Autisme

ons leven met autisme: schuldgevoel
Autisme

Ons leven met autisme: Ik wil me niet meer schuldig voelen

“Het was leuk! We hebben genoten. Nee, Tom was er niet bij.”

Steeds vaker hoor ik het mezelf zeggen. Een weekendje weg, een etentje, een feestje, oud en nieuw. Tom is er meestal niet bij. Genieten met ons complete gezin, het zijn schaarse en waardevolle momenten. Zonder Tom voel ik bij vlagen een prettige vrijheid, en steeds beter kan ik me ontspannen, maar altijd mis ik hem als hij logeert. Ik vraag me dan af hoe hij zich voelt, wat hij doet en of hij mij ook mist. Of degenen die voor hem zorgen lief voor hem zijn, hem begrijpen en hem genoeg duidelijkheid kunnen bieden.

Lees verder
 
leven met autisme: lachende ouders
Autisme, Gezin, Kinderen, Mama

Ons leven met autisme: Lachende ouders

Halverwege mijn zorgloopbaan werkte ik gedurende een jaar of vier met gehandicapte kinderen. De kinderen hadden autisme en een verstandelijke beperking of waren meervoudig complex gehandicapt, zoals dat toen nog heette. Ik werkte zowel op een kinderdagcentrum als in een logeerhuis. Een prettige combinatie, omdat veel kinderen van beide voorzieningen gebruik maakten.

“Hoe deden die ouders dat toch? Hoe kun je nog lachen als je zo’n zwaar leven hebt? Want dat hadden ze toch…”

Lees verder
 
autisme
Autisme, Kinderen

Ons leven met autisme: kiezen

Met een vlugge kus en “Doei! Ga maar!” neemt mijn dochter Rianne afscheid bij het hek van haar school. Een paar jaar geleden wilde ze graag dat ik nog even mee naar binnen liep, maar dat is verleden tijd. Gelukkig vindt ze het nog wel gezellig als ik af en toe meefiets naar school. Ondanks de weemoed die me soms bekruipt, doet het me goed om te zien hoe zij zich steeds beter weet te redden. Hoe ze zelf afspraken maakt met vriendinnen, zelf aan haar gymspullen denkt, een bidon met water pakt voor haar dansles, haar eigen haar verzorgt, haar kleding kiest en zelfs haar vuile was in de wasmand gooit. Soms. Het groeiproces van een afhankelijke hummel naar een zelfredzame tiener. Met haar eigen kijk op situaties, haar eigen voorkeuren en interesses. En steeds vaker haar eigen keuzes.

Lees verder