Op oudjaarsdag overdenk ik altijd het voorbije jaar, en wat een jaar was 2016. Mooie momenten, fijne ontmoetingen, zonnige vakanties en mijlpalen van onze zoon Finn passeren de revue, maar ook verdrietige momenten komen voorbij. Zo denk ik aan mensen die dit jaar afscheid moesten nemen, soms veel te vroeg. Uiteraard denk ik ook aan Meer Voor Mama's en dan ben ik vooral dankbaar. Dankbaar dat ik mag doen wat ik leuk vind, en ook nog samen met een ontzettend leuk team! Voordat ik de 10 bestgelezen blogs van 2016 met je deel wil ik graag onze bloggers in het zonnetje zetten. Mede dankzij de bloggers en gastbloggers die mooie, leuke, grappige, informatieve en ontroerende stukken schrijven, is Meer Voor Mama's geworden wat het nu is. Mijn grooote dank gaat uit naar ons vaste team lieve bloggers Rianne, Bregje en Ank. En ook Valerie: fijn dat je het eerste jaar onderdeel was van ons team. Denise en Heidi, dank voor jullie ontroerende en soms hilarische stukken. Ook dank ik alle gastbloggers die dit jaar voor Meer Voor Mama's schreven. Heel tof vind ik ook om te kunnen zeggen dat we in 2017 ons team uitbreiden met een aantal enthousiaste nieuwe bloggers. Er zijn al een paar blogs voorbijgekomen, en in januari ga je nog veel meer leuks lezen. Houd onze site dus in de gaten! Voor nu wens ik iedereen een heel fijne jaarwisseling en een frisse, goede start van 2017!

1. Tips voor een leuke babyshower

Een paar jaar geleden was het nog iets nieuws, overgevlogen vanuit Amerika. Inmiddels is de babyshower in Nederland ook niet meer weg te denken uit onze tradities rondom de komst van een baby. Met stip op 1 staat dan ook het blog van Rianne met tips voor een leuke babyshower. Haar blog stamt uit 2015, maar wordt nog iedere dag opnieuw gevonden.

2. Waarom mijn kind van kinderdagverblijf naar gastouder ging

Het woord 'viraal' vind ik altijd gevaarlijk om te gebruiken, maar dit blog nam wel degelijk een enorme vlucht op Twitter en Facebook. Een herkenbaar verhaal voor sommige ouders, en voor sommigen ook niet. Dat maakt ook dat het blog van Valerie over hun keuze voor een gastouder op plek 2 staat van de bestgelezen blogs van 2016.

3. Tips voor het vieren van een eerste verjaardag

Het ís gewoon een enorme mijlpaal, die eerste verjaardag van je kind. Dus dan wil je dat het gezellig en leuk is, voor zowel je kind als jezelf. En een paar leuke foto's als herinnering, uiteraard! Rianne geeft haar tips voor een leuke en relaxte eerste verjaardag. Ik weet zeker dat ze tip 5 bij de eerste verjaardag van haar jongste dochter héél goed in haar achterhoofd zal houden.

4. 'Dat ga ik echt nooit doen!' zei ik, voordat ik moeder werd…

Er zaten wat herkenbare uitspraken bij, gezien de reacties op het blog. Kennelijk ben ik dus niet de enige die zich voornam om van haar woonkamer geen speeltuin te maken, of de belofte om nóóit naar een familiepark met zwemparadijs af te reizen als 'vakantie'…

5. Bioscoopfilm Bad Moms

Toen ik de trailer van de film Bad Moms zag, duurde het nog even voordat ie uit zou komen. Maar hij leek me zó leuk dat ik erover moest schrijven. Uiteindelijk heb ik de film twee keer gezien in de bios, maar mocht je de film hebben gemist dan kun je 'm nu op je gemak thuis bekijken. Bad Moms is te zien via Netflix.

6. Tips voor het gebruik van billendoekjes

Nadat we op Facebook een plaatje met een quote over billendoekjes, en spontaan stroomden de tips binnen wat je allemaal kunt doen met die doekjes. Die schijnen namelijk écht niet alleen voor babybilletjes gemaakt te zijn, blijkt…

7. Hangloose Baby boxkleed en hangmat in één

Een boxkleed waar je zelf wel in zou willen gaan liggen, zo relaxed ziet het eruit. De Hangloose Baby is een boxkleed en hangmat in één, ideaal voor baby's tot 3 maanden. Rianne testte de Hangloose Baby, althans, haar pasgeboren dochter, en schreef hier wat ze ervan vond.

8. Review: boek 'Zwanger the true story'

Charlotte Beumer neemt in haar boek Zwanger – the true story geen blad voor de mond. Een eerlijk en nuchter verhaal over wat je te wachten staat tijdens de zwangerschap. Bregje las het boek en schreef onder andere: 'Tijdens mijn zwangerschap heb ik heel wat tijd op Google doorgebracht, omdat er zoveel vragen waren, waar ik –hormonaal aangedreven- dringend een antwoord op zocht. Had ik toen maar dit boek op mijn nachtkastje gehad, dan was mijn zwangerschap een stuk zorgelozer geweest…'

9. Zwanger van de tweede: wat ik dit keer anders wil doen

We kregen mooi nieuws in 2016! Rianne werd afgelopen jaar moeder van haar tweede dochter. Toen ze zwanger werd, nam ze zichzelf voor om een aantal dingen compleet anders aan te pakken. Zowel tijdens de zwangerschap, als tijdens de kraamtijd.

10. Leuke opbergers voor speelgoed

Begin januari verzamelde ik de leukste opbergers voor speelgoed die ook nog eens leuk staan in je interieur. Hier kun je wat inspiratie opdoen voor al het verzamelde speelgoed van de afgelopen maand. Lekker opruimen en uit het zicht!

En dan start nu in mijn hoofd de begintune van ABBA's Happy new year. Ik ben klaar voor 2017, jij ook? Ik hoop je komend jaar weer te mogen verwelkomen op www.meervoormamas.nl!