6 x Hartige hapjes voor Sinterklaasavond

Het huis is versierd, de Sinterklaasmuziek staat aan en natuurlijk staat er ook allerlei lekkers op tafel. Pakjesavond! Natuurlijk horen daar zoetigheden bij zoals chocolade, kruidnoten en marsepein. Maar wil je nog iets meer uitpakken, met ook hartige hapjes? Dit...

Mijn bevalling: Zo had het niet moeten gaan, kleintje

Het is een warme zomermiddag, ik zwaai mijn schoonmoeder uit nadat ze mij heeft geholpen met schoonmaken. Daarna wil ik verder gaan met het uitzoeken en opruimen van mijn CD’s. Zo'n typisch nutteloos klusje voor in je laatste verlofdagen. Maar ik voel me niet zo...

De 11 leukste sinterklaas surprises

Yes, we mogen weer! Lootjes trekken, op pad voor de leukste cadeautjes, je hoofd breken over gevatte zinsneden die op elkaar rijmen en.. Sinterklaas surprises maken. Argh! Surprises maken voor Sinterklaas kan ik altijd enorm tegenop zien. Maar misschien vind jij het...

Onze kinderen die de wereld veranderen!

Kinderen zijn activistisch. Ze willen de wereld veranderen en ze weten ook precies hóe ze dat gaan doen. Mijn dochter doet deze maand een project voor school. Ze vormen een politieke partij, compleet met partijprogramma. Het belangrijkste punt is een beter milieu. De...

De weg naar adoptie #25: Ons gezinsleven is begonnen

Zodra ons zoontje ligt te slapen, rolt er een traan over mijn wangen. Een traan gevuld met blijdschap en verdriet. Zo mooi en onwerkelijk dat ik het kleine mannetje in dit grote bed nu mijn zoon mag noemen. Hij is er echt. Ons gezinsleven is begonnen. Het verdriet dat...

Aan ieder zwangerschapsverlof komt een keer een einde, en veel moeders moeten (en willen) dan weer aan het werk. Met een beetje geluk heb je oppas gevonden in de vorm van opa’s en oma’s of een lieve buurvrouw, maar vaak zijn ouders ook aangewezen op (professionele) kinderopvang. Deze mensen nemen gedeeltelijk de zorg voor- en opvoeding van je kind/kinderen over, dus het is belangrijk om kinderopvang met zorg uit te kiezen. Maar waar let je dan op?

Hieronder enkele tips:

Gastouder of kinderdagverblijf? Welke kinderopvang past bij jou?

Het is belangrijk om na te gaan wat voor type kinderopvang bij jou (en je partner) past. Allereerst is er dagopvang (‘het kinderdagverblijf’) en gastouderopvang, en als kinderen ouder worden komen daar als mogelijkheden ook nog de peuterspeelzaal, tussenschoolseopvang en buitenschoolseopvang (BSO) bij. Gastouderopvang is kleinschalig en bij iemand thuis, dagopvang over het algemeen grootschaliger en op een locatie met meerdere leidsters/pedagogische medewerkers. Beide vormen hebben voor- en nadelen. Een gastouder is vaak flexibeler, over het algemeen iets goedkoper, en de kleinschaligheid en aandacht voor het kind spreekt veel mensen aan. Daartegenover staat dat je afhankelijk bent van één persoon, die ook weleens ziek of op vakantie is. Dagopvang is over het algemeen altijd open (ook tijdens vakantieperioden). Doordat er meerdere leidsters zijn kan je kind nog steeds komen als er een keer iemand ziek is, en er is sprake van het ‘vier-ogen-principe’. Nadelen van een kinderdagverblijf zijn dat het over het algemeen iets duurder is, en dat door de grotere groepen dit iets drukker is voor het kind. Het hangt er dus maar net vanaf waar jij en je partner het meeste waarde aan hechten.

kinderopvang-kinderdagverblijf-gastouder-kiezen-wat-past-bij-jou

Kwaliteit van de kinderopvang

Let er bij je zoektocht op dat de dagopvang of gastouderopvang is geregistreerd bij het Landelijk Register Kinder opvang en Peuterspeelzalen. Alleen bij een geregistreerde opvang kom je in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. Op de website van het Landelijk Register kun je ook het inspectierapport van de GGD vinden, waarin staat beschreven of de betreffende opvang voldoet aan wettelijk gestelde kwaliteitseisen.

Zelf ervaren

Belangrijk is om je te verdiepen in de mogelijke keuzes (bijvoorbeeld via de website) en – heel belangrijk – om er zelf te gaan kijken! En dan niet na sluitingstijd, maar juist als er kinderen aanwezig zijn, zodat je kunt zien hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Waar kun je op letten bij een bezoek en wat kun je vragen?

  • Locatie en openingstijden van de kinderopvang (zijn beiden haalbaar met je werklocatie en werktijden?)

  • Prijs van de kinderopvang, en wat je daarvoor krijgt (zijn bijvoorbeeld luiers en voeding inbegrepen in de prijs?)

  • Hoe groot is de binnen- en buitenruimte, zijn deze ruimten veilig en ziet het er hygiënisch uit?

  • Wat is het pedagogisch beleid? Welk spelmateriaal wordt gebruikt voor de ontwikkeling van de kinderen?

  • Wat is de (maximale) groepsgrootte, en wat is de verhouding tussen aantal kinderen en het aantal leidsters?

  • Hoe is het voedingsbeleid? Krijgen de kinderen bijvoorbeeld vers fruit, hoe wordt omgegaan met traktaties, wat krijgen de kinderen te drinken, welk broodbeleg wordt gegeven?

  • Hoe is het wen- en plaatsingsbeleid? Is er sprake van horizontale (kinderen van dezelfde leeftijd) of verticale (kinderen van verschillende leeftijden) groepen? Bij verticale groepen: kan een eventueel broertje of zusje dan in dezelfde groep worden geplaatst? En hoe vaak mag je kindje vooraf komen wennen?

  • En het allerbelangrijkste: hoe is de sfeer? Als je gaat kijken is dat natuurlijk maar een momentopname, maar geeft een goed beeld of de kinderen vrolijk zijn en hoe met de kinderen omgegaan wordt. Vertrouw op je eigen gevoel.

kinderopvang-kiezen-hoe-is-de-sfeer

Afsluiten van een kinderopvang contract

Let tot slot op het contract dat je afsluit. Betaal je een vaste prijs, of enkel voor de uren die je daadwerkelijk afneemt? Als je onregelmatig werkt, is er de mogelijkheid tot flexibele opvang? En als je in het onderwijs werkt, is er dan de mogelijkheid om enkel in de ‘schoolweken’ opvang af te nemen? Indien je besluit om te stoppen met de opvang, welke opzegtermijn wordt dan gehanteerd? Een hoop zaken om over na te denken! Veel succes bij jullie zoektocht naar goede opvang! Kijk voor meer informatie eens op de website van BOinK – de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang & Peuterspeelzalen.