Mijn bevalling: Zo had het niet moeten gaan, kleintje

Het is een warme zomermiddag, ik zwaai mijn schoonmoeder uit nadat ze mij heeft geholpen met schoonmaken. Daarna wil ik verder gaan met het uitzoeken en opruimen van mijn CD’s. Zo'n typisch nutteloos klusje voor in je laatste verlofdagen. Maar ik voel me niet zo...

De 11 leukste sinterklaas surprises

Yes, we mogen weer! Lootjes trekken, op pad voor de leukste cadeautjes, je hoofd breken over gevatte zinsneden die op elkaar rijmen en.. Sinterklaas surprises maken. Argh! Surprises maken voor Sinterklaas kan ik altijd enorm tegenop zien. Maar misschien vind jij het...

Onze kinderen die de wereld veranderen!

Kinderen zijn activistisch. Ze willen de wereld veranderen en ze weten ook precies hóe ze dat gaan doen. Mijn dochter doet deze maand een project voor school. Ze vormen een politieke partij, compleet met partijprogramma. Het belangrijkste punt is een beter milieu. De...

De weg naar adoptie #25: Ons gezinsleven is begonnen

Zodra ons zoontje ligt te slapen, rolt er een traan over mijn wangen. Een traan gevuld met blijdschap en verdriet. Zo mooi en onwerkelijk dat ik het kleine mannetje in dit grote bed nu mijn zoon mag noemen. Hij is er echt. Ons gezinsleven is begonnen. Het verdriet dat...

De drukke tijd is in aankomst: zorg goed voor jezelf!

De drukke weken van sinterklaasactiviteiten, cadeau’s kopen en een kerst diner klaarmaken komen er weer aan. Ondanks dat je normaal gesproken ook goed voor jezelf moet zorgen, is het juist in deze periode nog belangrijker om te doen! Zorg goed voor jezelf! Als je in...

Na de kerstvakantie kunnen we als ouders altijd weer even uitblazen: kinderen weer naar school of opvang, tijd voor een frisse start van het jaar. Met een hoofd vol plannen beginnen aan een nieuw jaar en – eerlijk is eerlijk – ook even bijkomen van een drukke decembermaand. Gelukkig nieuwjaar!

2021: Oh hallo lockdown!

Opnieuw een lockdown door

Dit jaar begint voor ons allemaal anders. Corona heerst nog steeds en heeft de hele wereld in de greep. De komende weken werken we weer thuis en geven we onze kinderen thuis les. Of we proberen te werken terwijl we onze kinderen bezig houden.

Wees je ervan bewust dat dit – thuis werken met kinderen – echt geen normale situatie is en dat het zwaar is wat je doet. Wees lief voor jezelf en zorg ook goed voor jezelf. Leg niet te veel druk op je kind en ook niet op jezelf. En maak het leuk waar het kan.

Onder het motten ‘Thuisactiviteiten Lockdown’ bieden we je graag wat inspiratie voor de uren die we niet achter laptop of schoolwerk door hoeven te brengen:

Thuisactiviteiten lockdown

Waar we in de eerste ‘lockdown’ nog veel buiten konden zijn vanwege het fantastische weer in het voorjaar van 2020, is een lockdown in de winter wel even een ander verhaal. Nog steeds belangrijk om ook zo veel mogelijk buiten te zijn en buiten te spelen natuurlijk, maar we zullen toch meer binnen zijn.

Het is okee dat kinderen meer tijd doorbrengen op schermpjes, want wat we doen – nog meer ballen in de lucht houden dan we al deden – is al een enorme uitdaging op zich. Toch zijn er naast filmpjes en games ook nog wel andere dingen te bedenken die je samen kunt doen als je even niet met werk of school bezig bent, zonder dat je daar vanalles voor uit de kast hoeft te halen:

Nieuw oud spel

Misschien herkenbaar: een kast vol spellen, maar met het meeste wordt niet gespeeld. Nieuwe spellen worden een periode lang volop gespeeld om vervolgens weer in de kast te verstoffen. Pak eens een spel uit de kast dat jullie al een hele tijd niet hebben gespeeld. Of pak er gelijk drie uit de kast en houd een spelletjesmiddag. Overigens is dat ook een goed idee met speelgoed dat al een tijdje ‘uit het zicht’ staat. Haal het van zolder en zet het weer neer, zeker weten dat er weer meer gespeeld wordt.

Spellen en boeken ruilen

Voor de afwisseling en om verveling te voorkomen is het leuk om met vriendjes of vriendinnetjes te ruilen van boeken, spelletjes of misschien zelfs speelgoed. Wij doen dit al een tijdje met boeken en dat bevalt heel goed. Twee voordelen: je eigen boekenkast gaat niet verder uitpuilen en je (kind) leest eens een heel ander boek dan jullie misschien zouden uitzoeken. Zo hebben wij bijvoorbeeld de boeken van Heksje Lilly (om voor te lezen) en van Blitz (om zelf te lezen) ontdekt door het te lenen van vriendjes.

Maak van dagelijkse dingen een feest

Meer dan ooit weten we dat we er echt zelf het beste van moeten maken. Dat gaat de ene dag beter dan de andere. En soms zit het ‘m ook in de hele kleine dingen die je thuis kunt doen en die niet veel tijd kosten. Maak bijvoorbeeld van de lunch een picknick in de woonkamer, maak er een opdracht van om het leeskwartiertje op een gekke plek in huis te doen (op je kop op de bank, onder de tafel, in een zelfgemaakte hut), houd korte danspauzes tussen schoolopdrachtjes, begin de dag met een wandeling en neem op die wandeling een ‘schat’ mee waar je na de schoolwerkjes iets mee knutselt.

Meer binnenactiviteiten

 • Bouw een parcours in de woonkamer: gebruik de kussens van de bank, krukjes, opstapjes, stoelen en andere obstakels. Maak een uitdagend parcours met een beetje klimmen, kruipen en evenwicht bewaren.
 • Maak een hut in de kamer met dekens, lakens, knijpers en kussens. Is de hut klaar? Kruip er samen in en lees een fijn boek voor. Of geef je kind even tablet-tijd. Kun jij weer wat werken of iets in huis doen. Of je koffie warm opdrinken…
 • Superleuk om te doen, wij doen dit ook regelmatig op vakantie: pak een rol washitape en maak een creatieve autoweg op de vloer in de woonkamer. Bij houten vloeren wel even opletten, want het kan sporen achterlaten. Maak met blokken of LEGO huisjes en bruggen, pak de autootjes erbij en je hebt weer een leuk speelproject voor de ochtend of middag.
 • Maak een heuse ‘Mission Impossible’-scene: pak een bol wol en maak er een laserparcours van – bijvoorbeeld op de overloop tussen de deur en trapleuning/traphekje. Nu is de uitdaging om door het parcours te komen zonder de draadjes te raken!
 • Altijd leuk om te doen, zeker ook met schatten uit de natuur: een ouderwetse kijkdoos maken. Maak er eentje in winterthema, maak jullie favoriete vakantiebestemming of eentje in de sfeer van de favoriete hobby van je kind.
 • Bak een cake, koekjes of cupcakes, bereid samen een avondmaaltijd voor of maak een heerlijke smoothie.

Knutselactiviteiten in de winter

Vogelvoer maken

Hartje winter kunnen we de vogels in tuin en op balkon wel een handje helpen door ze eten voor te schotelen. Bovendien is het heel leuk om zelf vogelsnacks te maken door bijvoorbeeld een pindaslinger te rijgen of een vogeltaart te maken van vet en zaden. Op de site van Natuurmonumenten vind je een aantal heel leuke ‘recepten’ om zelf vogelsnacks te maken. Een vogelsnack maken van een appel bijvoorbeeld, of een tosti voor vogels, maar ook een voederplankje met walnoten of zelf vetbollen maken.

Knutselen met schatten uit de natuur

Waarschijnlijk maken jullie ook dagelijks een ommetje, even een frisse neus halen en meters maken is heerlijk als ontspanning en belangrijk om even je hoofd leeg te maken. Verzamel op een van je wandeling eens een paar schatten: steentjes, takjes, dennenappels of blaadjes. Ga er thuis lekker mee knutselen en maak er kunstwerkjes van. (Platte) stenen kun je beschilderen of versieren met krijtstiften, dennenappels en takken kun je ook beschilderen en versieren. Met wiebeloogjes maak je er (fantasie)dieren van.

Heb je wat kunstwerken verzameld? Dan kun je ook museumpje spelen. Stal alle kunstwerken mooi uit, maak bordjes met de naam van de maker(s), maak toegangskaartjes en nodig gezinsleden uit voor de tentoonstelling.

Maak een egelhuisje

Wil je graag een fijn onderkomen maken voor egels in jullie tuin? Met een paar plankjes en wat spijkers kun je al je eigen egelhuisje maken voor in de tuin. Hier vind je de eenvoudige werkbeschrijving voor het maken van een egelhuisje.

Buitenactiviteiten

Ontdek een nieuwe buurt

Als er iets is wat we massaal meer zijn gaan doen in 2020 dan is het wel: wandelen. Nu moet ik zeggen dat ik het rondje wijk en het park bij ons in de buurt wel een keer heb gezien. Dus bedacht ik: waarom gaan we niet eens in een andere wijk wandelen? Mijn plan is om af en toe de fiets te pakken, naar een andere buurt of park te fietsen en daar een rondje te wandelen. Leuk voor de afwisseling en wie weet leer je weer nieuwe plekken kennen.

Bingo buiten!

Nog leuker: doe een bingo als je buiten bent. Bijvoorbeeld de huisnummerbingo van Allesoverspeelgoed.nl. Download een van de vier versies (tot huisnummer 100 of 150) en ga op pad. Je kunt bingo doen bij één rijtje als je een kort rondje wilt lopen, als je tijd hebt voor een langere wandeling (kan ik aanraden!) dan kun je voor de ‘superbingo’ gaan zoals wij dat noemen: álle huisnummers op het blaadje afvinken.

Óók heel leuk is om zelf een wandelbingo te maken. Op Wandelbingo.be vind je handige templates waar je met een paar klikken je eigen bingo kunt maken voor stad, dorp, bos, platteland of de kust.

Liever fietsen? Doe de Enschede Fietsstad bingo, daar kun je ook nog prijzen mee winnen. Ook te doen als je niet in Enschede woont trouwens. Download de Fietsbingo via Vettt.nl.

huisnummerbingo

Geocaching

Nog een leuk idee om nieuwe plekken te ontdekken: Geocaching! Heel leuk als je iets wilt ‘doen’ tijdens een wandeling en dus ook wel eens ergens anders terecht wil komen dan een blokje om je eigen huis. Alles wat je nodig hebt is de Geocaching app en GPS op je telefoon. Het is een soort schatzoeken: mensen verstoppen een zogenoemde ‘geocache’ ergens in een park, bos, woonwijk, waar dan ook, en daar kan jij naar op zoek met behulp van de app, de coördinaten en de geschreven aanwijzingen die erbij staan.

Ik heb het lang uitgesteld om te doen omdat ik dacht dat het moeilijk was, maar dat is het niet! De gratis app installeren, dichtstbijzijnde cache zoeken en je kunt al op pad. Iedereen kan het doen, over de hele wereld zijn caches verstopt en het is echt heel leuk. Kijk voor meer informatie op Geocaching.nl

In de tuin

Ook in de winter is er vaak genoeg te doen in de tuin. Snoeien, bladeren vegen, vogels te eten geven (met je zelfgemaakte vogelsnacks) of dieren of sporen zoeken. Of speel de OERRR tuinvogelbingo van Natuurmonumenten. Dat hoeft niet per se buiten, maar dat is net even wat avontuurlijker dan warm binnen vanachter het glas, nietwaar?

Online tips voor thuisactiviteiten lockdown

Volgens mij is 2020 het jaar dat we allemaal wat soepeler zijn geworden met ‘screentime’. Hier althans wel. Er wordt daarnaast ook nog genoeg buitengespeeld, geknutseld en gelezen. Bovendien zijn er naast YouTube en Netflix genoeg educatieve alternatieven te doen op tablet en laptop:

Het theater bij jou op de bank

Mis je het theater? Via Podiumkids Thuis kun je maar liefst 23 voorstellingen bekijken voor verschillende leeftijdscategorieën (van 3 tot 12 jaar). Je vindt er oude favorieten maar ook nieuw werk. Theater, dans en muziek, korte en lange voorstellingen voor kleuters, middenbouw en bovenbouw. Voor 2,99 Euro per voorstelling, die je vervolgens 48 uur lang kunt bekijken.

Online educatieve activiteiten voor de basisschool

 • heutinkgroepvoorthuis.nl heeft een pagina met downloads voor basisschoolleerlingen. Spellentips voor leren klokkijken, een tuinsafarichecklist, handige breukenposter, leesbingo, ’12 supersimpele proefjes voor thuis’ en nog veel meer.
 • Op Cyberkidz.nl vind je educatieve spellen voor groep 1 tot en met 8.
 • Op de site woordentrainer.nl kan je kind oefenen met woordjes lezen op verschillende snelheden
 • Op Gynzy kun je oefenen met taal, cijfers en ook spelletjes spelen

Leuke instagramaccounts om te volgen

Op Instagram vroeg ik naar tips voor leuke accounts die je kunt volgen voor inspiratie, tips en activiteiten. Er zitten heel leuke tips bij, hieronder staan ze op willekeurige volgorde:

Crafty Moms voor leuke DIY’s, knutseltips en ideeën voor activiteiten die je thuis kunt doen

Vettt Follow The Fun heeft ook regelmatig leuke tips. Zo kun je op de website o.a. deze fietsbingo printen die je kunt doen in Enschede en kun je deze leuke speur-/kleurplaat gratis printen.

Corona Moves: leuke zogenoemde ‘energizers’ voor tussendoor, om te blijven bewegen en om weer een portie energie te krijgen

Anneke van Buro Bis maakte in de eerste lockdown korte en aanstekelijke theaterlessen voor kinderen. Mijn zoon vond het echt fantastisch! Op haar Instagram-account vind je deze lessen nog terug in de timeline. Daarnaast heeft ze voor jou als thuiswerker fijne ‘energizers’ als je even laag zit in je energie. I love it.

Saar Leest vind ik leuk om te volgen vanwege haar kinderboekentips. Ook heeft zij vorig jaar in de vorige lockdown leuke educatieve tips en spelletjes gedeeld om te doen met peuters en kleuters.

Volg Homeschool Daily Apple voor creatieve inspiratie, voornamelijk knutselen met natuurlijke materialen en schatten uit de natuur. Een feest om te volgen en om de tijdlijn door te scrollen.

Ook leuk om te volgen voor inspiratie op het gebied van knutselen, zelf maken, leuke dingen doen en buitenactiviteiten: Lady Lemonade, Doen Kids en Scharrelkids

Tips voor thuisactiviteiten lockdown voor kleuters

Voor ons is het de eerste lockdown met thuisscholing, dus even wennen. Voorjaar 2020 zat Finn nog in de kleuterklas en behalve wat leuke activiteiten die we meekregen van de juf ‘moest’ er niets. Wel wilde ik toen wat structuur in de dag en wat inspiratie om dingen te doen zoals knutselen en ook wat educatief verantwoorde activiteiten. Mocht je thuis zijn met kinderen in peuterleeftijd of de onderbouw van de basisschool, dan heb je misschien wat aan deze tips:

 • Voor spellen, knutseltips en online puzzels is peuterspelletjes.net heel leuk. Ook vind je er oefeningen met letters en cijfers, leuk voor kleuters.
 • Voor kleuters kleutergroep.nl vind je werkbladen voor kleuters (uiteraard), maar ook andere leuke en leerzame activiteiten.
 • Op Cyberkidz.nl vind je educatieve spellen vanaf groep 1.
 • Yurls werkboekjes, hier kun je leuke werkboekjes downloaden en printen op thema, bijvoorbeeld de lente of pasen.
 • Op kleuterjufineenkleuterklas.nl vind je lesideeën op thema, zoals seizoenen, maar ook feesten, boeken, thema’s als tandarts, sport, verhuizen en verliefd zijn bijvoorbeeld. Op de site vind je ook kleurplaten, 5-minuten-spelletjes voor taal en rekenen, concentratiespelletjes en je kunt letter- en cijferkaartjes downloaden.
 • Download het supertoffe dinosaurus doeboek van Dinoland Zwolle met maar liefst 20 pagina’s speel- en leerplezier.

Nog meer tips? Lees hier ons blog uit voorjaar 2020 van de eerste ‘lockdown’

Heb je meer tips? Laat het ons weten via info@meervoormamas.nl