussies en debatten over het belang van naar school gaan. Het is geen juist moment om een lezing te geven en het kan de zaken zelfs erger maken. Elke aandacht, zelfs negatieve aandacht, kan een probleem versterken en in stand houden.
Ga op onderzoek
Zoek naar patronen in de momenten waarop je kind over ziekteverschijnselen klaagt. Wordt hij of zij wakker met buikpijn of hoofdpijn? Klaagt je kind over deze dingen als hij of zij bezig en afgeleid is? Voelt je kind zich ziek tijdens het weekend? Wees objectief en speel detective. Doe dit vooral op een rustige en niet-beschuldigende manier; het heeft geen zin om je kind in het defensief te plaatsen. Zoek naar aanwijzingen waardoor je kind de school vermijdt.
Maak een afspraak met de school
Beide ouders moeten de leerkracht en/of de maatschappelijke werker op school ontmoeten. Dit stuurt de boodschap naar de school dat je je als ouders betrokken voelt en toegewijd bent om aan het probleem te werken.
Behoud een open geest
Ga er niet vanuit dat de leraar of de school iets verkeerd heeft gedaan. (Op dezelfde manier moeten leraren niet aannemen dat het probleem bij de ouders ligt.) Wanneer het stressniveaus hoog ligt, is het normaal om snel met de vinger te wijzen en een schuldige te zoeken, maar dit lost hetprobleem niet op. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat realistische angsten, zoals pesten, worden aangepakt en gecorrigeerd.
Maak het niet aantrekkelijk voor je kind om thuis te blijven
Laat je kind weten dat als hij of zij echt ziek is, je met hem of haar naar de huisarts gaat en dat hij of zij in bed moet blijven om te rusten, de tv uit moet zetten, enz. Regels handhaven voor schoolzieke kinderen is erg belangrijk. Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar je zult verbaasd zijn hoeveel kinderen thuisblijven vanschool en in principe het huis vrij hebben om te doen waar ze zin in hebben. Als je thuis blijft met je kind, geef hem of haar dan geen extra aandacht of medeleven. Dit klinkt misschien wreed, maar je wilt niet dat het thuisblijven een gewoonte wordt.
Simuleer een leeromgeving
Als je kind thuisblijft en niet ziek is, laat hem of haar dan lezen, studeren, rechtop zitten aan een bureau, enz. Voor tieners kun je beter het gaan slapen verbieden, omdat dit voor velen in deze leeftijdsgroep aantrekkelijk is. Sommige van onze suggesties zullen moeilijk te volgen zijn als je buitenshuis werkt, maar doe je best. Je kunt altijd overwegen om hulp in te schakelen van een niet-werkende vriend, familielid of buur voor de tijd dat je moet gaan werken.
Stel van tevoren een ziektebeleid op
Je kunt er bijvoorbeeld een regel van maken dat tenzij je kind koorts heeft, hij of zij naar school gaat. Als je kind echt ziek is, kan de schoolarts de situatie evalueren en je kind indien nodig naar huis sturen. Als je nog andere schoolgaande kinderen hebt en elke ochtend een chaos beleeft voordat iedereen klaar is om te vertrekken – neemt een ziektebeleid de machtsstrijd tussen jou en je kind weg, wat een goede zaak is.
Schakel hulp in
Overweeg om je kind door iemand anders naar school te laten brengen totdat de situatie is opgelost. Omdat je emoties geladen kunnen zijn, kan het nuttig zijn om afstand te nemen van de taak om je kind te dwingen naar school te gaan. Als er bijvoorbeeld sprake is van verlatingsangst bij de moeder, laat je partner dan jullie kind naar school brengen. Of laat een vriend of een ander familielid de leiding overnemen totdat je kind een succesvolle terugkeer naar school heeft gemaakt.
Strategieën om je kind opnieuw naar school te krijgen
Als je kind schoolziek is, hoef je je niet meteen zorgen te maken (tenzij het om angstproblemen gaat). Vaak betekent het slechts een kleine stap achteruit in de natuurlijke ontwikkeling van je kind naar onafhankelijkheid. Wat de oorzaak ook is, er zijn enkele strategieën die je kunt gebruiken om je kind terug gemotiveerd naar school te krijgen.
Herken de angsten van je kind
Voor kinderen is school hard werken! Het volgen van regels en het oefenen van nieuwe vaardigheden kost energie en moeite. Dus als je kind net een ontspannen winter- of zomerstop heeft gehad, een periode waarin je kind zijn of haar favoriete eten heeft gegeten en de hele ochtend met je heeft geknuffeld, kan je kind besluiten dat hij of zij liever thuis is dan hard te moeten werken op school. Vanaf het vijfde levensjaar is er ook een natuurlijke piek in angst. Dit is de leetijd waarop kinderen beginnen te begrijpen dat ze kwetsbaar zijn. Hoe stabiel hun leven ook is, kinderen kunnen angsten ontwikkelen over de dood, letsels of het verliezen van een ouder – vooral als er enge dingen op het nieuws getoond worden. Terwijl ze op school zitten, kunnen ze zich zorgen maken over het feit dat er iets ergs kan gebeuren met hun ouders of met zichzelf. Kinderen genieten op deze leeftijd van hun nieuwe onafhankelijkheid, maar ze zijn er tegelijkertijd ook bang voor.
Pak diepe problemen meteen aan
Als je kind meermaals weigert naar school te gaan en zo radeloos is waardoor hij of zij niet kan stoppen met huilen, of andere tekenen van angst vertoont, zoals nachtmerries of de angst om alleen gelaten te worden, vraag je kinderarts dan naar een therapeut die zich richt op angst bij kinderen.
Vergeet ook jezelf niet!
Hoewel het verontrustend is om je kind intens van streek te zien raken wanneer het tijd is om naar school te gaan, probeer om kalm en ondersteunend te blijven, maar wel vastberaden. Vergeet niet dat je kind het nodig heeft om naar school te gaan – dit is de plek waar kinderen volwassen worden, niet alleen intellectueel maar ook op sociaal en emotioneel niveau. Door bovenstaande te volgen, zal je kind ongetwijfeld zijn of haar angsten overwinnen om uiteindelijk opnieuw zorgeloos naar school te gaan.