Kolven: handige tips

Kolven is niet gemakkelijk; het kost je soms veel tijd, pijn en moeite. Deze handige tips kun je gebruiken om het kolven te vergemakkelijken. Kolven is niet leuk Je had je heel erg verheugd op het moment dat je jouw baby voor de eerste keer aan je borst mocht leggen,...

Beweging stimuleren bij een baby: 8 manieren

In het eerste jaar leren baby's het hoofd optillen, rollen, zitten, kruipen, staan en lopen. Spelen is de natuurlijke manier waarop baby's leren. Het is een geweldige manier om je pasgeborene in beweging te krijgen. Beweging stimuleren bij een baby kan op meerdere...

Tips voor de kraamweek

Wanneer je net bent bevallen, komt er een hele hoop op je af. Om optimaal te kunnen genieten van deze kraamweek, hebben we een aantal handige tips voor de kraamweek voor je. Doe er je voordeel mee dus! Gelukkig heb je de eerste dagen na je bevalling recht op een...

De bevalling opwekken: 8 manieren waarop je dit zelf kunt doen

Slechts 5 procent van de baby’s wordt op de uitgerekende datum geboren. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je kindje iets langer op zich laat wachten. Lees in dit artikel over de bevalling opwekken over 8 manieren waarop je dit zelf kunt doen. Met 42 weken...

Waarom schrijven met de hand nog steeds belangrijk is voor kinderen

Ken je dat gevoel nog? Dat gevoel dat je als kind had als je een nieuwe pen kreeg en in een nieuw schrift ging schrijven? Tegenwoordig zien we steeds minder van dat 'handschriftplezier' bij onze kinderen. Tablets en laptops hebben de rol van pen en papier op veel...

Boodschappen doen, bedenken wat we moeten eten, halverwege de week een halflege koelkast… Ik moet toegeven: ik ben niet zo heel goed in de planning van het avondeten en het zorgen voor stressvrije avondmaaltijden de laatste tijd. Meestal komen we tot de helft van de week met de boodschappen en dan is de groente én de inspiratie op. En ik heb al zo’n hekel aan boodschappen doen! Ik moet weer even op scherp en daarom heb ik de volgende 8 tips voor stressvrije avondmaaltijden. Misschien heb jij er ook iets aan!

1. Maak een weekplanning voor stressvrije avondmaaltijden

Schrijf op wat je iedere dag wilt eten en maak aan de hand daarvan een boodschappenlijstje. Doe de boodschappen in 1 keer en je bent klaar voor de hele week. En dan komt het: houd je dan ook aan de planning en de recepten. Anders moet je alsnog op woensdag met je karretje door de schappenhel. Mocht je net zo’n hekel hebben aan boodschappen doen als ik, overweeg dan om ze wekelijks te laten bezorgen. Als je de acties in de gaten houdt, bespaar je soms op de bezorgkosten.

2. Maak het jezelf niet te moeilijk

Mijn favoriete lijfspreuk! Dat wil niet zeggen dat je dan meteen naar de potjes en fastfood moet grijpen, maar bewaar de ingewikkelde gerechten voor een avondje kokkerellen met vrienden. Door de week kun je ook echt gezond en lekker eten met heel simpele gerechten. Ik put graag inspiratie uit de ‘5 or less’ recepten van Chicks Love Food. Gezonde en makkelijke maaltijden met max. 5 ingrediënten.

stressvrije avondmaaltijden maak het niet te moeilijk themadagen

3. Voer themadagen in

Voor jou handig, voor je kinderen erg leuk. Stel bijvoorbeeld de Macaroni Maandag in, of Wok Woensdag of Soep Zondag (wees creatief). Als je al weet wat je basis zal zijn, dan is variëren een stuk makkelijker en ook leuker.

4. Kook voor meerdere dagen

Dit is mijn ultieme favoriet: voor meerdere dagen koken. Wat een genot is het als je de dag na het koken alleen nog maar even iets hoeft op te warmen! Alsof iemand anders voor je heeft gekookt en je alleen maar hoeft aan te schuiven. Meestal betreft het in mijn geval een flinke schaal lasagne die twee dagen mee gaat. Maar ook pastagerechten, rijst, ovenschotels, ach, bijna alles leent zich voor meerdere dagen. Of nog beter: kook nóg een beetje extra en vries wat porties in. Ik heb zelf in de vriezer altijd een kleine voorraad met miniporties voor de dreumes voor als ik geen zin of geen tijd heb om (apart) te koken.

5. Laat je kinderen helpen met koken

Voor mijn eigen dreumes is dit nog geen optie, maar als je kinderen wat ouder zijn kunnen je kinderen helpen met koken. Groente wassen, tafel dekken of misschien al voorzichtig iets snijden. Het scheelt voor jou werk (op den duur, je moet het ze eerst leren natuurlijk) én het is ook nog eens heel gezellig. Denk ik.

stressvrije avondmaaltijden laat kinderen helpen

6. Of geef ze iets te doen

Als je kinderen nog niet kunnen helpen – of je wilt ze gewoon niet in de keuken hebben, kan ook – zorg er dan voor dat ze iets te doen hebben zodat je ongestoord kunt koken en je stressvrije avondmaaltijden kunt voorbereiden. Geef ze een boekje, een kleurplaat of een paar Bumba-filmpjes. Ik zelf zet vaak mijn dreumes in de kinderstoel bij me in de keuken en geef een ‘m iets te spelen of een stukje komkommer om op te knabbelen. Dat houdt ‘m net lang genoeg bezig tot ik klaar ben. En ik vind het zelf ook wel gezellig.

7. Ruim je keukenkastjes op

Het werkt zo veel prettiger als alles opgeruimd is en op een logische plek staat! Ik hou van veel werkplek, dus het aanrecht probeer ik zo opgeruimd en leeg mogelijk te houden. Om er tijdens het koken weer een enorme bende van te maken, natuurlijk. En eens in de zoveel tijd spit ik de koelkast en de voorraadkast uit en richt ik die opnieuw in. Zo kan ik alles weer goed vinden en voorkom ik dat bepaalde dingen over de datum gaan.

8. Probeer een versbox voor stressvrije avondmaaltijden

Tegenwoordig zijn er veel verschillende aanbieders die versboxen aan huis leveren met ingrediënten en recepten erbij. Ideaal als je weinig tijd (of zin) hebt om boodschappen te doen en te bedenken wat je moet eten. Wij hebben een paar boxen uitgeprobeerd en ik moet zeggen dat het wel erg makkelijk is: het wordt thuisbezorgd, je hoeft niet na te denken over boodschappen of recepten en de ingrediënten zijn meestal precies afgepast, dus je hoeft nauwelijks iets weg te gooien.

Heb jij nog meer tips om het avondeten soepel te laten verlopen? Laat het me weten! Eet smakelijk en geniet van je stressvrije avondmaaltijden!