Educatie, Reviews, Spelen

Spelenderwijs leren met Squla

Het allerbelangrijkst vind ik dat mijn zoontje het leuk vindt op school, dat hij er met plezier naartoe gaat en dat ie vriendjes maakt. Natuurlijk wil ik dat ie zijn best doet, maar het laatste wat ik wil is dat ik hem push in zijn schoolprestaties. Voorlopig is dat niet aan de orde, want op de kleuterschool mag hij gewoon lekker spelen. Wel merk ik dat hij het ontzettend leuk vindt om quizjes te doen en om dingen te leren. Hij zuigt informatie echt op. Én hij houdt van spelletjes spelen. Nu hij pas op school zit merk ik dat het allemaal nog sneller gaat. Hij heeft kennelijk uitdaging nodig en die wil ik hem graag geven, ook thuis. Dat kan met Squla, en ik vertel graag hoe dat werkt en waarom ik blij ben met deze ‘verantwoorde schermtijd’.

Verantwoorde schermtijd, kan dat? Yup! Ik ben niet zo moeilijk met schermpjes, van ons mag Finn regelmatig even een filmpje kijken of een spelletje spelen. Zelf ben ik niet zo’n fan van YouTube, waar hij vaak doorklikt naar van die vreselijke filmpjes waar ze speelgoed uitpakken of testen. Ik bied liever iets zonder reclame aan, en een goed alternatief voor filmpjes vond ik een tijdje geleden al in een aantal leuke spelletjes voor de iPad. Squla is wat dat betreft een nog beter alternatief, omdat het spellen en quizzen bevat die zijn ontwikkeld samen met onderwijsexperts.

Wat is Squla?

Squla is een online programma waar kinderen spelenderwijs kunnen oefenen voor alle vakken van de basisschool. Of, zoals ik het zelf graag omschrijf: Squla is een app met superleuke en gevarieerde spelletjes, waar je kind óók nog wat van opsteekt. Je kunt op je laptop, mobiele telefoon of tablet spelen. In verschillende categorieën zoals de wereld, taal en rekenen zijn er quizzen, puzzels en spellen te doen. Alles is afgestemd op het niveau van je kind en er zit dus best wat uitdaging in. Heel leuk ook om samen te doen, want ik steek er af en toe ook nog wat van op.

Voor oudere kinderen (vanaf groep 3) kunnen er ook oefeningen worden gedaan die je kind spelenderwijs laten kennismaken met de vraagstelling van Cito, een van de toetsaanbieders in Nederland die jaarlijks de voortgang van een kind op school monitort.

Voor wie is Squla?

Squla is voor alle kinderen in de basisschoolleeftijd, van groep 1 tot en met groep 8. Je kunt Squla inzetten als leuk tijdverdrijf, voor extra uitdaging maar bijvoorbeeld ook als (extra) oefening voor bepaalde vakken. Als je kind een vak lastig vindt of lesstof niet zo snel tot zich neemt kan het met Squla extra oefenen en het motiveert je kind door het uit te dagen op een speelse manier. Zo is er bijvoorbeeld TaalExtra, een speciale methode met extra oefening en hulpmiddelen om kinderen makkelijker en met meer zelfvertrouwen te laten lezen en spellen. Kinderen kunnen op hun eigen niveau (groep 1 t/m 8) en in hun eigen tempo oefenen/spelen. De oefeningen en quizzen sluiten perfect aan bij de lesstof in de klas.

Maar Squla is nog veel meer dan alleen maar ‘oefenen’. Je kunt leuke en educatieve filmpjes bekijken, meedoen aan prijsvragen waar je leuke prijzen mee kunt winnen, sparen met de verdiende munten voor spulletjes uit de Squla-webshop, op zondag is er een live-uitzending op Facebook (Studio Kort, elke zondag om 18:45 uur voor de voetbalsamenvattingen. Superleuk bedacht) met leuke quizvragen en een prijsvraag, er is een interessant ouderprogramma (waar ik zo meer over vertel) en daarbij is de interface van de app heel gebruiksvriendelijk.

squla munten verdienen

Aan de slag met Squla

Aanmelden gaat heel simpel. Je maakt een account aan en koppelt dat aan jouw e-mailadres. Vervolgens maak je een profielnaam aan voor je kind en kies je het niveau (groep 1 tot en met 8). Dan kun je een korte demo krijgen als ouder, zodat je weet hoe Squla werkt en wat je zelf kunt doen. Dat vind ik zelf altijd wel fijn, dat doe ik met andere spellen die ik download ook altijd: even checken wat het is en hoe het werkt. Voor de groepen 1 tot en met 3 is alles binnen Squla ingesproken, omdat kinderen dan natuurlijk nog niet kunnen lezen.

Zoals ik al eerder vermeldde vind ik de app heel gebruiksvriendelijk en is het voor een kind ook heel natuurlijk om erdoorheen te navigeren. Mijn zoontje had als snel door hoe het werkte en dat je soms op het luidsprekertje moet tikken om de antwoordopties of de verhalen te horen.  Het enige nadeel vind ik dat het geluid altijd aan moet zijn en dat ik vervolgens het Squla-deuntje de rest van de dag niet meer uit mijn hoofd krijg. Ach, goed excuus om aan de Sint een kinderkoptelefoon te vragen dit jaar…

squla kleuter

Er zijn meer dan 70.000 games en quizzen, in heel diverse categorieën. Zo kan Finn (groep 1) aan de slag met rekenen, taal, de wereld, de ruimte en Engels. In hogere groepen worden de categorieën uitgebreid met onder andere begrijpend lezen, topografie, natuur en techniek, muziek, aardrijkskunde en spelling. Het eerste spel dat we doen is ‘taal – rijmen’. Na een keer of drie snapt Finn het concept rijmen en dan gaan de oefeningen in razend tempo. Het leuke is dat ie precies de week daarna ook in de klas ging oefenen met rijmen. En inmiddels rijmt ie alles aan elkaar thuis, inclusief zelf verzonnen woorden, echt heel leuk. Maar dat terzijde.

De vakken zijn ook weer onderverdeeld in categorieën. Bij het ‘vak’ rekenen kun je bijvoorbeeld kiezen voor vormen en kleuren, getallen herkennen, klokkijken (dat bleek nog een stapje te ver) of oefenen met meer, minder en evenveel. Vervolgens kun je dan een moeilijkheidsgraad kiezen (1, 2 of 3 sterren) of een filmpje. In elke moeilijkheidsgraad begin je bij level 1 en ga je door naar het volgende level als je alle oefeningen hebt gedaan. Finn doet lekker alles door elkaar heen en dat is prima, ik ben echt niet bezig met of hij alle levels wel af maakt. Het moet vooral leuk zijn, vind ik. En dat is het ook. Vaak zit er na een aantal oefeningen een puzzel die je moet leggen of een memoryspel die teruggrijpt op het onderwerp/de categorie.

Squla ouderomgeving

Squla heeft een speciale omgeving voor ouders, waar je kunt zien wat je kind voor quizzen, oefeningen en spellen gedaan heeft. Ook kun je daar je kind motiveren door doelstellingen aan te maken, bijvoorbeeld om die week 20 minuten te oefenen aan een bepaald vak. Daarna kun je dan een lief berichtje typen voor je kind voor als het doel behaald is. Als dit voltooid is, krijgt je kind dit te zien of horen.

squla app ipad

Naast de optie om de voortgang van je kind te bekijken, zijn er nog meer waardevolle toevoegingen. Je krijgt regelmatig een mail met de voortgang van je kind, en zo kreeg ik bijvoorbeeld ook een uitnodiging voor een online ouderavond die Squla organiseert. Je kunt je dan inschrijven voor een gratis ouderavond waar je online aan kunt deelnemen, dit keer waren de thema’s: faalangst, motivatie en spelling en dyslexie. Je kunt dan dus gewoon vanaf de bank (of in de pauze op je werk) meeluisteren naar tips voor het ondersteunen van je kind op de basisschool.

Verder kun je een speelschema downloaden en printen, waar je kind op kan bijhouden wanneer het op Squla heeft geoefend. Iedere dag een sterretje inkleuren of stickers plakken.

Kortingscode Squla & Meer Voor Mama’s

Spelend leren met Squla kan nu al vanaf €6,95 per maand (normaal €7,95 per maand). Je kunt bij Squla kiezen voor een halfjaar- of een jaarabonnement en voor één of meerdere kinderen. Speciaal voor de lezers van Meer Voor Mama’s hebben we een toffe actie: met de speciale actiecode krijg je nog eens €10 korting extra op een jaarabonnement. Meld je aan vóór 29 oktober 2018 via deze speciale link, voer op de bestelpagina de actiecode meervoormamas in en ontvang direct 10 euro korting!

PS: Snelle beslissers ontvangen naast de korting ook nog het boek ‘Heb je wifi in de ruimte?’ met 101 vragen aan André Kuipers cadeau bij een jaarlidmaatschap!

Veel speelplezier!

Vorige bericht Volgende bericht
 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Reacties op Facebook

Geen reacties

Plaats een reactie