Het tweede trimester van de zwangerschap is van start gegaan bij een zwangerschap van 4 maanden. De moeder heeft nu minder last van zwangerschapsklachten en gaat misschien door de groei van haar buik zwangerschapskleding dragen. De baby is compleet, is druk bezig met groeien en bewegen.

4 maanden zwanger periode om van te genieten

4 maanden zwanger: Een rustige periode om van te genieten

Het tweede trimester is van start gegaan toen je 14 weken zwanger was. Dit middelste deel van je zwangerschap wordt door veel vrouwen gezien als de rustigste periode van de zwangerschap. Je hebt minder last van de zwangerschapsklachten van het eerste trimester. Ook zit je dikke buik, die in het derde trimester pas echt goed begint te groeien, nog niet in de weg. Stressen is nog niet nodig. Je baby komt als je 4 maanden zwanger bent, waarschijnlijk pas over 5 maanden. Wat je daarom het beste kunt doen in het tweede trimester en als je 4 maanden zwanger bent is, genieten en ontspannen.

Baby bij 4 maanden zwangerschap: je baby kan je stem herkennen

Je baby is al compleet, wel treden er naast de groei van je baby, nog een paar kleine veranderingen op.

  • Je baby krijgt een dunne, donzige vacht. Hierdoor blijft huidsmeer op zijn plek zitten en is je baby tegen het vruchtwater beschermd. Deze vacht verdwijnt nog voordat je baby is geboren. Je baby krijgt hiervoor in de plaats babyvet. Als je baby te vroeg geboren wordt, dan zie je nog wel een beetje vacht op de huid van je baby.
  • Je baby krijgt wenkbrauwen, oogharen en hoofdharen.
  • Je baby kan horen. Hij gaat jouw stem herkennen. Het is daarom goed om met je baby te praten en voor hem te zingen. Wie weet herkent hij straks het liedje dat je tijdens de zwangerschap vele malen voor hem zong en zal het hem na de geboorte kalmeren.
  • Je baby is volop in beweging, kan met zijn spieren naast de grote lichaamsdelen ook de kleine lichaamsdelen aansturen, zoals de vingers, tenen en gezichtspieren, waardoor je baby kan fronsen en gapen.
  • Je baby krijgt testreceptoren en gaat hierdoor in de rondte tasten. Dit kun je gaan voelen, maar dat hoeft nog niet. Meestal voel je je baby pas op een later moment in de zwangerschap bewegen.

 

De grootte van je baby bij 4 maanden zwanger

Als je 4 maanden zwanger bent, dan is je baby ongeveer zo groot als een peer. Dat is alweer een stuk groter dan een maand geleden, toen je 3 maanden zwanger was en je baby zo groot was als een potje nagellak . Je baby weegt bij een zwangerschap van 4 maanden ongeveer 140 gram. Het gewicht van je baby is vanaf het moment dat je 17 weken zwanger bent, groter dan het gewicht van de placenta.

Moeder 4 maanden zwanger: je buik begint te groeien en je gewicht neemt toe

Het kan zijn dat je, doordat je buik al aardig aanwezig is, bij 4 maanden zwangerschap zwangerschapskleding gaat dragen. Wist je dat zwangerschapskleding tegenwoordig helemaal niet zo duur hoeft te zijn en erg van deze tijd is? Sla je slag in speciale zwangerschapskledingwinkels of in allerlei gewone kledingwinkels die een kledinglijn voor zwangere vrouwen hebben. Ook tweedehandskleding is een idee, omdat je dan veelal kleding koopt, die nauwelijks is gedragen.

Doordat je buik en baby als je 4 maanden zwanger bent dikker worden, je minder in beweging bent en misschien meer eet dan normaal kom je aan tijdens zwangerschap. Je ontkomt niet aan deze gewichtstoename tijdens je zwangerschap. Het hoort er helaas bij. Wel kun je het binnen de perken proberen te houden door dit te doen.

  • Eet op vaste tijden op een dag. Door op gezette tijden je ontbijt, lunch en avondeten te nemen , blijft je bloedsuikerspiegel in balans. Ook heb je hierdoor minder de neiging om te gaan snacken.
  • Eet tussendoor zuivel, fruit of een combinatie hiervan. Hierdoor neemt je behoefte aan ongezonde snacks af. Toch behoefte aan iets anders? Neem dan eens een gekookt ei, een handvol ongezouten nootjes, worteltjes, snoeptomaatjes of een stuk komkommer. Meer inspiratie nodig voor gezonde snacks? Lees dan het artikel ‘Superfoods voor je zwangerschap’.
  • Blijf bewegen tijdens je zwangerschap. Tot ver in je zwangerschap is je lichaam prima in staat om op een matig intensief niveau te bewegen. Ga het liefst dagelijks een stuk zwemmen, fietsen of wandelen. Zo sla je minder vet op

In het artikel ‘Gezonde voeding tijdens de zwangerschap’ lees je meer over wat je kunt doen om gewichtstoename te beperken. En maak je niet te druk als je af en toe last hebt van vreetbuien tijdens je zwangerschap. Ook dat is heel normaal als je zwanger bent. Als je het maar binnen de perken houdt, kan het geen kwaad.

4 maanden zwanger je baby kan je stem herkennen

Zwangerschapsklachten bij 4 maanden zwanger

Ondanks dat je bij een zwangerschap van 4 maanden minder last van zwangerschapsklachten hebt, blijven er toch een paar klachten bestaan. Of heb jij pech en heb jij nog vele klachten? Lees in dat geval het artikel ‘Zwangerschapsklachten’.

  • Je bent vaak verkouden. Dit komt doordat je weerstand lager is tijdens zwangerschap.
  • Je hebt last van bloedneuzen. Je bloedvaten zijn onder invloed van zwangerschapshormonen dunner en maken meer bloed aan dan normaal. Hierdoor komt er meer druk op je bloedvaten te staan en dat kan onder andere zorgen voor een bloedneus.
  • Je hebt last van zwangerschapsdementie. Dat wil zeggen dat je ineens dingen niet meer weet, zoals je pincode, waar je sleutels liggen of de naam van je buurmeisje. Zwangerschapsdementie ontstaat veelal vanaf het moment dat je 16 weken zwanger bent. Het kan geen kwaad, maar is wel onhandig. Schrijf dingen op, maak lijstjes en bewaar spullen op vaste plekken om je klacht te verminderen.

foetus-16-weken-zwanger

Wat moet je doen bij 4 maanden zwanger?

Er zijn een aantal dingen die je kunt of moet doen als je 4 maanden zwanger bent:

  • Je bezoekt de verloskundige of de gynaecoloog. Het verschilt van vrouw tot vrouw op welke momenten zij precies haar verloskundige of gynaecoloog bezoekt. Vanaf het moment dat het tweede trimester ingaat, ga je in principe maandelijks. Tijdens de afspraken wordt je gewicht gewogen, je bloeddruk gemeten, de hartslag van je baby beluisterd en eventueel je urine bekeken. Ook is er ruimte voor een gesprek en vragen.
  • De combinatietest kan plaatsvinden. Meestal is dit als je 15 weken zwanger bent. Uit de test blijkt onder andere of je kans maakt op een kindje met het syndroom van Down. Het lastige van deze test is dat hij slechts een percentage berekent. Je weet dus niet 100% zeker of je kind daadwerkelijk syndroom van Down gaat krijgen.
  • Je kunt een zwangerschapscursus gaan boeken. Deze starten veelal tussen de 24 en 28 weken zwangerschap.
  • Je kunt een pretecho inplannen. Hierop kun je niet alleen nu al zien wat het geslacht van je baby wordt, maar ook even lekker genieten van het zien van je baby. Let erop dat je verzekering pretecho’s niet vergoedt.

Tip van de week: Ga op vliegvakantie

Als je 4 maanden zwanger bent, is dat nog een heerlijk moment om op vakantie te gaan, omdat je je nog redelijk fit voelt en niet zoveel last hebt van zwangerschapsklachten. Een vliegvakantie is een goed idee, aangezien je dit niet meer mag doen aan het einde van je zwangerschap. Weten hoe dat precies zit? Lees dan het artikel ‘Vliegen en zwanger, hoe zit dat ook alweer?