Is jouw kleine dreumes niet lekker? De kans is groot dat jouw baby last heeft van babykwaaltjes. Dit zijn veelvoorkomende ziektes en/of aandoeningen bij baby's. In het eerste levensjaar kan jouw baby behoorlijk veel last hebben van al deze kwaaltjes. Dit gaat natuurlijk gepaard met huilbuilen en gebroken nachten. Het is goed om te weten waar jouw kleintje nu precies last van heeft. Wij hebben de meest voorkomende babykwaaltjes hier opgesteld en zullen ze nader toelichten.

Huidaandoeningen

Zo zacht als een babyhuid wordt weleens gezegd. Nou, dat is helaas niet altijd zo voor jouw kleine baby. Veel baby's en jongere kinderen hebben last van verschillende huidaandoeningen. Doordat jouw baby niet kan praten, kan het soms lastig zijn om erachter te komen waar het last van heeft. Huidaandoeningen zijn gelukkig goed zichtbaar en kun je snel opsporen. De meest voorkomende huidaandoeningen bij baby's is luieruitslag. Maar liefst 35% tot 40% van de baby's krijgt hiermee te maken. Door een hoog vochtgehalte in de luier kan er uitslag op de huid ontstaan. Dit kan gepaard gaan met schilfertjes en scheurtjes. Dit is erg pijnlijk voor jouw baby. Verander van luiermerk en gebruik een zinkzalf om snel van de luieruitslag af te komen. Een andere huidaandoening waar veel baby's last van kunnen krijgen is eczeem. Deze droge plekjes op de huid zijn erg vervelend. De oorzaak is niet altijd makkelijk te vinden. Het kan een allergische reactie zijn, of te maken hebben met de luchtvochtigheid. Een fijne babyolie kan al heel wat droge plekjes verlichten. Een aardbeienvlek komt vaak voor bij kleintjes. Dit is een rode ophoping op de huid. Het lijkt een soort rode moedervlek. In veel gevallen heeft een baby hier weinig last van en kan het op latere leeftijd verdwijnen. Houd de vlek wel goed in de gaten. Pukkeltjes en acne horen bij de pubertijd? Nee hoor, sommige baby's hebben erg veel last van pukkeltjes. De oorzaak hiervan is niet altijd duidelijk. Het kan door een te vette moedermelk komen, maar dit is niet altijd te oorzaak. Gaan de pukkeltjes niet binnen twee dagen weg? Maak dan een afspraak met de huisarts.

De stoelgang

Huilbuien en slapeloze nachten zijn een direct gevolg van problemen met de stoelgang. De darmpjes maken in het eerste levensjaar nog veel ontwikkelingen door en zijn erg kwetsbaar en gevoelig. Een verstopping kan bijvoorbeeld zorgen voor darmkrampjes . Dit zijn vervelende en pijnlijke krampjes in de buik. In de meest hevige gevallen kun je het zelfs voelen wanneer je jouw hand op de buik legt. Meestal kun je deze krampjes herkennen wanneer de stoelgang uitblijft en er huilbuien optreden. Om de verstopping te verhelpen kun je kiezen voor een andere zuigelingenmelk of vanaf zes maanden pruimen en bonen geven. Het tegenovergestelde probleem met de stoelgang is diarree. Diarree is erg vervelend, maar kan voor baby's al snel gevaarlijk worden. Wanneer er sprake is van diarree, moet er zeker meer gevoed worden om uitdroging te voorkomen. Blijft de diarree aanhouden en/of ontstaat er koorts? Neem dan contact op met de huisarts. De huisarts kan een middel geven om de diarree te stoppen waardoor een uitdroging voorkomen kan worden.

In de mond

Tandjes die doorkomen is een babykwaal waar elke baby last van heeft. De tandjes beginnen in de meeste gevallen zo rond de derde of vierde maand door te komen. Voor veel ouders zijn dit helse tijden. Want tandjes die doorkomen gaan gepaard met veel huilen en er kan koorts bij voorkomen. Slaapt jouw baby eindelijk door? Nou wanneer de tandjes komen opzetten niet meer. Je kunt de pijn op verschillende manieren stillen door bijvoorbeeld te koelen of een pijnverlichtende gel. Een ander probleem dat in de mond kan voorkomen is spruw. Dit is altijd eng gezicht. De mond en de tong van de baby zijn dan helemaal wit. Een hoog gistgehalte is dan de boosdoener. In het artikel wordt verder uitgelegd hoe spruw ontstaat, hoe je het kunt voorkomen en hoe je het uiteindelijk kunt verhelpen.

Alle kleuren van de regenboog

Veel babykwaaltjes zorgen voor een verandering van de kleur van de huid van jouw baby. Het is een beetje raar en eng gezicht wanneer jouw baby bijvoorbeeld opeens geel ziet. Veel baby's zien net na de geboorte wat geel, dit is normaal en dat trekt wel weer bij. Door een te hoog bilirubinegehalte in het bloed bij de geboorte kan de baby een gelige uitstraling hebben, dit trekt meestal binnen een dag bij. Wanneer dit later voorkomt is er wat anders aan de hand. Er kan dan iets mis zijn met de nieren en het is verstandig om dan gelijk hulp te zoeken. Wanneer de huid gelig en geschilferd is, kan er ook sprake zijn van berg, dit is een babykwaal waardoor de baby ook gelig kan zien. Is de huid erg droog en zijn de schilfers geel van kleur? Dan is de kans groot dat er sprake is van berg. Dit is altijd tijdelijk, maar een bezoekje aan de huisarts kan geen kwaad. Rode vlekjes komen ook veel voor bij baby's. De meest voorkomende rode vlekken worden ooievaarsbeet genoemd. In het artikel vindt je een duidelijke beschrijving van deze rode vlekken. Hoe ontstaan ze en gaan ze vanzelf weer weg? Een ooievaarsbeet is in de meeste gevallen niet gevaarlijk.

Neus, oren en ogen

Het immuunsysteem van de baby moet nog helemaal gevormd worden. Hierdoor kan jouw baby best weleens verkouden zijn. Een verkoudheid gaat samen met een verstopte neus en in sommige gevallen hoesten. De meeste verkoudheden zijn binnen drie dagen vaak over. Blijft de verkoudheid aanhouden of is er sprake van hoge koorts? Dan is een bezoek aan de huisarts aan te raden. Een verkoudheid komt vaak voor bij baby's en is in de meeste gevallen ook snel weer over. Wat vaak tijdens de verkoudheid komt opzetten of een gevolg is van de verkoudheid, is oorpijn. Veel baby's kunnen hier erg veel last van hebben. De oren zijn vaak rood en warm en het kan gepaard gaan met verhoging. Als jouw baby veel en vaak last heeft van oorpijn kan op peuter of kleuterleeftijd buisjes ingebracht worden om oorpijnen te verlichten en voorkomen. Veel baby's kunnen last krijgen van hun ogen. Dit kan komen door een allergie of door het weer. Traanogen komen bij veel baby's voor. Dit zijn waterige ogen waarbij er veel vochtverlies is. Het lijkt alsof jouw baby de hele tijd heeft gehuild. In het artikel wordt besproken wat de oorzaken van traanogen zijn. Een van die oorzaken kan ontstoken ogen zijn. Een ontsteking in de ogen is erg pijnlijk voor jouw baby. Een ontsteking is te herkennen aan roodheid van en rondom de ogen, veel traanvocht en een ontsteking gaat altijd gepaard met verhoging. Een ontsteking van de ogen kan ontstaan door een vuiltje in de ogen of als allergische reactie. De ene baby is gevoeliger voor het ontwikkelen van een oogontsteking dan de andere.

Overige kwaaltjes

Waar kan jouw kleine nog meer last van hebben in het eerste jaar? In het eerste jaar zal jouw baby ook de eerste hapjes leren eten. Het is dan ook belangrijk om in de gaten te houden of er sprake is van een voedselallergie. In het artikel 'Voedselallergie bij je baby' vind je informatie over het herkennen van een allergie en de meest voorkomende voedselallergieën bij baby's. Baby's die te soepel zijn kunnen gaan overstrekken. Dit kan een gevaarlijk kwaaltje zijn voor de spieren en gewrichten van jouw baby. Wanneer het overstrekken aanhoud, kan er voor gekozen worden om de lichaamsdelen die overstrekken tijdelijk vast te zetten door een soort beugel of met gips. Een bloedend naveltje kan een vervelend verschijnsel zijn in de eerste paar weken na de geboorte. Blijft het naveltje bloeden of is er sprake van veel bloedverlies, dan kan dit erg heftig zijn. Veel baby's hebben last van een bloedend naveltje en in de meeste gevallen is dit binnen een week over. Jouw baby heeft het zwaar te verduren het eerste jaar. Jouw kindje is aan het ontwikkelen en dat kan gepaard gaan met heel wat kwaaltjes. De gelinkte artikelen bieden extra inzicht en informatie over de kwaaltjes. In veel gevallen gaan de kwaaltjes gepaard met koorts. Bekijk het artikel over koorts om te zien wat het kan betekenen en wanneer je moet ingrijpen. Het eerste jaar is het jaar van de eerste stapjes en misschien ook wel het eerste woordje. Het is een bijzonder jaar waar ook veel pijntjes en kwaaltjes in voorkomen. Weet wat er aan de hand is en wat je moet doen.