Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Als het november is, komt Sinterklaas steeds dichter bij, de pepernoten en kruidnoten liggen weer in de winkel, het sinterklaasjournaal begint weer en kinderen beginnen aan hun verlanglijstje. Sinterklaas is een leuke en spannende tijd, hierbij komen ook wat vragen kijken. Een van die vragen is hoe vaak mogen kinderen hun schoen zetten. Dit is een lastige vraag waar veel verschillende antwoorden mogelijk zijn.
Hoe vaak mag je kind zijn schoen zetten?
Je schoen zetten hoort bij Sinterklaas. Elk gezin gaat anders om met deze sinterklaastraditie, de een laat zijn kind een keer per week zijn schoen zetten, de ander juist weer drie keer per week en andere maken daar een kalender voor. Het is goed om hier afspraken over te maken met je kind. Gemiddeld geeft 66% van de ouders aan dat kinderen hun schoen een tot twee keer per week mogen zetten.
Waarom je schoen zetten?
Het zetten van je schoen is een hele oude traditie. Deze traditie komt oorspronkelijk uit de vijftiende eeuw. Vroeger zetten vooral arme mensen hun schoen, ze zetten hun schoen toen in de kerk. De rijkere mensen vulden de schoenen dan. De traditie is tot de dag van vandaag nog steeds in stand. Mensen zetten hun schoen nu alleen niet meer in de kerk, maar gewoon thuis. Kinderen zetten hun schoen bij de open haard, zo kan zwarte piet door de schoorsteen klimmen zo de schoenen te vullen. Vroeger zetten de mensen hun schoen alleen op 5 december, nu doen we dat juist ook de periode hiervoor.
Welke dag de schoen zetten?
Het makkelijkst is om kinderen hun schoen te laten zetten als ze de dag erna vrij zijn. Op deze manier hebben ze rustig de tijd om het cadeautje uit te pakken en er gelijk mee te gaan spelen. Leer kinderen aan om dankjewel in de schoorsteen te roepen om op deze manier Sinterklaas te bedanken voor het cadeautje. Als je kind de dag na het zetten van de schoen niet vrij is dan kan je ervoor kiezen om iets in de schoen te doen wat je kind mee naar school kan nemen.
Verschillende pieten
Het kan leuk zijn om elke keer als je kind zijn schoen zet een andere piet te laten komen, zo blijft het elke keer spannend. Stuur bijvoorbeeld rommelpiet langs en zorg ervoor dat de kamer een beetje rommelig gemaakt is. Je kunt natuurlijk ook speurtocht piet sturen en je kind opdrachten laten uitvoeren om uiteindelijk de schoen met daarin het cadeautje te vinden. Strooipiet mag natuurlijk niet ontbreken, deze maakt met pepernoten de letter(s) van de naam van je kind.
Wat voor cadeau in de schoen?
Een andere vraag is natuurlijk wat je in de schoen stopt. De een geeft kinderen snoepgoed zoals een chocoladeletter of pepernoten als cadeau en de ander geeft een klein cadeautje dat in de schoen past. Er is ook onderzoek gedaan naar wat een schoencadeau mag kosten volgens ouders, de antwoorden lagen tussen de een en vijftien euro. 65% van de deelnemers geeft als antwoord op deze vraag dat een cadeau tussen de een en de drie euro mag kosten.
Schoencadeau ideeën
- LEGO
- Chocoladeletter
- Playmobil
- Chocolademunten
- Stickers
- Kleurplatenboek
- Puzzel
- Badspeeltjes
- Bellenblaas
- DVD
- CD
- Stoepkrijt
- Nagellakje
- strijkkralen
Vanaf welke leeftijd schoen zetten?
De leeftijd waarop je kind voor het eerst zijn schoen mag zetten is natuurlijk persoonlijk. Het meest logische is om dit te doen als het kind weet wat Sinterklaas is. Meestal snappen baby’s of peuters nog weinig van de sinterklaastraditie, hun schoen zetten is dan nog niet nodig. Als een baby nog een ouder broertje of zusje heeft is het een ander verhaal. Zet het schoentje van de baby dan wel, anders is het raar dat hun oudere broertje of zusje wel een cadeautje krijgt.
Een andere vraag is natuurlijk tot welke leeftijd mag je kind zijn schoen zetten. Dit is natuurlijk ook anders per gezin. Het is natuurlijk een traditie, je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om deze door te zetten als je kinderen al ouder zijn. Laat ze dan bijvoorbeeld een keer per week hun schoen zetten of zet zelf ook een keer je schoen en laat hem vullen door de kinderen.
De traditie van het schoen zetten
Het kan erg leuk zijn om elke keer als kinderen hun schoen mogen zetten hetzelfde ‘ritueel’ uit te voeren. Begin bijvoorbeeld met het zetten van de schoen voor de open haard of als er geen open haard is bij de verwarming of de voordeur. Als de schoen is gezet kan je ervoor kiezen om bijvoorbeeld een wortel of een suikerklontje in de schoen te doen voor het paard van Sinterklaas. Begin dan met het zingen van een paar sinterklaasliedjes. Als het laatste liedje klaar is dan gaat je kind naar boven om te gaan slapen.
De volgende ochtend komt je kind naar beneden om te kijken wat er in hun schoen zit. Het is ook leuk om je kind een tekening te laten maken voor Sinterklaas of piet en deze in de schoen te stoppen. Het kan ook erg leuk zijn als een kind zijn vriendenboekje in zijn schoen doet, dan kan piet of Sinterklaas deze invullen.
Bang voor piet
Als je kind bang is voor het zetten van de schoen, omdat ze het idee dat er midden in de nacht iemand het huis in komt niet zo fijn vinden, kan je hier duidelijke afspraken over maken. Laat je kind zijn schoen buiten zetten in de schuur of in de auto en hang een briefje op zodat piet weet waar de schoen te vinden is.
Een andere oplossing is om de schoen onder de brievenbus te zetten, dan kan piet het cadeautje door de brievenbus doen en hoeft die dus ook niet binnen te komen in huis. Als je kind erg bang is hoef je dus niet per se de schoen bij de schoorsteen te zetten. Bedenk een oplossing zodat piet niet het huis in hoeft te komen om de schoen van je kind te vullen.
De conclusie
Iedere ouder bepaald natuurlijk zelf hoe vaak een kind zijn schoen mag zetten en welk cadeautje daarin komt. Gemiddeld laten de meeste ouders hun kind een tot twee keer in de week hun schoen zetten. Een cadeautip is een cadeautje dat in de schoen past, zoals bellenblaas, Playmobil of stickers.
De sinterklaastraditie bestaat al sinds de vijftiende eeuw, de traditie is wel wat veranderd. In de vijftiende eeuw zetten de arme mensen hun schoen in de kerk, vanaf de zestiende eeuw begonnen kinderen hun schoen te zetten in huis. Sinterklaas gaat natuurlijk niet alleen om de cadeautjes, maar ook om de gezelligheid die erbij hoort. Het zingen van sinterklaasliedjes en het eten van snoepgoed hoort er natuurlijk ook bij.