Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Heb je een kinderwens en eenmaal besloten dat je graag in verwachting zou raken, dan kan het zwanger worden voor de meeste vrouwen niet snel genoeg gaan. Wat betreft gezondheid en levensstijl kun je zorgen voor de beste voorwaarden om in verwachting te raken. In dit artikel gaan we in op het effect van overgewicht en zwanger worden.
Wanneer je een kinderwens hebt, is het goed om je te beseffen dat de meeste vrouwen niet direct zwanger worden. Er is maar een klein percentage vrouwen dat het geluk heeft om al na 1 maand in verwachting te raken. De meeste vrouwen weten niet dat je tot aan je dertigste slechts 20% van de maand kans hebt om in verwachting te raken. Voorkom teleurstellingen bij jezelf. Bij de ene vrouw duurt het gemiddeld een half jaar voor ze in verwachting raakt van een kindje, bij de ander kan het wel twee jaar duren. Maak je dus niet te druk als je niet snel in verwachting raakt.
Probeer er alles aan te doen om je kansen op een zwangerschap te verhogen! Je kunt je natuurlijk verdiepen in de eisprong symptomen en je ovulatie berekenen om met een schema gaan werken wat betreft het vrijen. Ook kun je regelmatig zwangerschapstesten uitvoeren en onze menstruatiekalender uitproberen. Maar werk ook aan je fitheid, aangezien overgewicht en zwanger worden meestal geen goede combinatie is.
De gevolgen van overgewicht bij een kinderwens
Wil je zwanger worden en starten met het stichten van een gezin? Dan is het goed om jouw eetgewoonten en leefgewoonten onder de loep te nemen. Overgewicht kan je gezondheid beïnvloeden. Zo kun je uiteraard in overleg met jouw huisarts of een diëtist een goed dieet opstellen, waarbij je voldoende calorieën binnen krijgt en gezond eet. Crash diëten zijn de moeite niet waard. Wellicht val je hiermee snel af, maar uiteindelijk zullen in de meeste gevallen de kilo’s er snel weer aan vliegen. Ook dieetpillen en andere middeltjes die gewichtsverlies beloven blijken in de praktijk niet te werken.
De gevolgen van overgewicht bij het zwanger raken kunnen merkbaar zijn op verschillende vlakken van jouw leven. Het kan bij vrouwen met aanzienlijk overgewicht zo zijn dat de hormoonhuishouding verstoord is. Heb je een ongeregelde menstruatie? Heb je veel last van pijnen in de onderbuik of merk je dat je veel verschijnselen hebt die op PMS (pre menstrueel syndroom) lijken (zoals bijvoorbeeld zware stemmingswisselingen rond de menstruatie)? Dan is het tijd om op bezoek te gaan bij de huisarts.
Vleesbomen en goedaardige tumoren kunnen vaker voorkomen rondom de baarmoeder van vrouwen met overgewicht. Laat je onderzoeken en bekijk samen met de arts wat een reële doelstelling is wat betreft het afvallen voordat je zwanger raakt. Ben je al zwanger? Ook dan kun je op je voeding letten, maar zorg dat je altijd voldoende calorieën binnen krijgt voor jou en jouw kindje.
De feiten rondom overgewicht en zwanger worden
Overgewicht bij de zwangerschap levert vaak een aantal problemen op die gevolgen kunnen hebben voor het ongeboren kindje en voor de moeder. Voor je zwanger raakt is het dus belangrijk om zoveel mogelijk te doen aan jouw gezondheid. Heb je een Body Mass Index die hoger ligt dan 29? Dan heb je een verhoogd risico op een miskraam wanneer je in verwachting raakt. Ook het zwanger worden op zich wordt vanaf een BMI van 29 met 4% verlaagd met iedere hogere BMI score.
Met andere woorden, heb je de tijd om wat gewicht te verliezen? Dan heeft het zin om het zwanger worden een aantal maanden uit te stellen om de kans op een mooi gezond kindje en een prettige zwangerschap te vergroten. Hierbij is het natuurlijk belangrijk om te vermelden dat er verschillende redenen kunnen zijn voor overgewicht. Heb je te maken met bepaalde medicatie die jouw stofwisseling vertraagt, of lijdt je bijvoorbeeld aan boulimia? Bespreek jouw kinderwens met jouw dokter.
Mogelijke complicaties bij overgewicht en zwanger zijn
Vrouwen die last hebben van overgewicht en zwanger zijn hebben een verhoogd risico wat betreft het ontwikkelen van Type-2 diabetes tijdens de zwangerschap. Het is belangrijk om jouw eetpatroon aan te passen en zo gezond mogelijk de zwangerschap in te gaan. Tevens is er een aanzienlijke kans op een verhoogde bloeddruk. Dit kan tijdens de zwangerschap en zeker tijdens de bevalling problemen opleveren. Let goed op de gewichtstoename zwangerschap per week als je in verwachting bent.
De gezondheid van het kindje kan tijdens de zwangerschap minder eenvoudig worden gevolgd door middel van het maken van echo’s. Bij een hoger gewicht kunnen echo’s onbetrouwbaar of moeilijk te duiden zijn. Ook situaties als het oplopen van een zwangerschapsvergiftiging komen helaas meer voor bij vrouwen met een hoge BMI.
Complicaties bij de bevalling als je overwicht hebt
Ook wanneer overgewicht bij de zwangerschap goed gemonitord wordt, kun je te maken krijgen met bepaalde problemen bij de bevalling. Het plaatsen van een monitor en het maken van een scan kunnen wat lastiger zijn, maar ook de bevalling zelf vormt soms een uitdaging voor de verloskundigen, simpelweg omdat men bij een wat forsere vrouw minder ruimte heeft om te werken. Denk bijvoorbeeld aan dikkere benen. Bij de bevalling van een moeder met overgewicht is de kans op een grotere baby duidelijk aanwezig. Hierdoor kan de bevalling moeilijker verlopen. Ook duurt het vaak langer voor de bevalling zelf op gang komt. Overgewicht en zwanger worden is een combinatie die veel vraagt van jouw lichaam en van je gezondheid.
Pijnbestrijding bij vrouwen met overgewicht tijdens de bevalling
Bij vrouwen met een zwaarder kindje is de kans op het moeten uitvoeren van een keizersnede duidelijk groter. Bespreek deze zaken met jouw verloskundige tijdens de zwangerschap. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en weet je wat de opties zijn wanneer de bevalling wat moeilijker verloopt dan je had verwacht. Het zetten van een ruggenprik voor pijnbestrijding tijdens de bevalling kan wat lastiger zijn bij vrouwen met overgewicht. Wees zo open mogelijk in het gesprek met jouw verloskundige in de tijd voor de bevalling. Zo weten jij en jouw partner wat er speelt en kun je samen kiezen voor de beste opties.
Het belang van gezonde voeding tijdens de zwangerschap
Voor iedere vrouw moet het in verwachting zijn van een kindje een mooie periode in het leven zijn. Laat jouw zwangerschap niet verpesten door stress en zorgen wanneer je last hebt van overgewicht, maar ga verstandig te werk. Eet vezelrijke en gezonde voeding, beperk onnodige vetten en voorkom een teveel aan zout. Slik foliumzuur vanaf de start van de zwangerschap en stop met roken voor je start met het proberen zwanger te raken. Ook alcohol is uiteraard uit de boze tijdens de 9 maanden waarin jouw lichaam de groei van jouw baby ondersteunt.
Laat je altijd goed voorlichten wanneer je van plan bent af te vallen tijdens jouw zwangerschap. Een diëtist kan je goed helpen bij het samenstellen van een eetplan dat bij jou past en zorgt voor alle nodige voeding voor jouw ongeboren kind wanneer je te maken hebt met overgewicht tijdens de zwangerschap.