Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Ben je zwanger en ervaar je pijnlijke samentrekkingen? Het kunnen voorweeën zijn! In dit artikel lees je alles wat je moet weten over voorweeën: hoe voelen voorweeen, wat is het nou eigenlijk, hoe kun je ze herkennen en wat kun je doen om de pijn te verlichten. Lees verder en bereid je voor op een soepele bevalling!
Wat zijn voorweeën?
Voorweeen, ook wel bekend als oefenweeën of harde buiken, zijn samentrekkingen van de baarmoeder die optreden tijdens de zwangerschap. Ze worden “voorweeën” genoemd omdat ze dienen als een voorbereiding op de echte weeën die tijdens de bevalling zullen optreden. Ze kunnen beginnen vanaf het tweede trimester of derde trimester van de zwangerschap, maar ze komen vaker voor in de laatste weken voor de bevalling.
Een zwangerschap kan behoorlijk pittig zijn, vooral als je regelmatig te maken hebt met deze oefenweeën. Maar onthoud, elke samentrekking brengt je dichter bij het moment waarop je je baby’tje in je armen zult houden. Het hoort er nou eenmaal bij. Verderop in dit artikel lees je hoe je de pijn draaglijker kunt maken.
Verschil voorweeën en echte weeën
Het is belangrijk om verschillende soorten weeën te herkennen. Ook is het belangrijk om het verschil tussen valse weeën, voorweeen en echte weeën te begrijpen, zodat je weet wanneer je moet handelen. Hoe voelen weeën eigenlijk?
Hoe voelen oefenweeen? Ze worden beschreven als een ongemakkelijke druk of strakheid in de buik die komt en gaat. Voorweeen zijn onregelmatige samentrekkingen die geen ontsluiting veroorzaken. Ze duren meestal korter en zijn minder intens dan echte weeën. Echte weeën daarentegen worden regelmatiger, langer en pijnlijker naarmate de bevalling vordert en ze veroorzaken ontsluiting van de baarmoederhals.
Oorzaken van voorweeën
Voor weeën kunnen verschillende oorzaken hebben. Hier zijn enkele veel voorkomende factoren die bijdragen aan het optreden ervan:
Bewegen baby
Naarmate je baby groeit, begint hij of zij meer ruimte in te nemen in de baarmoeder. Deze bewegingen kunnen samentrekkingen van de baarmoeder veroorzaken. Dit zijn dus ook voorweeen.
Groeien baby
De groei van je baby kan ook bijdragen aan het optreden van dit soort weeën. Naarmate de baarmoeder uitrekt om ruimte te maken voor de groeiende baby, kunnen er samentrekkingen optreden.
Stress
Stress kan een rol spelen bij het veroorzaken van voorweeen. Zwangerschap zelf kan al stressvol zijn, maar ook andere factoren, zoals emotionele stress of vermoeidheid, kunnen bijdragen aan het optreden van deze weeën. Probeer daarom te zorgen voor genoeg ontspanning tijdens je zwangerschap!
Voorbereiding
De baarmoeder kan zich voorbereiden op de bevalling door middel van oefenweeën. Dit is een normaal onderdeel van het proces en helpt het lichaam zich voor te bereiden op de echte weeën, die zullen leiden tot de geboorte van je baby.
Voorweeën, zo kan je ze herkennen
Voorweeën herkennen is gelukkig goed mogelijk. Hoewel ze variëren van vrouw tot vrouw, zijn er enkele veel voorkomende tekenen waaraan je ze kunt herkennen:
Pijn blijft op hetzelfde niveau
De pijn veroorzaakt door oefenweeën blijft meestal op hetzelfde niveau. Hoewel de intensiteit kan variëren, zal de pijn niet geleidelijk toenemen zoals bij echte weeën het geval is.
Pijn is minder intens
Over het algemeen zijn dit soort weeën minder intens dan echte weeën. Je kunt zeker ongemak of druk ervaren, maar het zou niet zo pijnlijk moeten zijn als echte weeën.
De pijn is minder frequent
Oefenweeën komen meestal onregelmatig voor. Je kunt ze af en toe ervaren, met tussenpozen van enkele minuten tot een uur, maar ze zullen niet regelmatig en dichter op elkaar komen, zoals bij echte weeën.
Hoe lang duren voorweeën?
De duur van voorweeen varieert van vrouw tot vrouw en van zwangerschap tot zwangerschap. Sommige vrouwen ervaren oefenweeen gedurende enkele uren, terwijl andere vrouwen ze dagenlang kunnen hebben. Over het algemeen verdwijnen de voorweeen vanzelf en zullen ze niet leiden tot de geboorte van je baby.
Pijn door voorweeën, dit kan je doen
Als je last hebt van heftige voorweeën, zijn er enkele dingen die je kunt proberen om de pijn te verlichten:
- Zoek ontspanning: Probeer te ontspannen en vind een comfortabele positie. Warme baden, rustige muziek en ademhalingsoefeningen kunnen allemaal helpen om te ontspannen en de pijn te verminderen.
- Warmte toepassen: Plaats een warmtekussen of een warme doek op je buik om de pijn te verzachten.
- Verander van houding: Probeer verschillende houdingen uit om te zien welke het meest comfortabel voor je is. Sommige vrouwen vinden verlichting door te staan, te wiegen of op handen en knieën te gaan zitten.
- Ademhalingstechnieken: Ademhalingsoefeningen kunnen helpen om je te ontspannen en de pijn onder controle te houden. Probeer diep in te ademen door je neus en langzaam uit te ademen door je mond.
Contact met verloskundige
Als je twijfelt of je te maken hebt met oefenweeën of echte weeën, of als de pijn ondraaglijk wordt, is het altijd verstandig om contact op te nemen met je verloskundige. Zij kunnen je adviseren en geruststellen. Ook kunnen ze indien nodig verdere medische ondersteuning bieden op het gebied van de natuurlijke bevalling, weeën opwekken en eventuele pijnbestrijding als de weeën pijn te erg is.
Geduld is een schone zaak
Houd in gedachten dat oefenweeen een onderdeel zijn van het natuurlijke proces van zwangerschap en bevalling. Ze dienen als voorbereiding op de bevalling. Het is een teken dat je lichaam zich klaarmaakt voor de komst van je baby. Hoewel ze soms ongemakkelijk kunnen zijn, is het belangrijk om geduldig te blijven en te vertrouwen op het vermogen van je lichaam om zich voor te bereiden op de geboorte van je baby. Neem de tijd om te ontspannen, zorg goed voor jezelf en bereid je voor op een mooie en soepele bevalling. Onthoud dat elk moment van ongemak een stap dichter bij het ontmoeten van je kleintje brengt. Dus adem in, adem uit, en wees geduldig. Je bent bijna daar!