Marjolijn Hermus is oprichtster van Stichting Babyspullen. Voor de rubriek Mama Met Een Missie interviewde ik Marjolijn over haar stichting, hoe deze is ontstaan, haar doel met de stichting en het combineren van werk en moeder-zijn.

Toen bleek dat ik zwanger van een jongetje was, kreeg ik van vriendinnen die zoontjes hebben tassen vol spullen en kleding waar hun kleine was uitgegroeid. Tel daar nog alle cadeautjes en mijn eigen shopping sprees bij op en je begrijpt dat onze zoon niets tekort komt. Al snel was hij uit zijn eerste maatjes gegroeid en ik wilde de kleding en speeltjes die nog goed waren niet zomaar weg doen, maar aan iemand geven die het nodig had. Via een vriendin kwam ik op Stichting Babyspullen, een stichting die babykleding en babyspeelgoed inzamelt voor gezinnen die het financieel moeilijk hebben.

Stichting Babyspullen luiers

Een kleine introductie: Wie is Marjolijn Hermus?

Ik ben Marjolijn Hermus, ik ben getrouwd met Gyula en moeder van drie kinderen: Gryko (7 jaar), Milan (6 jaar) en Sophie (2,5 maand). Daarnaast ben ik oprichter van Stichting Babyspullen.

Wat doet jouw Stichting Babyspullen?

In Nederland groeit 1 op de 9 kinderen op in armoede. In grote steden is dat zelfs 1 op de 4 kinderen… Veel, he? Wij vinden dat elk kind recht heeft op een goede start en daarom zamelt Stichting Babyspullen gebruikte en nieuwe babyspullen in via landelijke inzamelpunten. Daar maken we complete babystartpakketten van. Deze pakketten verstrekken wij via diverse instanties gratis aan (aanstaande) ouders die het financieel moeilijk hebben. In een babystartpakket, toegespitst op een jongetje of een meisje, zitten babykleertjes vanaf maat 50/56 tot en met maat 92, verzorgingsspullen, kruiken, beddengoed, speeltjes, knuffels, luiers, slaapzakken, kleerhangers etc.

Stichting Babyspullen kleertjes

Waarom ben je gestart met Stichting Babyspullen?

Zelf werd ik jong moeder, ik was 20 toen ik zwanger werd. Ik was toen nog aan het studeren en we kregen veel hulp van familie en vrienden bij het samenstellen van onze baby uitzet. Voor we het wisten was onze uitzet compleet. Anderhalf jaar later waren wij twee kindjes rijker en hadden we enorm veel spullen over. Daar wilde ik graag iets goeds mee doen, maar ik kon geen initiatief vinden dat hierbij aansloot. Toen hebben we besloten om zelf een stichting op te richten: Stichting Babyspullen was geboren.

Wat doe je precies voor de stichting?

Tot mijn zwangerschapsverlof van Sophie was ik bijna 24/7 bezig met Stichting Babyspullen. Ik deed zo’n beetje alles: van het werven van vrijwilligers tot het zoeken van nieuwe sponsoren, van het opstarten van het coördinatorenteam tot het inplannen van social media campagnes en het bijhouden van alle social media kanalen. Heel divers en heel leuk, maar ook iets te druk. Ik probeer nu de juiste mensen op de juiste plaats te krijgen en iets meer los te laten.

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?

Een gemiddelde dag bestaat uit een bezoek aan ons distributiecentrum, het beantwoorden en versturen van mails, telefonische vergaderingen en ook regelmatig bezoeken aan mogelijke partners voor Stichting Babyspullen.

Welke situatie is je het meest bijgebleven?

Het heftigste wat we ooit hadden was een kraamverzorgende die om 22 uur belde (toen had ik de stichting-mobiel nog zelf bij mij) en die was lichtelijk in paniek omdat zij in een huis aan het werk was omdat er alleen 1 romper was. Geen kleding, geen bedje, helemaal niets. Ik ben toen direct naar de loods gegaan om een babystartpakket te gaan halen en te overhandigen.

Wie ben je het meest dankbaar voor zijn/haar hulp in Stichting Babyspullen?

Ik ben de ruim 100 vrijwilligers van Stichting Babyspullen ontzettend dankbaar voor al hun inzet. Zonder deze vrijwilligers kan de stichting niet zoveel kindjes aan een goede start helpen. We hebben zoveel verschillende vrijwilligers die allemaal belangrijk zijn voor de stichting. We zijn altijd op zoek naar extra vrijwilligers, dus bij deze meteen een oproep! We zoeken vrijwilligers in het hele land: in ons distributiecentrum in Heerhugowaard, maar ook in de rest van Nederland. Je kan bijvoorbeeld helpen met babyspullen inzamelen op je eigen locatie, sorteren, inpakken, promoten en nog veel meer.

Stichting Babyspullen kleertjes for the little ones

Welke boodschap wil je overbrengen met jouw stichting?

Dat elk kindje, ongeacht de financiële situatie van de ouders, recht heeft op een goede start.

Wat zou je nog graag willen bereiken met Stichting Babyspullen?

Ik zou graag nóg meer kindjes een goede start willen geven. Om dit te realiseren hoop ik op meer samenwerkingen met gemeentes en andere partners die ons kunnen helpen.

Zijn jouw kinderen betrokken bij de stichting?

Heel lang is Stichting Babyspullen mijn ‘derde kindje’ geweest. Nu is Sophie echt mijn derde kindje en ik weet nog niet hoe zij de stichting zal ervaren. Mijn jongens Gryko en Milan weten heel goed wat de Stichting inhoudt en helpen graag waar ze kunnen. In het begin waren zij ‘speelgoedtesters’, nu helpen ze vaak met de gedoneerde spulletjes naar binnen te tillen als we de inzamelbak hebben geleegd. Ik vind het belangrijk dat zij weten dat het niet vanzelfsprekend is dat alles geregeld wordt en aanwezig is. Als zij iets niet meer gebruiken, zoals knuffels of te kleine kleding, dan geven zij dat zelf aan de stichting.

Hoe beïnvloedt het moederschap je als het gaat om je missie?

Stichting Babyspullen vraagt veel van mijn tijd, ik probeer daar nu bewuster een balans in te vinden. Eerder deed ik veel als mijn jongens op school zaten of als zij aan het slapen waren, nu met Sophie moet ik weer een ritme zien te vinden. Ik krijg nog steeds ontzettend veel positieve energie van het werk wat wij doen en dat blijft geweldig.

Wil je babyspullen doneren aan Stichting Babyspullen van Marjolijn Hermus, of wil je vrijwilliger of donateur worden? Kijk dan op www.stichtingbabyspullen.nl voor meer informatie.

In de rubriek Mama’s Met Een Missie laten we mama’s aan het woord die een stichting of organisatie hebben opgericht met als doel de wereld een stukje mooier te maken. Ken jij zo’n mama met een missie? Tip ons dan en stuur een mail naar info@meervoormamas.nl

Lees ook het interview Mandy Ladan van Stichting Mommaluv, waarmee ze zwangere vrouwen helpt in ontwikkelingslanden. En het interview van Sanne Meijboom van I Like Local, waarmee ze reizigers aan de lokale bevolking verbindt.