Een baby van 22 maanden voelt zich vrij en zelfstandig, maar kan ook verlegen zijn. Hij is graag in de buurt van anderen: van kinderen en volwassenen. De zindelijkheid komt eraan: een baby van 22 maanden gaat het voelen wanneer hij heeft gepoept.

Baby 22 maanden: vrij, maar ook verlegen

Als een baby 22 maanden is, dan voelt hij zich weer wat vrijer bij andere mensen, omdat hij minder eenkennig is en minder last heeft van verlatingsangst. Toch kan het zijn dat jouw kleine zich toch weer achter jouw rug gaat verstoppen zodra er anderen over de vloer komen. Dat komt doordat je baby van 22 maanden verlegen begint te worden. Meestal is hij dat alleen bij mensen die hij nog niet zo goed kent en duurt het maar even.

Als je baby merkt dat degene die op bezoek is interesse in hem heeft, dan ontdooit hij al snel. Hoewel het ene kind het andere niet is: Sommige kinderen zijn super vrij en nooit verlegen. Andere kinderen zijn heel vaak verlegen. Dat zijn meestal de meer gevoelige kinderen.

Ontwikkeling als je baby 22 maanden is: hij begint poep te voelen

Nu je baby 22 maanden oud is, heeft hij veel interesse in toiletgedrag. Dat betekent dat hij iedereen volgt naar de wc om daar te kijken wat er gebeurt. Je baby gaat over een tijdje leren om zindelijk te worden. Hij raakt daar steeds meer aan toe. Wat je nu al merkt is dat je baby van 22 maanden begint te voelen wanneer hij heeft gepoept, dan voelt hij bijvoorbeeld aan zijn luier of begint te huilen.

baby-22-maanden-zindelijk

Motorische ontwikkeling

Jouw baby beweegt zich soepel en stevig door het hele huis. Ook in de speeltuin, in de winkel en in andere huizen vindt jouw kleine zijn weg. Doordat het evenwichtsgevoel en de coördinatie van jouw kleine goed zitten, kan jouw baby van 22 maanden zich uitstekend voortbewegen. Met zijn grove motoriek zit het wel goed. Een baby van 22 maanden is druk bezig met het ontwikkelen van zijn fijne motoriek. Dit is het moment om je baby een beker, lepel en vork in handen te geven, zodat hij kan leren om daar zelfstandig uit te drinken en mee te eten.

Zintuigelijke ontwikkeling

Thuis is het nog steeds een groot feest voor je baby. Telkens ontdekt je kleine weer nieuwe dingen met zijn ogen, oren, neus, mond en handen. Ook de bekende dingen blijven leuk. Steeds weer plukt jouw kleine de pannen uit de kast om er vervolgens muziek mee te maken. Telkens weer wil jouw kleine naar dat ene leuke filmpje kijken, die jou ondertussen de spuigaten uitkomt. Heerlijk hoe kleintjes zich telkens weer met hetzelfde kunnen vermaken; er geen genoeg van kunnen krijgen. Toch gaat jouw kleine er ook graag op uit om nieuwe omgevingen te verkennen. Uitstapjes naar winkels en speeltuinen zijn een groot genot als je baby 22 maanden is.

lekker naar de speeltuin

Cognitieve ontwikkeling

Als je met je baby door de supermarkt gaat, waarin hij met zijn eigen kleine winkelkarretje achter jou aan rent, dan merk je hoe goed het geheugen van je kleine al is. De kans is groot dat hij, als hij al vaker een bepaald product heeft gekocht, nog weet waar het staat of ligt. Heel handig zo’n hulp. Speel eens een spelletje memory met je kleine en verbaas je erover hoe goed je kleine al kan onthouden waar welk plaatje ligt. Uiteraard leg je dan niet honderd kaartjes neer, maar een stuk of tien.

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Meer en meer krijgt jouw kleine interesse voor andere kinderen. Hij wil graag met de oudere kinderen (broers en zussen) meespelen en doet ze in alles na. Ook leeftijdsgenootjes imiteren vindt hij leuk als je baby 22 maanden is. Daar kan hij heel veel van leren. Speelgoed met hen delen doet hij liever nog even niet, nu hij nog volop in zijn peuterpuberteit en egocentrisme zit. Dat kan hij nog niet, omdat hij nog niet begrijpt dat hij zijn speelgoed weer terugkrijgt, nadat een ander ermee heeft gespeeld.

Uit frustratie kan het zomaar zijn dat je kind bijt of slaat als je baby 22 maanden is. Schrik daar niet teveel van, het hoort bij de frustratie van een eenjarige. Een beetje boos worden, mag best, maar beter niet teveel, omdat je baby echt nog niet weet hoe hij zijn gevoelens het beste kan uiten. Maar hij gaat al wel snappen wat samen spelen en samen delen, is. Het is een grappig gezicht hoe jouw kleine in een groep kinderen achter hen aanhobbelt en hen in alles nadoet. Met volwassenen heeft hij het ook reuze naar zijn zin als je baby 22 maanden is. Bij hen is hij een hartendief en gaat hij de clown uithangen.

Taalontwikkeling

Als je baby 22 maanden is, kan hij heel goed woorden begrijpen. Woorden uitspreken nog iets minder. Hoewel het aantal woorden dat hij wekelijks leert, groeit.

Moeder van een baby 22 maanden oud: al bezig met vakantieplannen?

Is de zomer al in zicht of is het al tijd om een gezinsvakantie te plannen? Daar kun je tegenwoordig niet vroeg genoeg mee zijn; de aantrekkelijke plekken zitten al snel volgeboekt. Zeker als je op vakantie gaat in het hoogseizoen, omdat je al schoolgaande kinderen hebt. Is dit bij jullie nog niet het geval? Kies dan vooral voor een vakantie buiten het hoogseizoen, wel zo rustig en betaalbaar. Waar moet je zoal aan denken als je met een kind op vakantie gaat.

baby-22-maanden-vakantie

  • Een paspoort voor je baby. Heeft je kleine inmiddels al een paspoort? Tegenwoordig kan een baby niet meer bij jou op het paspoort worden geplaats, maar heeft hij er zelf eentje nodig. Als je naar het buitenland vertrekt natuurlijk.
  • Begin op tijd met inpakken. Met een kind in je buurt koffers pakken werkt niet zo lekker. Je vergeet snel dingen, omdat je continu wordt afgeleid. Pak beetje bij beetje je spullen in, zodat je voortdurend kunt checken of je echt niks bent vergeten.
  • Een plek die aantrekkelijk is voor je baby (en dus ook voor jou). Denk aan een plek met een babyzwembad, een speeltuin, animatieteam of dierentuin in de buurt.
  • Leuk speelgoed voor de (lange) autorit. Ga je met de auto? Zorg dan dat je voldoende speelgoed meeneemt voor je baby. Wat dacht je van zijn grote voelboek, zijn lievelingsknuffel en een magnetisch tekenbord? Hem op reis nieuwe speeltjes geven (in de vorm van een cadeautje) is ook een idee. Een filmpje kijken of muziekje laten luisteren of liedjes zingen, kan natuurlijk ook.
  • Stop wat vaker en langer onderweg. Je kleine moet soms zijn energie kwijt en ook zijn luier verschonen is noodzakelijk. Kies voor plekken waar dit mogelijk is: met een speelveldje en een verschoontafel.
  • Kies accommodatie met ruimte. Je baby van 22 maanden barst van de energie en die kan hij beter kwijt als er voldoende ruimte is. Een stacaravan is daarom een minder goed idee dan een vakantiehuisje. Ook een plek met wat meer privacy is misschien fijn, omdat jouw kleine bast wat herrie schopt.
  • Uiteraard neem je ook zonnebrandcrème mee als jullie de zon opzoeken: eentje met een hoge factor, zodat je baby van 22 maanden goed beschermd is tegen de zon. Ook een zonnehoedje en zonnebril is verstandig.

Wat moet je doen als je baby 22 maanden is?

Doe maar even lekker niet teveel nu je baby 22 maanden is. De voorbereiding voor de tweede verjaardag van je baby kan straks ook nog wel. Geniet vooral van je kleine. Kijk naar wat hij allemaal al kan en doet.

Tip van de maand: Ga picknicken

Alle kinderen zijn dol op picknicken: kleedje mee, broodjes mee, drinken mee en heerlijk samen buiten eten, het liefst natuurlijk in het zonnetje met een speeltuin in de buurt. Dit is een leuk uitje met kinderen als je baby 22 maanden is