Kolven: handige tips

Kolven is niet gemakkelijk; het kost je soms veel tijd, pijn en moeite. Deze handige tips kun je gebruiken om het kolven te vergemakkelijken. Kolven is niet leuk Je had je heel erg verheugd op het moment dat je jouw baby voor de eerste keer aan je borst mocht leggen,...

Beweging stimuleren bij een baby: 8 manieren

In het eerste jaar leren baby's het hoofd optillen, rollen, zitten, kruipen, staan en lopen. Spelen is de natuurlijke manier waarop baby's leren. Het is een geweldige manier om je pasgeborene in beweging te krijgen. Beweging stimuleren bij een baby kan op meerdere...

Tips voor de kraamweek

Wanneer je net bent bevallen, komt er een hele hoop op je af. Om optimaal te kunnen genieten van deze kraamweek, hebben we een aantal handige tips voor de kraamweek voor je. Doe er je voordeel mee dus! Gelukkig heb je de eerste dagen na je bevalling recht op een...

De bevalling opwekken: 8 manieren waarop je dit zelf kunt doen

Slechts 5 procent van de baby’s wordt op de uitgerekende datum geboren. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je kindje iets langer op zich laat wachten. Lees in dit artikel over de bevalling opwekken over 8 manieren waarop je dit zelf kunt doen. Met 42 weken...

Waarom schrijven met de hand nog steeds belangrijk is voor kinderen

Ken je dat gevoel nog? Dat gevoel dat je als kind had als je een nieuwe pen kreeg en in een nieuw schrift ging schrijven? Tegenwoordig zien we steeds minder van dat 'handschriftplezier' bij onze kinderen. Tablets en laptops hebben de rol van pen en papier op veel...

Een vrolijke kletskous, dat was ik. Een expressief, eigenzinnig, slim, gevoelig en lief kind. En onbezorgd. Tot ik gepest werd.

Buitengesloten

Iedere dag liep ik met vriendinnetjes naar school, maar die ene dag renden ze plots van me weg toen ik kwam aanlopen. Telkens als ik ze wilde inhalen, renden zij weer verder weg. Het was absoluut geen spelletje, geen geintje. Dat bleek later toen ze overduidelijk mij niet meer in hun vriendinnengroepje wilden, mijn kleren raar vonden, me uitlachten om wat ik zei en me buitensloten. Ineens. Zonder reden. Ik begreep er niets van.

Toen eind van de basisschool een nieuw meisje in onze klas kwam raakte ik met haar bevriend. We kwamen veel bij elkaar over de vloer, tot vervolgens hetzelfde gebeurde: zij en een andere vriendin keerden zich plotseling tegen mij. Weer werd ik buitengesloten door iemand die ik als vriendin zag.

Vaak als mensen aan pesten denken, denken ze aan schelden of fysiek geweld. Hoewel ik net als iedereen wel eens iets naar mijn hoofd geslingerd heb gekregen, was voor mij het allerergst de uitsluiting door meiden die ik als vriendinnen beschouwde.

Impact van pesten

De impact van pesten is groot en kan nog tot heel lang (40 jaar volgens Brits onderzoek) effect hebben. Mensen die als kind werden gepest hebben onder andere een verhoogde kans op depressies, eenzaamheid en ondervinden een lagere levenskwaliteit. (Bron: www.stoppestennu.nl)

Heel vaak heb ik gedacht: het is al zo lang geleden, dat heb ik allang een plek gegeven. Tot ik na de geboorte van mijn zoon in een depressie belandde. Met trauma- en schematherapie leerde ik oude patronen herkennen en de herkomst ervan. Door onder andere het pesten op de basisschool had ik een laag zelfbeeld en zat de overtuiging diepgeworteld dat vriendinnen niet lang zullen blijven en op den duur mij zullen verlaten.

Pesten had wel degelijk nog steeds impact op mij, zelfs 30 jaar later.

Pesten aanpakken

pesten

Pesten betreft niet alleen de pester en de gepeste, het is een groepsproces en moet aangepakt worden als zodanig. Dus als iemand op school gepest wordt, moet de hele klas worden betrokken. Op de werkvloer idem. Alleen dan kun je zorgen voor een veilige groepsdynamiek en een veilige omgeving om dingen te bespreken en voor elkaar op te komen.

Merk je dat je kind gepest wordt? Of is jouw kind juist de pester of de ‘meeloper’? Praten is in alle opties het allereerste dat je moet doen met je kind. Zorg dat er een veilige omgeving is voor je kind om te vertellen wat er gebeurt is, zonder dat je boos wordt of oordeelt over zijn of haar gedrag. Neem altijd contact op met de leerkracht en kijk wat jullie samen kunnen doen. Niets doen of negeren helpt niet, je moet áltijd iets doen.

Kijk op www.stoppestennu.nl voor informatie en tips over pesten voor kinderen, ouders en (gratis) lesmateriaal voor school.