De basisschooltijd vliegt voorbij en het einde van de basisschool nadert. Het was toch nog maar gisteren dat je je kind afzette in de kleuterklas? Nu zwaai je haar of hem bijna uit naar de brugklas. Een grote verandering, van het vertrouwde klasje naar een nieuwe...
Vakantie is heerlijk en de verleiding om alles te laten 'vieren' - ook het ritme van alledag - is groot. Lekker relaxt wel, niet op de tijd hoeven letten, alles op je gemak doen, de ochtendspits en bijbehorende stress overslaan. Maar je baby of peuter is gebaat bij...
[Tijdens een hittegolf kunnen de temperaturen hoog oplopen. Je merkt zelf al dat je duf wordt van de warmte, maar voor een baby zijn warme dagen helemaal lastig. Je baby kan nog niet de eigen temperatuur reguleren, waardoor je extra waakzaam moet zijn. Mag je baby in...
Het nijntje museum in Utrecht is een populair museum bij ouders met jonge kinderen. Middenin het centrum van de Domstad is in de Agnietenstraat het leukste museum voor peuters en kleuters gemaakt: kinderen kunnen hier naar hartelust spelen en spelenderwijs leren over...
Hoera, vakantie! Een schoolvakantie kan soms best lang duren en hoewel kinderen zich best goed kunnen vermaken, slaat verveling soms toe. En Nederland heeft ook niet altijd zonnig buitenweer, dus een beetje inspiratie voor de schoolvakantie - zowel binnen als buiten -...
Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Hoe kun je leren vertrouwen als je zo vaak teleurgesteld bent? Adoptieblog van Cat over hechting na de adoptie van haar kindje en de impact op hun gezin.
Heb je een kinderwens? In dit artikel vertellen we je alles over de mogelijkheden om te letten op je voeding en levensstijl om sneller zwanger te worden.
Het leukste na het ontdekken dat je zwanger bent: het delen met je vrienden en familie! Bekijk hier onze tips voor een leuke zwangerschapsaankondiging.
Vraag jij je af of je baby in de airco of bij de ventilator mag slapen? Lees er hier meer over. Ook geven we nog een aantal praktische tips voor warme dagen.
Groeicurve baby: In dit artikel lees je alles over de groeicurve van een baby, hoe je deze bij kunt houden en wat de verschillen zijn tussen jongens en meisjes.
Als je baby gaat slapen, is het advies om het op de rug te leggen. Maar overdag is het belangrijk om je baby regelmatig op de buik te leggen. Waarom is spelen op de buik voor baby’s zo belangrijk?
Pijn bij borstvoeding of tussen voedingen in? Borstvoeding kan vermoeiend en pittig zijn, maar pijn hoort het niet te doen. Dit zijn veelvoorkomende oorzaken en dit kun je eraan doen.
Groep 8 is klaar: je kind gaat straks naar ‘de grote school’. Hoe kun je je kind goed voorbereiden op de middelbare school? Een aantal tips om je op weg te helpen.
Ik heb er wel eens moeite mee gehad toen ik merkte dat mijn kinderen meer dan gemiddeld foutjes maakten bij spelling. Toen lieten we ze testen op dyslexie.
‘Hoe was het?’ ‘Goed.’ Meer kreeg Heidi er meestal niet uit na een schooldag van haar jongens. Met ‘Slaapklets’ krijgt ze hele verhalen en álle details.
Hoeveel slaap heeft een kind nodig? Natuurlijk verschilt dat enigszins per kind, maar handig is het wel om ongeveer te weten op welke leeftijd je hoeveel slaap nodig hebt.
Als bonusmoeder ga je het een keer meemaken: Moederdag. Hoe gaat dat nou, Moederdag in een samengesteld gezin? Met 5 tips van Suzanne, zelf bonusmoeder.
Het leven als ouder kan behoorlijk uitputtend zijn. Wil je meer energie? Lees dan hier onze tips voor meer energie, zodat jij weer die leuke moeder kunt zijn!
Beschadigd haar ziet er droog en broos uit en voelt niet zacht aan. In dit artikel lees je tips om de kans op schade aan je haar te verkleinen. Doe er je voordeel mee!
Vakantie is heerlijk en de verleiding om alles te laten ‘vieren’ – ook het ritme van alledag – is groot. Maar je baby of peuter is gebaat bij rust en regelmaat, dus hoe doe je dat? Een paar tips van ons voor routine op vakantie
Aan de slag met schepnetje, loep op onderzoek naar alle diertjes in en om de sloot: Tijdens de jaarlijkse Slootjesdagen van IVN kom je alles te weten over het leven in de sloot.
Het tweede trimester van de zwangerschap is van start gegaan bij een zwangerschap van 4 maanden. De moeder heeft nu minder last van zwangerschapsklachten en gaat misschien door de groei van haar buik zwangerschapskleding dragen. De baby is compleet, is druk bezig met groeien en bewegen.
4 maanden zwanger: Een rustige periode om van te genieten
Het tweede trimester is van start gegaan toen je 14 weken zwanger was. Dit middelste deel van je zwangerschap wordt door veel vrouwen gezien als de rustigste periode van de zwangerschap. Je hebt minder last van de zwangerschapsklachten van het eerste trimester. Ook zit je dikke buik, die in het derde trimester pas echt goed begint te groeien, nog niet in de weg. Stressen is nog niet nodig. Je baby komt als je 4 maanden zwanger bent, waarschijnlijk pas over 5 maanden. Wat je daarom het beste kunt doen in het tweede trimester en als je 4 maanden zwanger bent is, genieten en ontspannen.
Baby bij 4 maanden zwangerschap: je baby kan je stem herkennen
Je baby is al compleet, wel treden er naast de groei van je baby, nog een paar kleine veranderingen op.
Je baby krijgt een dunne, donzige vacht. Hierdoor blijft huidsmeer op zijn plek zitten en is je baby tegen het vruchtwater beschermd. Deze vacht verdwijnt nog voordat je baby is geboren. Je baby krijgt hiervoor in de plaats babyvet. Als je baby te vroeg geboren wordt, dan zie je nog wel een beetje vacht op de huid van je baby.
Je baby krijgt wenkbrauwen, oogharen en hoofdharen.
Je baby kan horen. Hij gaat jouw stem herkennen. Het is daarom goed om met je baby te praten en voor hem te zingen. Wie weet herkent hij straks het liedje dat je tijdens de zwangerschap vele malen voor hem zong en zal het hem na de geboorte kalmeren.
Je baby is volop in beweging, kan met zijn spieren naast de grote lichaamsdelen ook de kleine lichaamsdelen aansturen, zoals de vingers, tenen en gezichtspieren, waardoor je baby kan fronsen en gapen.
Je baby krijgt testreceptoren en gaat hierdoor in de rondte tasten. Dit kun je gaan voelen, maar dat hoeft nog niet. Meestal voel je je baby pas op een later moment in de zwangerschap bewegen.
De grootte van je baby bij 4 maanden zwanger
Als je 4 maanden zwanger bent, dan is je baby ongeveer zo groot als een peer. Dat is alweer een stuk groter dan een maand geleden, toen je 3 maanden zwanger was en je baby zo groot was als een potje nagellak . Je baby weegt bij een zwangerschap van 4 maanden ongeveer 140 gram. Het gewicht van je baby is vanaf het moment dat je 17 weken zwanger bent, groter dan het gewicht van de placenta.
Moeder 4 maanden zwanger: je buik begint te groeien en je gewicht neemt toe
Het kan zijn dat je, doordat je buik al aardig aanwezig is, bij 4 maanden zwangerschap zwangerschapskleding gaat dragen. Wist je dat zwangerschapskleding tegenwoordig helemaal niet zo duur hoeft te zijn en erg van deze tijd is? Sla je slag in speciale zwangerschapskledingwinkels of in allerlei gewone kledingwinkels die een kledinglijn voor zwangere vrouwen hebben. Ook tweedehandskleding is een idee, omdat je dan veelal kleding koopt, die nauwelijks is gedragen.
Doordat je buik en baby als je 4 maanden zwanger bent dikker worden, je minder in beweging bent en misschien meer eet dan normaal kom je aan tijdens zwangerschap. Je ontkomt niet aan deze gewichtstoename tijdens je zwangerschap. Het hoort er helaas bij. Wel kun je het binnen de perken proberen te houden door dit te doen.
Eet op vaste tijden op een dag. Door op gezette tijden je ontbijt, lunch en avondeten te nemen , blijft je bloedsuikerspiegel in balans. Ook heb je hierdoor minder de neiging om te gaan snacken.
Eet tussendoor zuivel, fruit of een combinatie hiervan. Hierdoor neemt je behoefte aan ongezonde snacks af. Toch behoefte aan iets anders? Neem dan eens een gekookt ei, een handvol ongezouten nootjes, worteltjes, snoeptomaatjes of een stuk komkommer. Meer inspiratie nodig voor gezonde snacks? Lees dan het artikel ‘Superfoods voor je zwangerschap’.
Blijf bewegen tijdens je zwangerschap. Tot ver in je zwangerschap is je lichaam prima in staat om op een matig intensief niveau te bewegen. Ga het liefst dagelijks een stuk zwemmen, fietsen of wandelen. Zo sla je minder vet op
In het artikel ‘Gezonde voeding tijdens de zwangerschap’ lees je meer over wat je kunt doen om gewichtstoename te beperken. En maak je niet te druk als je af en toe last hebt van vreetbuien tijdens je zwangerschap. Ook dat is heel normaal als je zwanger bent. Als je het maar binnen de perken houdt, kan het geen kwaad.
Zwangerschapsklachten bij 4 maanden zwanger
Ondanks dat je bij een zwangerschap van 4 maanden minder last van zwangerschapsklachten hebt, blijven er toch een paar klachten bestaan. Of heb jij pech en heb jij nog vele klachten? Lees in dat geval het artikel ‘Zwangerschapsklachten’.
Je bent vaak verkouden. Dit komt doordat je weerstand lager is tijdens zwangerschap.
Je hebt last van bloedneuzen. Je bloedvaten zijn onder invloed van zwangerschapshormonen dunner en maken meer bloed aan dan normaal. Hierdoor komt er meer druk op je bloedvaten te staan en dat kan onder andere zorgen voor een bloedneus.
Je hebt last van zwangerschapsdementie. Dat wil zeggen dat je ineens dingen niet meer weet, zoals je pincode, waar je sleutels liggen of de naam van je buurmeisje. Zwangerschapsdementie ontstaat veelal vanaf het moment dat je 16 weken zwanger bent. Het kan geen kwaad, maar is wel onhandig. Schrijf dingen op, maak lijstjes en bewaar spullen op vaste plekken om je klacht te verminderen.
Wat moet je doen bij 4 maanden zwanger?
Er zijn een aantal dingen die je kunt of moet doen als je 4 maanden zwanger bent:
Je bezoekt de verloskundige of de gynaecoloog. Het verschilt van vrouw tot vrouw op welke momenten zij precies haar verloskundige of gynaecoloog bezoekt. Vanaf het moment dat het tweede trimester ingaat, ga je in principe maandelijks. Tijdens de afspraken wordt je gewicht gewogen, je bloeddruk gemeten, de hartslag van je baby beluisterd en eventueel je urine bekeken. Ook is er ruimte voor een gesprek en vragen.
De combinatietest kan plaatsvinden. Meestal is dit als je 15 weken zwanger bent. Uit de test blijkt onder andere of je kans maakt op een kindje met het syndroom van Down. Het lastige van deze test is dat hij slechts een percentage berekent. Je weet dus niet 100% zeker of je kind daadwerkelijk syndroom van Down gaat krijgen.
Je kunt een zwangerschapscursus gaan boeken. Deze starten veelal tussen de 24 en 28 weken zwangerschap.
Je kunt een pretecho inplannen. Hierop kun je niet alleen nu al zien wat het geslacht van je baby wordt, maar ook even lekker genieten van het zien van je baby. Let erop dat je verzekering pretecho’s niet vergoedt.
Tip van de week: Ga op vliegvakantie
Als je 4 maanden zwanger bent, is dat nog een heerlijk moment om op vakantie te gaan, omdat je je nog redelijk fit voelt en niet zoveel last hebt van zwangerschapsklachten. Een vliegvakantie is een goed idee, aangezien je dit niet meer mag doen aan het einde van je zwangerschap. Weten hoe dat precies zit? Lees dan het artikel ‘Vliegen en zwanger, hoe zit dat ook alweer?’
Dit artikel is afkomstig van MamaLove.nl. Het artikel is geschreven door de redactie van MamaLove in samenwerking met een partner die deskundig is op het gebied van dit onderwerp. MamaLove is er voor alle zwangere vrouwen, (aanstaande) mama’s en papa’s en gezinnen. Het platform met betrouwbare informatie voor gezonde zwangerschappen, gelukkige baby’s en kinderen en zelfverzekerde ouders is eind 2021 overgenomen en samengevoegd met Meer Voor Mama's.