Hoe ik eraan kom weet ik niet meer, maar ik ben in het bezit van een nogal gedateerd en enorm zijig boekje over zwangerschap. 'Negen maanden. De zwangerschap van week tot week,' is de pakkende titel. Het zal vast een cadeau zijn geweest van mijn vriend toen ik zwanger was, zijn gevoel voor humor is een zeldzame. Het boek is in de boekenkast verdwenen en er niet meer uitgehaald, tot ik het afgelopen week weer tegenkwam toen ik diezelfde boekenkast aan het uitmesten was. Hij ging bijna op de 'mag-weg-stapel' toen ik het boek opensloeg op de bladzijde 'doorslaggevende tips om het geslacht van de baby te beïnvloeden'. Ik moest huilen en lachen tegelijk en dacht: nog even bewaren dit boek, want dit móet ik delen.

negen-maanden

Ter illustratie even een foto van de cover van het boek (uit het jaar 2000, tweede druk – ja echt – 2008). Het staat vol informatie over de conceptie, de groei van de baby tijdens de zwangerschap van week tot week, tips bij het kiezen van een naam ('meerdere namen kunnen nuttig zijn, zo krijgt een kind een originelere identiteit'…) en handige tips zoals rek- en strekoefeningen, want je moet tenslotte wel in beweging blijven tijdens je zwangerschap. Dit alles wordt visueel ondersteund met prachtig beeldmateriaal uit de jaren '90, toen zwangerschapskleding nog vormeloos was en voedingsbh's alleen nog in wit verkrijgbaar waren.

Een heel bijzonder boek met dito info. Met als topstuk de 'doorslaggevende tips' voor vrouwen die een voorkeur hebben voor een meisje of een jongen. Pak de tissues er maar bij, hier komen de tips:

Voorkeur voor jongen of een meisje: dit moet je doen

Voor een jongen:

  • Douche met een verdunde zuiveringszoutoplossing;
  • Bedrijf de liefde rond het tijdstip van de ovulatie;
  • Zorg voor een orgasme;
  • Uw partner moet diep penetreren tijdens de geslachtsgemeenschap;
  • Uw partner moet losjes zittend ondergoed dragen, koffie met cafeïne drinken en voor de geslachtsgemeenschap een koude douche nemen.

Voor een meisje:

  • Douche met een oplossing van azijn en water;
  • Bedrijf de liefde regelmatig vlak na de menstruatie tot vlak voor de ovulatie;
  • Probeer een orgasme te voorkomen;
  • Uw partner mag niet diep penetreren tijdens de geslachtsgemeenschap;
  • Uw partner moet strak ondergoed dragen, een warm bad nemen voor het vrijen en geen drankjes met cafeïne nuttigen.

Één ding is me wel duidelijk: volgens degene die deze tips heeft opgesteld is de conceptie ófwel voor de man onprettig (sorry schat, eerst even onder koude douche voordat je me neemt!) óf voor de vrouw (helaas ladies, als je een meisje wil dan weet je het wel: vooral niet klaarkomen). En dan heb ik het nog niet over het douchen met zuiveringszoutoplossing (wat?) of azijn en water (hoe dan?).

Wetenschappelijk onderbouwd?

Boven het kader waarin de tips staan wordt vermeld dat het om 'medisch advies' gaat van ene dokter Carol Cooper. Een klein rondje googlen leert me dat er inderdaad een dokter Carol Cooper bestaat, die gestudeerd heeft aan de Cambridge Universiteit en aardig wat publicaties op haar naam heeft staan. Met name over (de ontwikkeling van) baby's en kinderen.

Of deze tips van de beste dokter Cooper wetenschappelijk onderbouwd zijn (ha ha) weet ik niet, maar ze zijn te absurd om serieus te nemen. Ook de samenstellers van het boek waren er kennelijk niet helemaal zeker van. Voor de zekerheid voegden ze maar even een disclaimer toe als afsluiter: 'Maar misschien moeten we dit niet serieus nemen en de natuur haar gang laten gaan!'

Ja, lijkt mij ook. Doe maar gewoon even normaal.

een-jongen-of-een-meisje