Wat leeft er allemaal bij jou in de sloot? Je ontdekt het tijdens de Slootjesdagen van het IVN! Zoek de grote spinnende watertor, tel hoeveel verschillende dieren en insecten je ziet en probeer de snelste zwemmers van de sloot te vangen met je schepnet. Van 6 tot en...
Het ouderschap brengt een overvloed aan vreugde en vervulling, maar ook een scala aan verantwoordelijkheden en uitdagingen. Eén van de meest besproken, maar vaak onderschatte, aspecten van het ouderschap is de mental load. Deze onzichtbare last heeft een enorme impact...
Hieperdepiep hoera! Je kind is jarig en dat is natuurlijk altijd feest. Als je creatief bent en het leuk vindt om te knutselen, dan is een traktatie bedenken en het maken ervan ook een feest. Maar als je niet zo crea bent, even geen inspiratie hebt of weinig tijd om...
Regelmatig kom ik als kinderfysiotherapeut bij ouders op huisbezoek en merk ik dat baby’s te weinig op hun buik worden gelegd als ze wakker zijn. Sinds een tijdje geldt de regel dat baby’s niet meer op hun buik of in zijligging in bed neergelegd mogen worden om te...
“Hoe was het?”. “Goed.” “Wat heb je allemaal gedaan?”. “Vanalles.” Dit zijn de volledige notulen van het gesprek tussen mij en één van de Zoons op een doordeweekse avond, als we thuis komen na school en werk. Ik heb de jongens een hele dag gemist en ben razend...
Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Hoe kun je leren vertrouwen als je zo vaak teleurgesteld bent? Adoptieblog van Cat over hechting na de adoptie van haar kindje en de impact op hun gezin.
Heb je een kinderwens? In dit artikel vertellen we je alles over de mogelijkheden om te letten op je voeding en levensstijl om sneller zwanger te worden.
Het leukste na het ontdekken dat je zwanger bent: het delen met je vrienden en familie! Bekijk hier onze tips voor een leuke zwangerschapsaankondiging.
Als je baby gaat slapen, is het advies om het op de rug te leggen. Maar overdag is het belangrijk om je baby regelmatig op de buik te leggen. Waarom is spelen op de buik voor baby’s zo belangrijk?
Pijn bij borstvoeding of tussen voedingen in? Borstvoeding kan vermoeiend en pittig zijn, maar pijn hoort het niet te doen. Dit zijn veelvoorkomende oorzaken en dit kun je eraan doen.
Kolven is niet gemakkelijk; het kost je soms veel tijd, pijn en moeite. Deze handige tips kun je gebruiken om het kolven te vergemakkelijken. Kolven is niet leuk Je had je heel erg verheugd op het moment dat je jouw baby voor de eerste keer aan je borst mocht leggen,...
‘Hoe was het?’ ‘Goed.’ Meer kreeg Heidi er meestal niet uit na een schooldag van haar jongens. Met ‘Slaapklets’ krijgt ze hele verhalen en álle details.
Hoeveel slaap heeft een kind nodig? Natuurlijk verschilt dat enigszins per kind, maar handig is het wel om ongeveer te weten op welke leeftijd je hoeveel slaap nodig hebt.
Faalangst kan het leven van je kind behoorlijk belemmeren. Hoe herken je faalangst bij je kind en hoe ga je daar als ouder mee om? Tips van een kindercoach.
Als bonusmoeder ga je het een keer meemaken: Moederdag. Hoe gaat dat nou, Moederdag in een samengesteld gezin? Met 5 tips van Suzanne, zelf bonusmoeder.
Het leven als ouder kan behoorlijk uitputtend zijn. Wil je meer energie? Lees dan hier onze tips voor meer energie, zodat jij weer die leuke moeder kunt zijn!
Als moeder lijk je nooit genoeg uren in de dag te hebben. Wil je ook tijd besparen? 8 tips om iedere dag op een slimme en makkelijke manier een beetje tijd te winnen.
Aan de slag met schepnetje, loep op onderzoek naar alle diertjes in en om de sloot: Tijdens de jaarlijkse Slootjesdagen van IVN kom je alles te weten over het leven in de sloot.
Op zoek naar veilige, leuke en toegankelijke plekken om te bewegen en sporten? Dan is de Citybox echt iets voor jou! Lees hier alles over de voordelen.
Wil je graag op reis naar een ver land met je gezin, maar ben je bang dat de vliegreis op een fiasco uitloopt? Dat hoeft niet! Wij helpen je met 10 tips voor vliegen met een kind.
De baby groeit in een extreem tempo. In een week tijd is hij 100 gram zwaarder geworden. Ook de buik van de moeder groeit mee, de navel kan hierdoor naar buiten komen te staan. Het gezicht van de baby is bijna af en zijn gehoor is sterker geworden, waardoor de baby bij een zwangerschap van 24 weken liedjes kan onthouden.
24 weken zwanger: je baby is in een week tijd 100 gram zwaarder geworden
Je baby groeit extreem hard, vooral in zijn gewicht. Hij is 100 gram zwaarder geworden dan een week geleden. Ook je baarmoeder en buik groeien mee. Het kan zijn dat je navel, als je 24 weken zwanger bent, naar buiten gaat staan, hoewel dit ook later in je zwangerschap kan gebeuren. De zwangerschapsklachten nemen toe bij een zwangerschap van 24 weken. Het kan zijn dat je naast de bij jou bekende klachten ook onverwachte klachten krijgt, zoals jeukende, rode handen en voeten.
Je baby kan liedjes onthouden als je 24 weken zwanger bent
Als je 24 weken zwanger bent, is het gezicht van je baby zo goed als af en het gehoor van je baby is heel sterk geworden.
Je baby heeft ogen, oren, een neus, een mond, wimpers, wenkbrauwen en hoofdhaar. Het gezicht van je baby is hiermee bijna helemaal af. Wat nog gaat komen is een kleurverandering van het haar. Het lichaams- en hoofdhaar van je baby is nog pigmentloos. Dat betekent dat het een witte kleur heeft.
Je baby hoort geluiden en kan ze onthouden. Als je 24 weken in verwachting bent, is het gehoor van je baby al sterk ontwikkeld. Je baby hoort de geluiden die in de buurt zijn, zoals je stem, je ademhaling en de stem van je partner, maar ook harde geluiden op afstand, zoals een auto die toetert. Als je 24 weken zwanger bent, kan je baby ook liedjes onthouden. Je baby zal, als hij een liedje vaker hoort, het nummer onthouden. Dus als jij een favoriet nummer hebt of een liedje dat jij straks, na de bevalling, wilt gaan gebruiken om je baby te kalmeren, laat deze dan nu alvast veel horen. Zelf herhaaldelijk een bepaald liedje zingen kan natuurlijk ook. Zo zorg jij ervoor dat jouw lievelingsnummer of het melodietje van de mobiel van je baby herkenbare en rustgevende liedjes worden.
Hoe groot is je baby met 24 weken zwangerschap?
Sinds vorige week, toen je 23 weken zwanger was, is je baby extreem hard aan het groeien. In de afgelopen week is zijn gewicht met 100 gram toegenomen. Hij weegt nu 600 gram en heeft een grootte van 30 centimeter. Dat is de lengte van een grote liniaal. In de komende weken houdt de snelle groei van je baby aan.
Moeder 24 weken zwanger: tintelingen in je handen en voeten
Veel zwangerschapsklachten zijn algemeen bekend, je had er al eens over gehoord. Andere zwangerschapsklachten zijn minder bekend, waardoor ze je overvallen. Zo kun je tijdens je zwangerschap last krijgen van het carpaal tunnel syndroom, waarbij je last hebt van tintelingen in je handen en voeten. Je kunt, als je 24 weken zwanger bent of op een ander tijdstip in je zwangerschap ook last krijgen van jeuk.
Zwangerschapsklachten bij 24 weken zwanger
Hieronder staan de bekende en minder bekende zwangerschapsklachten die je, als je 24 weken zwanger bent, kunt verwachten.
Je krijgt spataderen. Deze vergrote aderen ontstaan vooral op je benen en ontstaan het vaakst bij vrouwen, waarbij ze in de familie voorkomen. De oorzaak ligt in de druk die op je bloedvaten komt te staan en in de zwangerschapshormonen.
Je krijgt aambeien. In de buurt van je anus, bij je endeldarm kunnen aambeien ontstaan. Dat zijn jeukende, pijnlijke en/of branderige gezwollen bloedvaten, die ontstaan door de extra druk op de bloedvaten. Ze zijn extra gevoelig als je je ontlasting eruit perst.
Je hebt lage rugpijn. Deze pijn komt veel voor bij zwangerschap. Lage rugpijn ontstaat doordat je houding en zwaartekracht door de groei van je buik verandert. Het is belangrijk dat je goed op je houding let, zodat je minder last hebt van je lage rugpijn. Zo kun je bijvoorbeeld het beste houdingen zoveel mogelijk afwisselen en niet al te lange tijd in dezelfde houding gaan staan of zitten. Ook bewegen is goed. Ga geregeld een stuk wandelen, fietsen of zwemmen.
Je hebt last van je bekken. Deze klacht ontstaat, net als lage rugpijn door je veranderende zwaartekracht en houding. Er zijn speciale bekken bodem oefeningen om deze klacht te verminderen.
Je krijgt tintelingen in je handen en soms ook voeten. Deze worden veroorzaakt door het carpaal tunnel syndroom. Behalve tintelingen in je handen en voeten, voel je bij dit syndroom ook een slap gevoel in je handen en vingers. Het syndroom komt veel voor bij mensen die vaak dezelfde bewegingen uitvoeren, zoals vaak typen. Bij zwangere vrouwen komt het ook veel voor, doordat zij vocht vasthouden, wat zich gaat verspreiden door het lichaam en druk uitoefent op de handen en eventueel ook op de voeten. Wat kun je doen tegen het carpaal tunnel syndroom? Las regelmatig een pauze in bij herhalende bewegingen en ga in bed niet liggen op je handen. Ook in bed een kussen onder je armen leggen, kan helpen tegen het tintelende gevoel in je handen.
Je krijgt jeukende, rode handen, voeten, armen, benen, buik en/of borsten. Deze klacht heet ook wel zwangerschapsjeuk. De klacht ontstaat doordat tijdens een zwangerschap je huid oprekt. Er is helaas geen medicijn voor. Wel kun je erop letten dat je niet te lang achtereen een bad neemt of warme sokken en/of handschoenen draagt. Op de plekken waar je last hebt van zwangerschapsjeuk ontstaan op een later moment in je zwangerschap vaak striae. Om je huid soepel en glad te houden, kun je crème tegen striae gebruiken.
Staat jouw zwangerschapskwaal of staan jouw zwangerschapskwalen niet achter de hierboven genoemde punten? Lees dan het artikel ‘Zwangerschapsklachten’ voor een compleet overzicht.
Wat moet je doen bij 24 weken zwanger?
De bevalling en de komst van je baby komen steeds dichter bij als je 24 weken zwanger bent. Het is tijd om een aantal dingen te regelen, als je dat nog niet gedaan had.
Het regelen van eventuele hulp bij de geboorte van je baby. Naast een verloskundige, gynaecoloog en eventuele kraamhulp kan er ook een doula bij je zwangerschap aanwezig zijn. Deze persoon kan extra assisteren tijdens je bevalling en de geboorte.
Een angel caller ketting beschikt over een belletje, dat als je de ketting draagt, bij een beweging een zacht geluid maakt. Dit geluid geeft je baby een rustig gevoel. Ook als je baby geboren is, zal je baby het geluid herkennen en relaxed worden als hij het geluid hoort en dat is heel vaak als je de ketting dan nog steeds draagt. De ketting heeft niet alleen een goede uitwerking op je baby; hij ziet er ook prachtig uit, is verkrijgbaar in allerlei prachtige sierlijke patronen en kleuren.
Dit artikel is afkomstig van MamaLove.nl. Het artikel is geschreven door de redactie van MamaLove in samenwerking met een partner die deskundig is op het gebied van dit onderwerp. MamaLove is er voor alle zwangere vrouwen, (aanstaande) mama’s en papa’s en gezinnen. Het platform met betrouwbare informatie voor gezonde zwangerschappen, gelukkige baby’s en kinderen en zelfverzekerde ouders is eind 2021 overgenomen en samengevoegd met Meer Voor Mama's.