Een zwangerschap kan een prachtige tijd zijn, maar het kan ook stressvol en vermoeiend zijn voor de aanstaande moeder. Zwangerschapsmassages kunnen hierbij helpen. Tot rust komen met een heerlijke massage tijdens je zwangerschap zorgt voor ontspannende momenten. In dit artikel zullen we bespreken wat het precies is en waarom het zo fijn kan zijn voor aanstaande moeders. Je kunt ook het ervaringsverhaal lezen van Linda. Zij heeft zich laatst laten masseren en vertelt haar ervaring.

Wat is zwangerschapsmassage?

Zwangerschapsmassage is een vorm van massage die speciaal is ontworpen voor zwangere vrouwen. Masseren zwanger heeft veel voordelen. Het doel is om pijn te verminderen, stress te verminderen en het welzijn van de aanstaande moeder te verbeteren. Dit soort massage verschilt van reguliere massage omdat het rekening houdt met de behoeften en veranderingen die optreden in het lichaam van een vrouw tijdens de zwangerschap.

Een zwangerschapsmassage kan worden uitgevoerd door een professionele masseur of door de partner. Sommige aanstaande moeders kiezen ervoor om alleen rugmassages te krijgen, terwijl anderen kiezen voor een volledige lichaamsmassage.

Voordelen van massage zwangerschap

Zwanger massage, het geeft enorm veel voordelen voor een zwangere vrouw. Denk hierbij aan ontspanning en minder last van stress en ergernissen zwangerschap, minder pijn, een verbeterde bloeddoorstroming, een betere weerstand en een betere slaap. Hieronder worden deze voordelen uitgelegd.

Ontspanning

Een van de belangrijkste voordelen van massages tijdens zwangerschap is ontspanning. Zwangerschap kan stressvol zijn door de veranderingen in het lichaam van de zwangere vrouw, maar ook door de verantwoordelijkheden die komen door de komst van een baby. Een massage kan helpen om stress te verminderen en de moeder te helpen om te ontspannen.

zwangerschapsmassage - zwangere vrouw krijgt nekmassage

Minder pijn

Veel aanstaande moeders hebben last van zwangerschapsklachten zoals pijn in hun rug, nek, schouders en heupen als gevolg van de veranderingen in hun lichaam tijdens de zwangerschap. Masseren tijdens zwangerschap kan helpen om deze pijn te verminderen door de spieren te ontspannen en de druk te verminderen.

Betere bloeddoorstroming

Zwangerschap kan ook leiden tot problemen met de bloeddoorstroming. Zwangerschapsmassage kan helpen om de bloeddoorstroming te verbeteren, waardoor voedingsstoffen en zuurstof gemakkelijker naar de baby kunnen worden getransporteerd. Het kan ook helpen om zwelling in de handen en voeten te verminderen.

Verbeterde weerstand

Tijdens de zwangerschap heeft het immuunsysteem van een vrouw extra ondersteuning nodig. Massage tijdens zwangerschap kan helpen om het immuunsysteem te versterken en de weerstand van de aanstaande moeder te verbeteren.

Goed slapen

Veel aanstaande moeders ervaren moeite met slapen tijdens de zwangerschap. Massages kunnen helpen om beter te slapen tijdens de zwangerschap, door de aanmaak van hormonen te stimuleren die zorgen voor een gevoel van ontspanning en slaperigheid. Ook kan een massage de spieren ontspannen en helpen bij het verminderen van krampen en pijntjes die een goede nachtrust kunnen verstoren.

zwangerschapsmassage - zwangere buik wordt gemasseerd

Hoe gaat een zwangerschapsmassage?

Een zwangerschapsmassage kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, afhankelijk van de voorkeur van de aanstaande moeder en de technieken die de masseur gebruikt. Meestal wordt de aanstaande moeder in zijligging gelegd met kussens onder haar buik en een kussen tussen haar knieën. Zo kan ze comfortabel liggen. Een goede masseur zal ervoor zorgen dat de aanstaande moeder zich op haar gemak voelt en zal alleen delen van het lichaam masseren die veilig zijn om te masseren tijdens de zwangerschap.

Het verhaal van Linda

Linda is een 27 jarige vrouw, zwanger van haar eerste kindje. Linda is ondertussen 32 weken zwanger. Ze heeft laatst een massage ondergaan. Ik vroeg haar naar haar ervaring en dit was haar antwoord: ’Ik voelde dat mijn lichaam steeds zwaarder werd. Ik was moe en gespannen, vooral in mijn nek, schouders en rug. Een vriendin raadde me aan om een speciale massage voor tijdens de zwangerschap te proberen en ik besloot het te doen.

De masseuse was vriendelijk. Ze had zelf al drie kinderen en ze gaf me veel rust. Ik moest op mijn zij liggen op een massagetafel en werd ingepakt met kussens zodat ik echt lekker lag. Toen begon ze mijn nek, schouders en rug te masseren, met zachte muziek op de achtergrond. Ze wist precies de juiste plekken te vinden. Tijdens de massage voelde ik me meer ontspannen dan ik me in weken had gevoeld. Ik genoot van de aandacht en zorg die ik kreeg. Na de massage voelde ik me veel fitter. Ik sliep die nacht ook super goed! Ik heb gelijk een nieuwe afspraak gemaakt.

Verschil met een reguliere massage

Een reguliere massage richt zich op het verlichten van spierspanning en het bevorderen van ontspanning en welzijn. Een zwangerschapsmassage houdt ook nog rekening met de veranderingen die optreden in het lichaam van een vrouw tijdens de zwangerschap en richt zich op het verminderen van de klachten en pijnen die optreden tijdens de zwangerschap. Zo zal de masseur bijvoorbeeld rekening houden met de drukpunten die worden beïnvloed door zwangerschap, en erop letten dat er niet te veel druk wordt uitgeoefend op de buik of onderrug.

Wanneer wel/geen zwangerschapsmassage

Zwangerschapsmassage is over het algemeen veilig voor de meeste vrouwen tijdens de zwangerschap. Er zijn echter enkele situaties waarin het niet wordt aanbevolen, zoals wanneer de aanstaande moeder last heeft van een hoge bloeddruk, als ze te veel vocht vasthoudt, of als ze een verhoogd risico op een miskraam heeft. Als je zwanger bent en twijfelt of een zwangerschapsmassage geschikt is voor jou, overleg dan altijd eerst even met je verloskundige of gynaecoloog.

Zijn er risico’s waar je op moet letten?

Over het algemeen is een zwangerschapsmassage veilig, maar er zijn enkele risico’s waar rekening mee moet worden gehouden. Hier zijn er een paar:

Hoge bloeddruk

Zwangerschapshypertensie is een veel voorkomend probleem bij zwangere vrouwen. Als je hoge bloeddruk hebt, kan zwangerschapsmassage risicovol zijn, omdat de massage de bloeddruk verder kan verhogen. Bij een massage wordt namelijk druk uitgeoefend op verschillende delen van het lichaam, waaronder ook de bloedvaten. Hierdoor kan de bloeddruk tijdelijk verhoogd worden.

Teveel vocht vasthouden

Zwangerschapsoedeem, of vocht vasthouden, komt ook veel voor bij zwangere vrouwen. Als je last hebt van oedeem, kan een massage helpen om de zwelling te verminderen. Maar het is belangrijk om te weten dat te veel druk op gezwollen gebieden schadelijk kan zijn. Het is dus belangrijk om met je masseur te bespreken welke delen van het lichaam het beste gemasseerd kunnen worden.

zwangerschapsmassage - masseuse masseert kuiten

Verhoogd risico op miskraam

Als je een verhoogd risico hebt op een miskraam, is het belangrijk om voorzichtig te zijn met massages. Het is mogelijk dat een massage de baarmoeder kan stimuleren en samentrekkingen kan veroorzaken. Dit kan vooral riskant zijn tijdens het eerste trimester van de zwangerschap. Als je een verhoogd risico hebt op een miskraam, bespreek dit dan met je verloskundige of gynaecoloog voordat je een massage ondergaat.

Overleg met je verloskundige

Als je zwanger bent en een massage overweegt, is het belangrijk om eerst met je verloskundige of gynaecoloog te overleggen. Zij kunnen bepalen of het voor je je gezondheid en zwangerschap geschikt is om gemasseerd te worden. Ook kunnen zij je misschien aanbevelingen doen voor betrouwbare masseurs in jouw omgeving, die ervaring hebben met het masseren van zwangere vrouwen.

Massage zwanger

Massages tijdens een zwangerschap kunnen veel voordelen bieden voor aanstaande moeders. Zoals je kon lezen kunnen ze helpen bij het verminderen van pijn en stress, het verbeteren van de bloedcirculatie en het immuunsysteem, en het bevorderen van een betere nachtrust. Om de mogelijke risico’s te beperken kun je het beste eerst met je verloskundige of gynaecoloog overleggen voordat je een massage ondergaat. Met de juiste voorzorgsmaatregelen kan een massage een veilige en effectieve manier zijn om te ontspannen en te genieten van de zwangerschap. Geniet ervan!

TIP: Na de bevalling is het ook heerlijk om je baby te masseren. Zowel moeder als kind kunnen heerlijk ontspannen tijdens een baby massage!