Als een baby 15 maanden oud is, dan is hij volop aan het cruisen door de kamer: hij loopt langs meubels. Als een baby 15 maanden oud is, wordt zijn slaap minder goed, doordat de baby last krijgt van levendige dromen en nachtmerries.

Baby 15 maanden: De eerste echte schoentjes kopen

Loopt hij al een tijdje als je baby 15 maanden is? Dan draagt jouw baby waarschijnlijk al echte schoenen. Als je baby dat nog niet doet en zoals de meeste baby’s van 15 maanden bezig is met cruisen, dan wordt het de hoogste tijd voor zijn eerste echte paar schoenen. Binnenshuis cruisen kan geen kwaad. Hij loopt dan vaak op zijn blote voeten of op sokken rond. Buiten worden schoentjes wel noodzakelijk als je baby 15 maanden is.

Als je baby daar gaat cruisen, bijvoorbeeld in een speeltuin, langs de glijbaan, de wip en het klimrek, dan kan dat niet op blote voeten of op sokken. Je baby heeft daar een goed paar stevige schoenen nodig, waarin hij zich niet kan bezeren. Wil je weten waar je op moet letten bij de aanschaf van kinderschoenen, laat je dan adviseren bij een kinderschoenenwinkel.

Ontwikkeling als je baby 15 maanden is: door de kamer cruisen

Je baby cruist waarschijnlijk de hele dag door. Dat betekent dat hij langs tafels, stoelen en kasten door de kamer stapt. De baby leert nu lopen en het echte lopen komt eraan, hoewel het ook nog een paar maanden kan duren. Hoe snel een baby vanuit cruisen gaat lopen, verschilt sterk per kind.

baby-5-maanden-loopt-door-kamer

Motorische ontwikkeling

Als een baby 15 maanden oud is, weegt hij gemiddeld 11 kilogram. Zijn lengte is ongeveer 78 centimeter. Je merkt dat je baby nog wel groeit, maar niet meer zo snel als voor zijn eerste verjaardag.

Motorisch valt er nog veel te leren als je baby 15 maanden is. Als je baby kruipt, dan gaat hij zich waarschijnlijk binnenkort leren optrekken. Kan je baby net staan aan een tafel, dan gaat hij binnenkort waarschijnlijk leren cruisen. Kan hij al cruisen, dan is de volgende stap voor hem het leren lopen. Toch geldt deze volgorde niet altijd. Er zijn bijvoorbeeld kinderen die heel lang alleen maar zitten, vervolgens op hun billen door de kamer schuiven en ineens zonder ooit te tijgeren, kruipen of cruisen, gaan lopen.

Niet alleen in de grof motorische ontwikkeling verschillen kinderen sterk, ook de fijn motorische ontwikkeling loopt niet bij iedereen hetzelfde. Over het algemeen ontwikkelen meisjes zich sneller in hun fijne motoriek dan jongens. De ene baby van 15 maanden kan al met een pincetgreep met een prikpen over een stippellijntje prikken en/of grote kralen rijgen. Een andere baby van dezelfde leeftijd lukt het nog niet om raak te slaan op zijn trommel.

Zintuigelijke ontwikkeling

De zintuigen van een baby van 15 maanden zijn volop bezig. De hele dag is je baby de wereld aan het ontdekken door te kijken, voelen, luisteren, ruiken en te proeven. Hoewel je baby alles in zijn mond stopt om objecten te bestuderen doet hij dat nu ook steeds meer met zijn handen. Dit komt doordat hij hier steeds beter toe in staat is.

Gezin met baby voor zorgverzekering

Cognitieve ontwikkeling

Het geheugen van jouw baby breidt zich in razend tempo uit. Jouw baby weet al heel veel van de wereld om hem heen. Hij weet dat een schaar is om mee te knippen, dat pannen gebruikt worden om in te koken en dat gordijnen voor een raam worden gedaan om het donker te maken. Hoewel hij nog niet alle woorden van concrete objecten in zijn geheugen heeft opgeslagen, kent hij ze al wel als je baby 15 maanden is.

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Hoewel het niet zo leuk is dat je baby weer eenkennig is en last heeft van verlatingsangst weet je hierdoor wel dat je baby goed in staat is om zich aan anderen te hechten.

Taalontwikkeling

Je baby is de hele dag bezig met het leren van nieuwe woorden. Zijn woordenschat breidt zich in razend tempo uit. Je merkt dat je baby  steeds beter begrijpt wat jij zegt, jouw aanwijzingen kan opvolgen. Hoewel jij weet dat jouw baby bepaalde woorden en zinnen begrijpt, wil dat niet zeggen dat hij ook al deze woorden en zinnen uit kan spreken. Ze zitten enkel opgeslagen in zijn geheugen. Hoe het proces van de ontwikkeling van het geheugen bij een baby begint bij herkennen.

Het aantal woorden dat je baby kent, is veel groter dan het aantal woorden dat je baby zegt. Woorden die een baby veel gebruikt, zijn ‘geluidswoorden’. Dit zijn woorden die het geluid van een object of dier weergeven, zoals ‘miauw’ voor een poes en ‘tring’ voor de bel. Ondanks dat je baby steeds meer woorden weet en kan zeggen, is je baby ook nog veel aan het brabbelen. Vaak bedoelt je baby ook iets met zijn gebrabbel.

Waarschijnlijk kun jij vaak wel opmaken wat hij bedoelt, door zijn intonatie als je baby 15 maanden is. Zo gaat de stem van je baby bij een vraag omhoog en gaat de stem omlaag als hij iets niet leuk vindt. Naast echte woorden en gebrabbel, heeft jouw baby ook nog eigen woorden. Niemand snapt ze, maar jij weet precies wat jouw kleintje ermee bedoelt.

Moeder van een baby 15 maanden oud: je nachtrust wordt weer verstoord

Dacht je dat je baby eindelijk doorsliep, wordt je baby weer steeds wakker in de nacht. Als je baby 15 maanden is, wordt hij niet meer wakker doordat hij honger heeft. Bij de meeste baby’s is de avondvoeding er al af; ze sliepen al een paar maanden zo’n 12 uur achter elkaar door. Toch is dat nu ineens voorbij. Je baby ligt weer vaker wakker ’s nachts, omdat hij last krijgt van levendige dromen en soms zelfs nachtmerries.

Doordat een baby nog niet in de diepste fase van slaap belandt, wordt hij sneller wakker. Meestal is dit geen groot probleem; na een tijdje valt je baby weer in slaap. Toch is het voor jou misschien wel een probleem aangezien jij ook wakker schiet als je voelt of hoort dat je baby wakker is. Reageert je baby erg paniekerig en/of is je baby erg veel wakker in de nacht? Neem dan contact op met het consultatiebureau of met je huisarts.

baby-15-maanden-slapeloze-nachten

Wat moet je doen als je baby 15 maanden is?

Het kan voor jou lastig zijn dat je baby nu weer vaker wakker ligt in de nacht. Jij ligt ook weer vaker wakker en dat maakt dat je energieniveau daalt. Wat kun je hieraan doen?

  • Ga eens op tijd naar bed, zodat je ’s avonds al wat meer slaap pakt.
  • Ga overdag even op bed liggen om bij te tanken.
  • Blijf in beweging. Maak ’s avonds een wandeling of ga sporten.
  • Maak tijd vrij voor jezelf. Doe iets waar je veel zin in hebt en wat jou ontspanning geeft, bijvoorbeeld winkelen, naar de sauna, uit eten of naar de bioscoop. Een nachtje weg kan ook, zodat je even weer wat meer slaap pakt.

Het maakt niet zoveel uit wat je doet, als je er maar van weet dat je er ontspannen van wordt. Wat dat is, dat weet jij zelf het beste.

Tip van de maand: koop een kindernachtlampje voor je baby

Een kindernachtlampje kan je baby een veilig gevoel geven. Als hij slecht slaapt of ‘s nachts plotseling wakker wordt van zijn dromen, wordt hij rustig van het kijken naar zijn lampje. Door het licht dat het lampje geeft, is de slaapkamer niet helemaal donker en dat maakt het minder ‘eng’. Kindernachtlampjes zijn er in allerlei vrolijke, lieve figuren. Ze geven dimlicht, zodat de kamer ondanks het licht toch ook nog redelijk donker blijft. Je hebt lampjes die continu branden en lampjes waarbij je op een knopje moet drukken om ze te laten branden.