8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

De buik groeit hard, de baby beweegt steeds krachtiger en de moeder voelt steeds meer zwangerschapsklachten bij een zwangerschap van 26 weken. De baby opent zijn ogen en is zijn handen en voeten aan het ontdekken; zijn coördinatie wordt steeds beter.

26 weken zwanger: Rust wordt steeds belangrijker

Je bent 26 weken zwanger. Twee derde van je zwangerschap zit er alweer op. Toch zit je nog in het tweede trimester van je zwangerschap. Het derde trimester gaat in als je 28 weken zwanger bent. Je krijgt echter al wel te maken met de zwangerschapsklachten die ontstaan door je dikke buik, zoals slapeloosheid, kramp en brandend maagzuur. Je baby gaat ondertussen lekker door met bewegen. Zijn bewegingen worden steeds krachtiger. Je voelt en ziet nu de ene na de andere stomp.

Zwanger 26 weken bij tweede zwangerschap

Is dit bij jou nog niet het geval? Maak je dan niet meteen te veel zorgen. De ene baby is beweeglijker dan de andere. Ook slaapt een baby in de buik maar liefst 12 tot 14 uur, waardoor er een kans is dat je baby actiever is op de momenten dat jij slaapt. Voel je echt helemaal geen beweging? Bel dan je verloskundige. Misschien kun je een keertje extra de hartslag van je baby beluisteren.

Je baby opent zijn ogen

Hoewel je baby zo goed als af is, zijn er toch elke week nog een paar dingen die zich ontwikkelen. Als je 26 weken zwanger bent veranderen er weer wat kleine dingen aan het gezicht van je baby. Ook is je baby druk bezig met het ontdekken van zijn handen en voeten.

  • De ogen van je baby gaan langzaam open. Ze zijn nu al heel ver ontwikkeld, maar er is een ding dat er nog niet is: de irissen hebben nog geen pigment. Dat betekent dat de oogkleur van je baby nog niet bekend is. Niemand kan het nog achterhalen, ook niet als je dwars door je buik zou kunnen krijgen. De ogen zijn nu nog kleurloos. Pas bij de start van het derde trimester, als je zes maanden zwanger bent, krijgen de irissen kleur.
  • De vorm van het gezicht is zo goed als af. Het is nu bekend of je baby een ovaal, rond, langwerpig, vierkant, rechthoekig, driehoekig, ruitvormig of hartvormig gezicht heeft.
  • De wimpers van je baby zijn volop in groei.
  • De zenuwen bij de mond en neus van je baby worden gevoeliger.
  • De coördinatie van de handen en voeten van je baby wordt steeds beter. Hij is volop aan het ontdekken met zijn handen en voeten. Zo kan je baby, als je 26 weken zwanger bent, al op zijn duim zuigen, vuisten maken en met zijn tenen spelen.

Hoe groot is je baby met 26 weken zwangerschap?

Je baby is bij een zwangerschap van 26 weken ongeveer zo groot als een flinke krop sla: 33 centimeter. Dat is alweer twee centimeter groter dan een week geleden, toen je 25 weken zwanger was. Je baby weegt als je 26 weken zwanger bent 720 gram. Je baby is nu ongeveer net zo groot als je placenta.

Moeder 26 weken zwanger: je gewicht neemt toe

Je baby, baarmoeder en daarmee ook je buik groeien hard. Je baarmoeder steekt inmiddels al zes centimeter boven je navel uit. Je buik wordt hierdoor naar voren gedrukt en je navel komt naar voren te staan. Hierdoor zal je gewicht toenemen, steeds sneller. Gemiddeld is een vrouw bij een zwangerschap van 26 weken ergens tussen de zeven en tien kilo aangekomen. Als je niet te extreem toeneemt in je gewicht, omdat je bijvoorbeeld erg veel last hebt van vreetbuien tijdens je zwangerschap, maak je er dan liever niet te veel zorgen over.

Behalve erop letten dat je gezonde voeding eet, in beweging blijft en dat je niet al teveel ongezond eet, kun je er niet zoveel aan doen. Ga in geen geval lijnen tijdens zwangerschap. Dat is niet goed voor je baby, omdat hij voldoende voedingsstoffen nodig heeft om goed te kunnen groeien. Maak je je zorgen over je toenemend gewicht tijdens zwangerschap? Ga dan eens in gesprek met je verloskundige of een diëtist.

26-weken-zwanger-slapeloos

Zwangerschapsklachten bij 26 weken zwanger

Slapen valt niet mee als je 26 weken zwanger bent. Dit wordt onder andere veroorzaakt door je dikke buik, brandend maagzuur, kramp en vaak moeten plassen.

  • Je slaapt slecht. Slapeloosheid komt veel voor bij een zwangerschap van 26 weken, omdat de buik dan dikker wordt en de geboorte nadert. Je hebt niet alleen last van lichamelijke zwangerschapsklachten die het lastig maken om de slaap te pakken, ook psychische klachten kunnen het lastig maken om in slaap te komen. Zo maak je je misschien zorgen over de naderende bevalling of over of je het moederschap wel aankunt. Slecht slapen kan heel vervelend zijn. Het maakt dat je je overdag loom voelt, je minder goed kunt concentreren en nog vergeetachtiger wordt, dan je al was door je zwangerschapsdementie. Probeer er daarom wat aan te doen: pak dagelijks voldoende beweging, zorg dat je voldoende buiten bent en drink niet te veel voordat je naar bed gaat. Ga gerust overdag even op bed liggen om wat slaap in te halen of even uit te rusten.
  • Je hebt last van brandend maagzuur. Het maagzuur komt vanuit je maag weer omhoog in je keel of slokdarm. Dit komt doordat er door je dikke buik druk op je maag komt te staan. Als je last hebt van brandend maagzuur dan proef je soms een bittere of zure smaak. Heb je er vooral ’s nachts last van? Probeer dan het volgende: leg een extra kussen onder je hoofdkussen. Zo komt je hoofd hoger te liggen en kost het maagzuur meer moeite om in je keel of slokdarm te komen. Ook medicatie kan helpen. Vraag daarvoor eerst om advies bij je huisarts, verloskundige of apotheker, aangezien niet alle medicatie tijdens zwangerschap is toegestaan.
  • Je hebt kramp. Deze kramp komt het vaakst voor in je kuit. Weet je dat bijna de helft van de zwangere vrouwen er last van heeft? Vooral ’s nachts heb je er last van. Ze doen pijn en verstoren je nachtrust. Gemiddeld duurt een krampaanval een paar seconden tot een minuut. Daarna kun je blijvende spierpijn krijgen. Wil je weten waardoor je kramp krijgt en wat je eraan kunt doen, lees dan het artikel ‘Wat kun je doen aan krampen in je kuit tijdens de zwangerschap’.
  • Je moet vaak plassen. Door de extra druk die op je blaas komt te staan moet je vaker plassen als je zwanger bent. Dit is met name in de nacht erg vervelend.

Als je 26 weken zwanger bent, kun je ook last hebben van andere kwalen. Wil je daar meer over weten, lees dan het artikel ‘Zwangerschapsklachten’.

26 weken zwanger - zwangere vrouw aan het wandelen in het bos

Wat moet je doen bij 26 weken zwanger?

Nu je zo slecht slaapt en vermoeider raakt, is het misschien een goed idee om even niet zoveel te doen. Dat kan ook, want er zijn, als je 26 weken zwanger bent, geen verplichte dingen om te doen. Zorg wel dat je altijd een flesje water bij je hebt, zodat je voldoende blijft drinken.

Tip van de week: Maak eens wat vaker een wandeling

Waarschijnlijk beweeg je minder nu je 26 weken zwanger bent, je buik steeds dikker wordt en jij steeds minder soepel. Bewegen is echter wel belangrijk voor jezelf en je baby. Het geeft je onder andere extra energie en zorgt dat je ’s nachts beter kunt slapen. Intensief sporten als je 26 weken zwanger bent is niet zo verstandig, maar een stevige wandeling is wel een goed idee. Daarmee pak je naast beweging ook frisse buitenlucht en een momentje van rust.