Met Het Grote Sinterklaasonderzoek 2018 deed Meervoormamas.nl onafhankelijk onderzoek naar de viering van Sinterklaas en het Sinterklaas shoppen in Nederland. Het onderzoek is online verspreid naar 100.000 moeders met kinderen in de leeftijd van nul tot en met vier jaar oud. Er deden in totaal bijna 9.000 moeders mee.

Sinterklaas blijft een zeer populair kinderfeest

94 procent van de respondenten geeft aan dit jaar Sinterklaas te vieren. Dat is aanzienlijk meer dan de 59% van de respondenten die aangeeft Kerst met cadeautjes te vieren. Sinterklaas blijft dus verreweg het populairste kinderfeest in Nederland. Ongeveer 90 procent van de ouders geeft maximaal 100 euro per persoon uit aan Sinterklaascadeautjes. Speelgoed en snoepgoed zijn niet heel verrassend de populairste Sinterklaascadeautjes bij gezinnen met jonge kinderen.

sinterklaas schoencadeautjes - sinterklaas lekkernijen

Sinterklaas shoppen en cadeautjes kopen

Slechts 12% van de respondenten aan het Sinterklaasonderzoek geeft aan dat de cadeautjes voornamelijk online worden gekocht. Dit is een verrassende uitkomst op het gebied van Sinterklaas shoppen, omdat de laatste jaren de algemene trend in de maatschappij is dat er steeds meer online wordt gekocht. Moeders met kinderen in de leeftijd van nul tot en met vier jaar gaan toch liever naar een winkelcentrum of de stad in om te shoppen voor de cadeautjes op Pakjesavond en de schoencadeautjes. Bijna 24% van de ondervraagden geeft aan voornamelijk offline in de winkelstraat de cadeautjes te kopen.

Moeders van jonge kinderen blijken voor het Sinterklaas shoppen de inkopen over het algemeen goed te plannen. Minder dan 8% geeft aan vooral op het laatste moment Sinterklaasinkopen te doen. Bijna 50% van de deelnemers aan Het Grote Sinterklaasonderzoek 2018 geeft aan in oktober al te starten met inkopen. Op het moment dat de aanbiedingen beginnen starten ze met Sinterklaas shoppen en inkopen doen. Iets meer dan 22% gaat vanaf ongeveer half november shoppen, op het moment dat de Sint echt in het land is.?

De kleur van een Piet

In het onderzoek was ook een vraag opgenomen met betrekking tot de Zwarte Pieten discussie. Maar liefst 58 procent van de jonge moeders met kinderen van nul tot en met vier jaar oud vindt dat Piet volledig zwart hoort te zijn. Slechts 11% van de bijna 9.000 respondenten vindt het tijd voor verandering van Zwarte Piet. De overige 31% houdt zich er niet mee bezig.

Het favoriete Sinterklaasprogramma van de deelnemers aan het onderzoek is natuurlijk Het Sinterklaasjournaal! Het programma met Dieuwertje Blok blijft ongekend populair, net als de intocht van Sinterklaas op TV. We kunnen tot 5 december weer iedere dag genieten van alle leuke avonturen en verhalen van Sint en zijn Pieten!

intocht van sinterklaas - vlag met de tekst welkom sinterklaas

PS. Op Meervoormamas.nl vind je ook nog ideeën voor de leukste Sinterklaas surprises, een pagina over Sinterklaas knutselen en een gratis Sinterklaas aftelkalender.