Naar de basisschool: 8 dingen om rekening mee te houden

Merel - 10-02-2020
vq28nrznqeyg1ykwnw4pqg-1581328506-50795

De eerste dag na de kerstvakantie was de eerste schooldag mijn zoon Jacob, die in december vier jaar is geworden. Dat betekent dat we er nu vijf weken school op hebben zitten. Poeh hé, dat was niet niks. Het feit dat ik diezelfde week weer begon met werken na mijn zwangerschapsverlof en ‘de larve’ (mijn tweede zoontje Diederik van nu bijna 5 maanden) startte op het kinderdagverblijf, zorgde ervoor dat ik er op donderdagavond al flink doorheen zat. Om van beide kinderen nog maar niet te spreken… Man wat een gedoe met al dat halen en brengen, maar… Wat vindt hij het leuk op school. Nu het eerste stof een piepklein beetje is neergedaald wil ik alvast even wat ‘eerste zaken’ delen waar ik tegenaan liep. Doe er je voordeel mee!

1. Geen peuter meer

Eigenlijk al na de eerste dag merk je dat je kind zich van de ene op de andere dag ontpopt heeft tot een kleuter. Vaak in de aanloop naar de basisschool merk je al wel dat ze er zogenaamd ‘aan toe zijn’. Maar zodra ze gestart zijn dan gaat het helemaal snel met het groeien en de veranderingen in het gedrag. Opeens is de juf een autoriteitspersoon, komen ze dagelijks met nieuwe feitjes thuis (ik weet nu meer van de manen van Saturnus dan me lief is!) en zijn oudere kleuters rolmodellen (zowel ten positieve als ten negatieve, zie volgende punt).

2. Brutale en nieuwe woordenschat

Zoals ik al zei, die kleuters ontwikkelen zich snel. Mooi om te zien en complimenten aan de leerkrachten die dit proces liefdevol in werking zetten. Maar ook van elkaar steken die kleintjes veel op, helaas niet altijd volledig positief. Zo kan Jacob opeens tussen zijn vingers door spugen (als ik iets smerig vind), maar ook komen er soms brutale uitspraken voor bij. ‘Ik luister niet naar jou!’ gevolgd door het immer zo gezellige ‘Nènènènènènèèèèè!’. Top!

3. Je staat op tijd

Waar kinderdagverblijven een redelijk vrij 'haal- en brengbeleid' hebben, ergens voor 9.30 uur brengen en voor 18.30 uur halen graag, is verder alles goed. School, not so much, er is vaak een inloopkwartier, dan dien je je zoon of dochter af te leveren, niet eerder en zeker niet later. Oftewel: iedereen staat ’s morgens en einde middag nog een keer, flink op tijd. Dat vraagt een strakke planning om allemaal tijdig klaar te staan met plassen, jassen, dassen, tassen en goed gevulde trommeltjes. Dat draagt niet altijd bij aan feestvreugde…

4. Buitenschoolse opvang & overblijven

Als beide ouders werken dan zal er na schooltijd weer enige vorm van opvang geregeld moeten worden. Sommigen hebben een lieve opa, oma of buur die de kinderen ophaalt uit school. Wij zijn direct de eerste schoolweek begonnen met buitenschoolse opvang (bso). Vond ik wel even slikken. Heeft je kind er al zo’n drukke dag op zitten, moet hij/zij ook nog naar de bso. Maar we wilden Jacob direct laten wennen aan de ‘normale routine’ en niet na een paar weken de bso pas introduceren, dit om teleurstelling te voorkomen. Zelfde geldt voor overblijven: dag één gestart. Oh en houd er rekening mee dat als je kind voorheen op woensdag naar het kdv ging, dat nu betekent een lange middag bso. Doordat ik tijdig hierover getipt was heb ik mijn werkweek omgegooid en ben ik nu zelf vrij op woensdag. Daarnaast: sommige bso’s bieden de woensdagmiddag niet aan als opvangdag.

5. Geen overdracht of dagverslag

Even wennen hoor, van een dagverslag van je kdv-/peuterspeelzaaljuf naar (als je geluk hebt) een enkel woord van de kleuterjuf/-meester bij het ophalen. ‘Ging goed hoor vandaag! Tot morgen!’ Gelukkig is geen nieuws vaak goed nieuws, maar toch is het wennen dat je kind steeds meer een eigen leven krijgt waar jij niet alles vanaf weet. Daarnaast zijn niet alle kleuters even breedsprakig over hun dag. Wij moeten het vaak doen met ‘het was leuk’ en ‘de juf is het gymmen vergeten’ (happened once!).

6. Ouderparticipatie

Dit klinkt als de participizza uit ‘De luizenmoeder’, maar dit bestaat echt! Die pizza-avond wellicht niet, maar ouderparticipatie is een ding. En soms/vaak heel lastminute: ‘Wie kan er deze week hulpouder zijn voor onze excursie naar het park?’ Met een subtiele: ‘Bij te weinig ouders kan ons uitje niet doorgaan…’ erachteraan voor een vleugje schuldgevoel. Een bijdrage aan het kerstdiner of het paasontbijt wordt ook enorm gewaardeerd. Ik ben maar vast ‘Heel Holland Bakt’ aan het ‘bingen’, misschien dat het me dan tegen Pasen lukt een cupcake te bakken.

7. Moe to the max

De eerste maandagmiddag 15.15 uur (onze school doet niet aan wendagen) haalde ik een spierwitte kleuter op. Ik moest hem letterlijk losweken van de hand van de juf. Hij wist niet waar hij kijken moest zo op dat plein vol ouders. Hij durfde van de vermoeidheid en ‘overprikkeldheid’ gewoon niet over te steken van de juf naar mij. Moe dus, heel erg moe. Na vijf weken zie ik al verbetering, maar alsnog: aan het eind van de dag zijn ze moe en gaat je kleuter uit als een nachtkaars. Houd dus de agenda op woensdagmiddag en in het weekend maar even wat leger, zodat ze kunnen bijtanken. You will thank me later!

8. Verse virussen

Als je alles gehad dacht te hebben inclusief alle kdv-virussen... Blijken er op de basisschool kakelverse bacillen voor je nieuwbakken kleuter op de loer te liggen. Net nu je dacht dat zijn of haar weerstand op volle sterkte was, niet dus. En een leuke bijkomstigheid: jij als ouder doet weer vrolijk mee met sniffen en snuiven. Joepie!

Nieuwe fase

Zoals je kunt lezen komt er nogal wat op je kleuter af. En niet alleen op je kleuter, maar ook op jou als ouder. Het hele gezin moet wennen aan de nieuwe routine en het feit dat je apie vanaf nu iedere dag ergens wordt verwacht. Ondanks dat alles spannend en nieuw is kan ik vooral erg genieten van deze nieuwe fase en voelt het heel goed om hem naar school te brengen. Op die dikke keel en traan in mijn ooghoek die eerste dag na dan…

Lees ook deel 2 (8 dingen die je graag wilt weten als je kind naar de basisschool gaat) , want als je dacht dat dit alles was…

Merel woont in de randstad, is getrouwd en moeder van twee zoontjes. Ze werkt als zelfstandig tekstschrijver. Ze houdt van koffiedrinken – tegenwoordig vooral in kidsproof cafeetjes – series bingewatchen, maar vooral van gezellig eten en kletsen met familie en vrienden. Af en toe doet ze een poging tot het lezen van een boek.
lees meer blog's van Merel

Ook veel gelezen:
Social
Partners