Een kind dat kan zwemmen, kan zichzelf redden als het onverwachts in het water beland. Maar naast het feit dat het veiligheid geeft, is het vooral ook heel leuk om te leren zwemmen. Desondanks gaat het niet ieder kind even gemakkelijk af. Kinderen leren en ontdekken in hun eigen tempo, dus bewaak hun grenzen en leer spelenderwijs. Enkele praktische tips bij het leren zwemmen en om je kind te leren om een echte waterrat te worden.

Waarom extra oefenen naast de wekelijkse zwemles?

Voor de veiligheid is het belangrijk om je kind op zwemles te laten gaan. Veel kinderen gaan dan ook al op jonge leeftijd iedere week naar de zwemschool. Omdat het in het begin allemaal nog wat spannend kan zijn, is het goed om je kind een handje te helpen en ook in je vrije tijd af en toe naar het zwembad of een zwemstrandje af te struinen.

Wij vonden handige tips bij het leren zwemmen, zodat je weet wat je moet doen als je met je kind aan het oefenen slaat. Zorg er daarbij in ieder geval voor dat je je kind nooit dwingt om bepaalde oefeningen te doen. Dit werkt over het algemeen averechts en maakt het vaak alleen maar bang en onzeker.

kinderen-zwemmen-in-het-water

Hoe begin je met leren zwemmen?

Een van de belangrijkste tips bij het leren zwemmen is dat ieder aanstaand, jong zwemtalent eerst zal moeten wennen aan het water. Tuurlijk, er zijn kleine waaghalzen, die er zo in plonsen, maar veel kinderen zijn iets banger en voorzichtiger van aard. Watervrij worden, begint al met wennen aan spetters in het bad of onder de douche. Ook babyzwemmen kan een goede eerste kennismaking zijn met water en zwemmen.

Daarna kun je je kind het makkelijkste leren wennen aan het golvende water in het ondiepe bad. Speel leuke spelletjes, bijvoorbeeld met een bal of met klimmen op een mat en laat je kind voelen hoe het water reageert op bewegingen. Ren door het water en spetter elkaar nat. Hou je kind goed in de gaten of hij het echt leuk vindt.

De volgende stap is dat je kind leert drijven op de buik en de rug en om zelf in het water te springen en even koppie onder te gaan. Het draait daarbij allemaal om gevoel. Hoe voelt het als ik drijf? Hoe reageert het water dan op mijn bewegingen? Hoe voelt het als je oren onder water gaan? En hoe is het om even mijn adem te moeten inhouden als ik koppie onder ga? Praat erover met je kind, dat helpt erg bij het gewend raken aan het machtige water.

Een leuk spelletje om te oefenen met onder water gaan en kijken, is om je kind te laten raden hoeveel vingers je opsteekt onder water of welke figuren je maakt met je handen.

Tips bij het leren zwemmen als het gaat om veiligheid

Veel zwemscholen leren kinderen, die watervrij zijn, eerst om te kunnen overleven in het water. Dit betekent dat je je kind leert om, na het in het water plonsen, gelijk om te draaien en weer terug naar de kant te gaan. Dit hoeft nog niet als een volleerde zwemmer te zijn, maar ‘gewoon’ als een hondje jezelf naar de kant spartelen. Begeleid je kind hier goed bij in het begin.

Het als een hondje zwemmen is het begin van de borstcrawl. Je leert je kind om zichzelf door het water te graven. Omdraaien en jezelf naar de kant brengen, moet uiteindelijk een automatisme of reflex zijn. In het begin oefen je door een klein stukje van de kant springen. Daarna is het leuk om steeds grotere of verdere sprongen te wagen.

zwemles-in-het-binnenzwembad

Waterpret als leidraad bij het leren zwemmen

Je kind moet uiteraard altijd bandjes of kurken om hebben om te oefenen met de eerste tips bij het leren zwemmen. Deze zijn over het algemeen verplicht voor jonge zwemmers zonder diploma, dus verdiep je er voor de veiligheid goed in welke zwembandjes je kiest. En ook met zwembandjes kun je al heel goed experimenteren en uitproberen. Ga bijvoorbeeld lekker van de glijbaan of spring samen van de lage duikplank. Maak bommetjes en kijk wie de meeste spetters maakt. Waterpret maakt kinderen spelenderwijs steeds vrijer in het water en helpt hen om de kracht op te bouwen, die nodig is om te leren zwemmen.

kindje-zit-onder-de-sproeier

Hoe leer je je kind wennen aan het drijven op de buik en de rug?

Naast oefenen met het in en onder water zijn, is een van de belangrijkste tips bij het leren zwemmen om goed te oefenen met het drijven op de buik en de rug. Doe je kind voor hoe het moet en vertel hoe je het doet. Op je rug drijven doe je door naar het plafond te kijken, met je oren onder water te gaan en je billen samen te knijpen.

Veel kinderen vinden dit eerst heel spannend en eng om te doen. Zorg er daarom voor dat je kind je steeds voelt en vast kan grijpen als je dit gaat oefenen. Ondersteun de rug of de billen van je kind. En doe het rustig aan. Kleine stapjes, spelenderwijs, geen haast. Het is belangrijk om het vertrouwen van je kind langzaam op te bouwen.

Op de buik drijven kun je goed oefenen door bij de kant te beginnen. Dan kun je met een been afzetten tegen de muur en lekker wegdrijven. Daarna kun je het ook oefenen door vanaf een andere plek in het bad te proberen te weg te drijven. Laat je kind voelen wat er gebeurt, vooral als je je hoofd beweegt.

Als je bij het drijven op de buik goed naar het water of de bodem kijkt, voel je je billen zo omhooggaan. Bij het oefenen kun je je kind ook aan gestrekte armen door het water slepen en vragen om af en toe het gezicht in het water te doen. Als je kind eenmaal kan drijven, is het leuk om te oefenen met flipperen. Eerst lekker wild spetteren met de voeten en daarna proberen met de benen te flipperen, terwijl je de voeten onder water houdt.

Hoe begin je met oefenen met de zwemslag?

Als je je kind de traditionele zwemslag wil aanleren, is het het beste om te beginnen met de benen. Dit is voor veel kinderen het moeilijkste onderdeel. Je kind oefent dit eerst op de rug. Als het drijft, mag het de knieën bij elkaar houden en buigen. Als de voeten naar beneden zakken, kan je kind de benen van elkaar laten gaan tot ze weer gestrekt liggen. Iedere zwemschool noemt deze oefening anders, vraag je kind of de zwemleraar er maar eens naar. Veel gehoorde termen zijn kikkerbenen maken, ‘kontje rondje boem’ en oefenen met je voeten als een Pipo. Je kind trekt zijn tenen eerst goed omhoog en dan naar buiten.

kind-in-het-water-onderwater-schoolslag

Praten, spelen en belonen

Als je je kind wil helpen om te leren zwemmen en het naar zwemles gaat, is het altijd goed om met elkaar te praten. Zowel met je kind als met de zwemleraar. Is je kind een durfal of kijkt het het liefst eerst de kat uit de boom? Bij iets zo spannend als leren zwemmen, is het belangrijk dat je kind zichzelf kan zijn. Het op een relaxte manier, spelenderwijs ontdekken van het water lijkt makkelijk, maar gaat voor ieder kind in een ander tempo. Welke stap je kind ook maakt, vier het met groots applaus en uitgebreide complimentjes. Prijs het de hemel in! Je kind zal er geen genoeg van krijgen om jou zo trots te maken.

De tijd nemen om te leren zwemmen als grootste tip

Vrijwel alle kinderen leren vroeg of laat zwemmen. Liefst met diploma, desnoods zonder. Het belangrijkste is dat het kind zich goed voelt en zelf helemaal vertrouwd raakt met het water. Dat kost simpelweg tijd en voor het ene kind meer tijd dan het andere. Alle kinderen leren zwemmen in hun eigen tempo. Verwacht dan ook niet dat als je veel oefent met je kind, dat het binnen een half jaar al zijn zwemdiploma op zak heeft.

Het eerste diploma kost je al gauw een jaar of anderhalf jaar. De daaropvolgende diploma’s gaan over het algemeen veel sneller. Hoe dan ook, hou het leuk. Zo krijgt je kind het zelfvertrouwen dat hij het kan en leert het om vol te houden en door te gaan. En echt waar, voor je het weet kan je kind de hele vakantie lang zelfstandig het zwembad onveilig maken.