De baby groeit hard en ook de buik van de moeder wordt groter. Het vruchtwater rondom de baby neemt toe, dit drinkt de baby en beschermt de baby. Vanaf 13 weken zwangerschap nemen de zwangerschapsklachten af.

13 weken zwanger: je buik groeit snel

Waarschijnlijk zie je het nog niet aan de buitenkant, als je 13 weken een kleine in je buik hebt, maar je buik groeit nu snel. Dat komt doordat je baby in razend tempo groeit. Hij is compleet, alle organen zijn aanwezig, hoeft enkel nog te groeien. Ook je buik groeit mee, al zie je dat meestal nog niet aan de buitenkant. Vanaf 13 weken zwangerschap voel je je waarschijnlijk weer een beetje fitter. Het hectische eerste trimester van je zwangerschap zit er bijna op.

Het rustigere tweede trimester komt eraan. Over het algemeen hebben vrouwen in het tweede trimester de minste last van zwangerschapsklachten: je voelt je nog redelijk fit doordat je buik nog maar klein is en de eerste zwangerschapsklachten nemen af. Het is een periode om volop van je zwangerschap te genieten.

Baby bij 13 weken zwangerschap: de organen zijn aanwezig; je baby gaat flink groeien

Als je 13 weken zwanger bent, dan is de basis van je baby klaar. Je baby gaat hard groeien vanaf dit moment. Wat ook groeit als je 13 weken zwanger bent, is je vruchtwater en de cellen in het lichaam van je baby.

  • Je baby is voorzien van alle organen en lichaamsdelen. Het groeien kan nu echt gaan beginnen.
  • Rondom je baby neemt de hoeveelheid vruchtwater toe. Dit vruchtwater beschermt je baby. Zo hoeft je baby er niets van te voelen als jij met je buik ergens tegenaan stoot. Het vruchtwater heeft ook een ander doel. Je baby drinkt ervan en plast het vervolgens weer uit. Jouw lichaam is continu bezig met het verversen van het vruchtwater, zodat de afvalstoffen worden afgevoerd en je baby deze niet hoeft te drinken.
  • Je baby krijgt steeds meer cellen. Zo heeft een baby meisje bij een zwangerschap van 13 weken bijvoorbeeld al twee miljoen eicellen.

13-weken-oude-foetus

Hoe groot is je baby met 13 weken zwanger?

Vorige week, toen je 12 weken zwanger was, had je baby nog de grootte van een potje nagellak. Nu is hij alweer zo groot als een lippenstift. Dat betekent dat hij zeven en een halve centimeter is. Je baby weegt, als je 13 weken zwanger bent, ongeveer 23 gram.

Moeder 13 weken zwanger: je buik voelt harder aan en je krijgt weer meer trek

Hoewel je buik bij een zwangerschap van 13 weken flink groeit, zie je dat meestal nog niet aan de buitenkant. Wat je wel merkt, is dat je buik steeds harder wordt. Daarom kun je last krijgen van spierpijn. Het kan dan helpen om regelmatig te bewegen. Je kunt gaan wandelen of zwemmen. Ook yoga is een goed idee. Zo blijven je spieren flexibel. De misselijkheid is verdwenen en je eetlust keert langzaam terug of misschien wel heel snel en wil je eten voor twee. Blijf er, ondanks dat je zoveel zin hebt in eten, op letten dat je gezond en gevarieerd eet. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk als je zwanger bent.

  • Proteïne: dit zit in onder anderen in bonen, melkproducten, eieren, noten, mager vlees en vis. Let erop dat je wel de juiste soort vis eet. Welke dat is, lees je in het artikel: Wat niet eten tijdens de zwangerschap. Proteïne is nodig voor de groei van je baby. Bovendien kan het complicaties tijdens zwangerschap en bevalling verminderen.
  • Calcium: dit zit onder anderen in broccoli, bloemkool, spinazie, spruitjes, peulvruchten en noten. Calcium is goed voor de botten en tanden van je baby en voor die van jezelf.
  • IJzer: dit zit onder anderen in spinazie, linzen, volkoren producten (samen met een bron van vitamine C innemen zodat het beter opgenomen wordt, eet bijvoorbeeld een sinaasappel bij je volkoren boterham) en mager rood vlees. Let erop dat het magere rode vlees niet rauw mag zijn. Dat mag je tijdens zwangerschap niet eten. IJzer is noodzakelijk om bloedarmoede te voorkomen; een klacht die veel voorkomt bij een zwangerschap.

In het artikel Gezonde voeding tijdens de zwangerschap staat nog meer gezonde voeding genoemd, die je tijdens je zwangerschap kunt eten.

13 weken zwanger plantaardige bronnen van proteine

Zwangerschapsklachten bij 13 weken zwanger

Vanaf 13 weken zwangerschap heb je niet zoveel zwangerschapsklachten meer. Het kan zelfs zo zijn dat de zwangerschapsverschijnselen voor even helemaal verdwenen zijn: je bent minder moe, voelt je niet meer misselijk en bent ook niet meer duizelig. Het is nu tijd om volop van je zwangerschap te genieten. Of heb je pech en voel je je nog steeds beroerd? Lees in dat geval het overzicht Zwangerschapsklachten. Hierin staan alle zwangerschapsverschijnselen op een rij. Misschien vind je een goed advies of een tip om jouw kwaal of kwalen te verminderen, zodat ook jij volop kunt genieten.

Het kan trouwens, als je in de dertiende week zit, als je zelf niet klaagt wel zo zijn dat je partner begint te klagen, omdat jij geen zin meer hebt in seks. Of is het bij jou juist zo dat je extra veel zin hebt in seks? Er is hierin geen goed of fout. Blijf je gevoel volgen en leg eventueel uit aan je partner, als hij/zij er problemen mee heeft, dat jouw verandering in lust te maken heeft met je zwangerschap en dat het maar een fase is.

Wat moet je doen bij 13 weken zwangerschap?

Inmiddels weet je al wat je allemaal moet doen en moet laten tijdens je zwangerschap. Je bent inmiddels gewend aan het feit dat je zwanger bent en voelt je hierdoor waarschijnlijk ook rustiger, waardoor je meer energie krijgt om je te richten op de komst van je baby. Dat komt goed uit, want er is, als je 13 weken zwanger bent, ook iets wat je moet regelen.

  • Bespreek je zwangerschapsverlof met je werkgever. Hoeveel weken wil je vooraf aan je uitgerekende datum dat je verlof ingaat? Dit kies je zelf, wel moet het ergens tussen de zes en vier weken voor je uitgerekende datum liggen. Het is misschien verleidelijk om voor vier weken vooraf te kiezen, zodat je straks extra lang van je baby kunt genieten. Besef je wel dat je dan extra lang doorwerkt met je dikke buik en waarschijnlijk vele zwangerschapsklachten, die worden namelijk weer meer in het derde trimester van je zwangerschap en dat je baby ook eerder dan de veertig weken zwangerschap kan komen, waardoor je maar weinig tijd voor jezelf overhoudt.

Ook kun je rondom 13 weken zwanger een extra echo laten maken. Je kunt een 13 wekenecho laten maken vanaf het moment dat je 12 weken en 3 dagen zwanger bent, tot en met 14 weken en 3 dagen.

13-weken-zwanger-in-vliegtuig

Tip van de week: plan jullie laatste vliegreis zonder kind

Besef dat je straks, als de kleine er is, niet zo gemakkelijk meer op vakantie kunt gaan met z’n tweetjes. Nu denk je misschien dat je het veel fijner vindt om samen met je baby op vakantie te gaan, maar daar denk je straks misschien anders over. Met een baby op vakantie gaan, betekent naast genieten van je kleintje, ook sjouwen met babyspullen, continu een kinderwagen mee op pad, rekening houden met slaapjes, voedingen en luiers verschonen. Ook heb je vaak je handen vol aan het troosten van je baby als deze weer eens huilt. Dat is echt niet altijd een pretje als je op vakantie bent en van je vrijheid wilt genieten.

Geniet dus nu nog maar even van je vrijheid op vakantie en boek alvast een ticket. Let erop dat vliegen niet meer mag aan het einde van je zwangerschap, lees maar eens: Zwanger en vliegen, hoe zit dat ook alweer?