Een baby van 21 maanden is egocentrisch, maar vind het ook fijn om bij andere kinderen in de buurt te zijn. Hij kan veel van hen leren, zoals hoe je iets kunt doen en sociale vaardigheden. Ook uitstapjes met zijn moeder doet hij graag als je baby 21 maanden oud is.

Baby 21 maanden: Leer je baby samenspelen met andere kinderen

Hoewel je baby nog in de egocentrische fase zit, kan hij wel heel veel leren van het spel van andere kinderen. Zorg dat je baby af en toe (of vaak) samen is met andere kinderen, zodat hij ze kan imiteren, kan leren wat delen is en kan leren hoe je samen lol kunt beleven. Als je baby 21 maanden is, speelt hij nog niet echt samen, maar geniet al wel van de aanwezigheid van leeftijdsgenootjes. Leer meer over waarom spelen zo belangrijk is voor de ontwikkeling

baby-21-maanden-spelen

Ontwikkeling als je baby 21 maanden oud is: je baby begrijpt al veel taal

Nu je baby 21 maanden oud is, kan hij al heel veel. Hij is al flink gegroeid in zijn ontwikkeling.

Motorische ontwikkeling

Grof motorisch redt jouw kleine zich al heel goed als je baby 21 maanden is. Hij heeft vanuit kruipen, leren zitten, staan en lopen. Zijn evenwichtsgevoel en coördinatie zijn qua grove motoriek inmiddels uitstekend. Het is nu tijd voor de ontwikkeling van de fijne motoriek. Laat je baby van 21 maanden maar lekker veel zelfstandig dingen doen, zoals eten, drinken, schoonmaken en aankleden, want daar leert hij veel van.

Zintuigelijke ontwikkeling

Voelen, kijken, luisteren, ruiken en proeven; je kleine heeft het er maar druk mee. Het is fijn dat hij zintuigen heeft om de wereld te verkennen.

Cognitieve ontwikkeling

Naast concrete woorden kent jouw baby van 21 maanden ook kenmerken en eigenschappen. Zo weet jouw kleine wat ‘warm’ en ‘koud’ is en herkent jouw kleine de verschillende kleuren. Als je baby 21 maanden is, lukt het steeds beter om woorden te sorteren in groepjes. Zo plaatst hij een hond en een poes onder de noemer ‘dieren’ en plaatst hij geel en blauw onder het kopje ‘kleuren’.

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Hoewel jouw baby zich steeds zelfstandiger redt, merk je toch ook dat hij jou aanwezigheid waardeert. Je krijgt geregeld een dikke knuffel of een heerlijke zoen. Samen dingen doen, zoals een boekje lezen, puzzelen en klusjes in huis, vindt hij reuze gezellig. Ook met andere mensen uit zijn omgeving is hij graag in de weer. Samen iets doen met volwassenen is voor hem gemakkelijker dan met leeftijdsgenoten, dat komt doordat hij (en de andere kleine) in de egocentrische fase zit, waarin hij nog niet kan delen en alles voor zichzelf wil hebben en houden.

Voorlezen aan kindjes van 0 tot 2 jaar

Naast elkaar spelen doet hij al wel graag met leeftijdsgenootjes. Je ziet dan dat hij zijn leeftijdsgenootje gaat imiteren; dat de twee kinderen van elkaar kunnen leren. Dit is de reden waarom het goed is om je kind op een kinderdagverblijf, peuterschool of op een andere plek te laten samenspelen met leeftijdsgenoten. Als je baby 21 maanden is leert hij veel van andere kinderen; ook leert je baby sociale vaardigheden door het samenzijn met andere kinderen. Dat kan uiteraard ook met broer(s) en zus(sen) zijn.

Taalontwikkeling

Als een baby 21 maanden is kent hij gemiddeld al 118 woorden. Daar leert hij elke dag nieuwe woorden bij. Uitspreken kan hij ze nog niet allemaal, maar hij begrijpt ze uitstekend. Praten duurt wat langer. Je baby kent een hele tijd een tiental woorden, zoals ‘mama’, ‘papa’, ‘die’, ‘bah’ en ‘woef’. Pas na een tijdje maakt hij een spurt in het praten en zegt hij elke dag ineens nieuwe woorden. Hoeveel woorden kan jouw baby van 21 maanden al zeggen? En plakt jouw baby van 21 maanden al twee woorden achter elkaar tot een soort van zin? Zegt jouw kleine bijvoorbeeld: ‘mahnie’ (mag niet) of ‘wada’ (wat is dat?)?

Moeder van een baby 21 maanden oud: steeds meer eropuit

Ga er lekker veel op uit met je kleintje als je baby 21 manden oud is. Dat gaat veel gemakkelijker nu hij nog maar één middagslaapje doet. Ook is hij vaak wat beter gemutst als hij in een nieuwe, uitdagende omgeving is. Van zijn peuterpuberteit merk je dan wat minder. Je hoeft met een baby van 21 maanden niet naar een grote dierentuin of een enorm pretpark. Ook ‘kleinere uitstapjes’ vallen bij jouw baby nog prima in de smaak. Lees hier waarom het zo belangrijk is dat kinderen buitenspelen.

baby-21-maanden-buiten

Wat moet je doen als je baby 21 maanden is?

Inspiratie nodig voor uitstapjes als je baby 21 maanden oud is? Hier zijn een paar leuke ideeën voor uitjes met kinderen.

  • Naar de kinderboerderij. In bijna elk dorp en iedere stad zijn er wel een of een paar te vinden. Misschien wel bij jou in de wijk. Je kleintje maakt hier kennis met allerlei dieren: geitjes, lammetjes, kippen, kuikentjes, een haan, een koe, een paard en konijnen. Jouw kleine vindt dieren heel schattig en zacht. Probeer jouw baby van 21 maanden de dieren te laten aaien. Soms zijn er borstels op de kinderboerderij aanwezig waarmee de dieren mogen worden geborsteld. Ook is er bij de meeste kinderboerderijen speelgoed aanwezig, zoals tracktors, fietsjes, ballen en klompen.
  • Eendjes voeren. Bij jullie in de buurt ligt vast wel ergens een waterplas met eendjes. Ook daar kun je naartoe gaan om naar dieren te kijken. Geef je baby van 21 maanden een stuk brood mee, dat hij aan de eendjes kan voeren. Heel waarschijnlijk begrijpt hij het niet zo goed en gaat hij zelf het brood opeten.
  • Naar de speeltuin. In Nederland zijn er speeltuinen in overvloed. Een baby van 21 maanden vermaakt zich keer op keer in dezelfde speeltuin met klimmen, glijden, rennen en springen. Kies voor de afwisseling ook eens een andere speeltuin uit, zodat je kleine daar andere vaardigheden kan leren. Of ga eens naar een natuurspeeltuin!
  • Stampen in de regen. Je bent misschien niet zo geneigd om de deur uit te gaan als het regent, maar voor een baby van 21 maanden is dat een groot feest. Trek je kind oude kleren, regenlaarzen en een regenjas aan en neem een parapluutje mee. En dan is het stampen geblazen in de plassen. Maak je er voor even niet druk om dat je kleintje vies wordt, dat was je er straks wel weer uit.
  • Reizen in de bus of in de trein. Dat is weer eens iets anders dan bij papa en/of mama achterin de auto of voorop de fiets. In een bus en een trein is voor je kleintje van alles te beleven. Het begint al bij het station, waar hij de bussen en treinen van buitenaf kan bewonderen. Kaartjes kopen of scannen, uit het raam kijken, iets lekkers eten en gezellig kletsen; het hoort er allemaal bij in de bus en in de trein. Ook een buschauffeur en een conducteur zijn voor jouw baby van 21 maanden interessante figuren. Niet alleen jouw kleine geniet, ook de mensen om hem heen genieten van jouw vrolijke kleintje. En jij bent de apetrotse moeder als je baby 21 maanden is.
  • Naar een indoor speeltuin. Is het slecht weer en is buiten spelen onmogelijk, maar barst jouw kleine wel van de energie? Bezoek dan eens een indoor speeltuin, een waar paradijs voor kinderen. Wedden dat jouw kleine dolenthousiast is en geen last heeft van zijn humeurige buien.
  • Naar de winkel. Je moet met een baby van 21 maanden niet uitgebreid gaan shoppen, maar naar een of twee winkels vindt jouw kleine wel leuk. De supermarkt en de drogist kent hij inmiddels al. Wat dacht je van een bezoek aan een bouwmarkt, warenhuis (met roltrap!), woonwinkel , tuincentrum of dierenwinkel?

Tip van de maand: Ga uit eten met je baby

Uit eten met je baby van 21 maanden doe je natuurlijk niet in een chique restaurant. Wat wel heel goed kan is eten bij een pannenkoekenrestaurant, pizzeria, eetcafé of een snackbar als je baby 21 maanden oud is. Zoek er van te voren eentje uit waar een speelplek is voor kinderen. Een verschoontafel is tegenwoordig overal wel aanwezig. Uit eten is een waar feestje voor kind(eren). Ze worden er lekker verwend: krijgen vaak allerlei extraatjes, zoals een kleurplaat, rietje, ijsbeker of een cadeautje dat ze op het eind zelf mogen uitkiezen.