Je kind ligt te snotteren, is hangerig en humeurig. Hoewel je zelf met een verkoudheidje wel naar je werk gaat, kun je het niet over je hart verkrijgen om je kind naar school te sturen. Bovendien zou hij de hele klas aansteken en daar wordt niemand gelukkig van, toch?. Terwijl je je kindje terug in bed legt, ga je in je hoofd na wat je allemaal moet regelen. Niet alleen moet je de school op de hoogte stellen, maar hoe zit het met andere zaken, zoals werk?

Een virus zit in een klein hoekje

.Je kind ziek melden op de basisschool, hoe doe je dat eigenlijk? Misschien is het voor jou de eerste keer. Kinderen zijn vooral het eerste schooljaar zeer vatbaar voor ziektes en verkoudheden, omdat een virusje zo verspreid is in een klaslokaal. Hoe moet je kindje ziek melden en ben je verplicht om de leraar te vertellen waar je zoon of dochter aan lijdt?

Verwittig de school

Hoe maak je een melding?

In veel gevallen zal de school je van tevoren verteld hebben, wanneer en hoe je je kindje ziek kunt melden. Deze informatie geven ze je vaak ook op papier of je kan het terugvinden op hun site. Zo zullen ze waarschijnlijk regels hebben tussen welke tijden je je kind ziek moet melden en hier een e-mailadres of telefoonnummer beschikbaar voor stellen. Als je twee kinderen hebt, zal de gezonde broer of zus toch naar school moeten. De verleiding is dan misschien groot om je kind op school af te zetten en even langs het klaslokaal van je zieke kind te lopen om je kind ziek te melden. Bij sommige scholen werkt dit prima, bij andere wordt echt van je verwacht dat je ze opbelt of mailt. Daarnaast maken sommige basisscholen gebruik van de basisschool app. Dan is deze app ook te gebruiken om een ziektemelding van je kind te doen.

Wat moet je zeggen?

In Nederland hebben we een behoorlijk strenge privacywetgeving. Dit kunnen we soms als hinderlijk ervaren, maar het heeft ook zo zijn voordelen, zeker wanneer je je kind moet ziek melden op de basisschool. Zo ben jij als ouder zijnde niet verplicht om meer te zeggen dan: ‘mijn kind komt niet naar school vandaag, want hij is ziek.’ De juffrouw of meester kan vervolgens op zijn kop gaan staan, maar jij hoeft hier niets aan toe te voegen. Het kan zijn dat je kind symptomen heeft waar je liever niet over praat, maar het niet vermelden van waar je kind aan lijdt, kan ook een ongewenste discussie voorkomen. Juffrouw of meester kan bijvoorbeeld proberen je over te halen je kind toch naar school te sturen, omdat zij de symptomen niet ernstig genoeg achten. Jij kent je kind echter het beste en vind dat hij een dagje thuis moet blijven. Door simpelweg te vermelden dat zoon- of dochterlief ziek is, voorkom je al dat gedoe.

Weer naar school

Misschien dat je kind na een dag weer topfit is en staat te springen om weer naar school te gaan. In veel gevallen zal het echter twee of drie dagen duren voor je kindje weer wat beter is. Je hoeft de school gelukkig niet elke dag weer opnieuw te bellen om ze op de hoogte te houden van de stand van zaken. Is je zoon of dochter weer beter? Dan kan hij zonder extra melding gewoon weer naar school toe om zich bij de rest van de klas te voegen.

Wat doe je met werk?

Nu dat je het ziek melden achter de rug hebt, draai je het nummer van je werk. Je bent zelf niet ziek en kunt je dus ook niet ziek melden. Indien je kind onverhoopt ziek is en oma en opa kunnen niet oppassen, kun je gebruik maken van het calamiteitenverlof. Dit is een verlof dat in het leven is geroepen om werknemers in geval van nood een dag vrij te kunnen geven. In principe krijg je 100% van je salaris doorbetaald, tenzij anders in de cao vermeld is. Blijft je kindje langer ziek en kun je met geen mogelijkheid een oppas vinden? Beroep je dan op het recht op zorgverlof. Je werkgever zal je minstens 70% van je salaris uitbetalen, tenzij anders vermeld in de cao.

Schoolziek

Je kind is jonger dan vijf jaar

Misschien dat je kindje niet echt ziek is, maar gewoon overprikkeld. School kan in het begin als intensief ervaren worden en vooral het eerste jaar komt er veel op hem af. ’s Morgens komt hij huilerig, chagrijnig en moe de trap af. Moet je hem dan naar school sturen of mag je dan een oogje dichtknijpen en je kind een snipperdag geven? Indien je kind nog geen vijf is, is hij officieel niet leerplichtig. Het zal dan ook waarschijnlijk geen probleem zijn om hem een dagje thuis te houden.‘Quality time’ met mama is natuurlijk hartstikke gezellig en de volgende dag is hij weer helemaal opgeladen en klaar om naar school te gaan. Bedenk wel dat je hier geen calamiteitenverlof voor kunt opnemen.

Je kind is ouder dan vijf jaar

Is je kind ouder dan vijf jaar? Dan mag je hem officieel niet zomaar laten verzuimen. Hoewel je niet verplicht bent om de school meer informatie te geven dan: ‘Pietje of Nel is ziek’, kunnen zij bij vermoeden van onwettig verzuim de leerplichtambtenaar op je dak sturen. Deze zal nagaan of je kind wel echt ziek is.

Een onderliggend probleem

Een kind dat zo nu en dan schoolziek is, is geen vreemd fenomeen. Wij hebben namelijk ook wel eens een dagje nodig om tot rust te komen. Als je kind echter vaker te moe is om naar school te gaan, kan er meer aan de hand zijn. De onderliggende reden kan medisch zijn, maar het kan ook zijn dat hij school niet leuk vind. De beste manier om hierachter te komen, is door het je zoon of dochter gewoon te vragen. Misschien kan hij het niet zo goed vinden met de juf, is de stof te moeilijk of wordt hij gepest. Een dagje thuis blijven kan dan wel fijn zijn, maar het lost deze problemen natuurlijk niet op. Het is daarom goed om deze klachten serieus te nemen en in gesprek te gaan met de leerkracht of de directeur.

In de smiezen

Daarnaast is het natuurlijk mogelijk dat je kindje het veel gezelliger vindt om bij jou thuis te blijven. Jij kent je kind het beste en zult dit waarschijnlijk snel genoeg doorhebben. In dit geval is het belangrijk om consequent te zijn. Laat hem bijvoorbeeld weten dat hij enkel thuis mag blijven, wanneer hij verhoging, koorts of diarree heeft of misselijk is en overgeeft. Is hij moe en heeft hij een snotneus? Dan moet hij gewoon naar school.