Het ouderschap brengt een overvloed aan vreugde en vervulling, maar ook een scala aan verantwoordelijkheden en uitdagingen. Eén van de meest besproken, maar vaak onderschatte, aspecten van het ouderschap is de mental load. Deze onzichtbare last heeft een enorme impact...
Hieperdepiep hoera! Je kind is jarig en dat is natuurlijk altijd feest. Als je creatief bent en het leuk vindt om te knutselen, dan is een traktatie bedenken en het maken ervan ook een feest. Maar als je niet zo crea bent, even geen inspiratie hebt of weinig tijd om...
Regelmatig kom ik als kinderfysiotherapeut bij ouders op huisbezoek en merk ik dat baby’s te weinig op hun buik worden gelegd als ze wakker zijn. Sinds een tijdje geldt de regel dat baby’s niet meer op hun buik of in zijligging in bed neergelegd mogen worden om te...
“Hoe was het?”. “Goed.” “Wat heb je allemaal gedaan?”. “Vanalles.” Dit zijn de volledige notulen van het gesprek tussen mij en één van de Zoons op een doordeweekse avond, als we thuis komen na school en werk. Ik heb de jongens een hele dag gemist en ben razend...
In veel buurten is er behoefte aan veilige, leuke en toegankelijke plekken waar mensen samen kunnen komen en bewegen. De Citybox, een sportkooi van het Nederlandse bedrijf IJslander, speelt hier perfect op in. Deze sportkooi is speciaal ontworpen om sporten mogelijk...
Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Hoe kun je leren vertrouwen als je zo vaak teleurgesteld bent? Adoptieblog van Cat over hechting na de adoptie van haar kindje en de impact op hun gezin.
Heb je een kinderwens? In dit artikel vertellen we je alles over de mogelijkheden om te letten op je voeding en levensstijl om sneller zwanger te worden.
Het leukste na het ontdekken dat je zwanger bent: het delen met je vrienden en familie! Bekijk hier onze tips voor een leuke zwangerschapsaankondiging.
Als je baby gaat slapen, is het advies om het op de rug te leggen. Maar overdag is het belangrijk om je baby regelmatig op de buik te leggen. Waarom is spelen op de buik voor baby’s zo belangrijk?
Pijn bij borstvoeding of tussen voedingen in? Borstvoeding kan vermoeiend en pittig zijn, maar pijn hoort het niet te doen. Dit zijn veelvoorkomende oorzaken en dit kun je eraan doen.
Kolven is niet gemakkelijk; het kost je soms veel tijd, pijn en moeite. Deze handige tips kun je gebruiken om het kolven te vergemakkelijken. Kolven is niet leuk Je had je heel erg verheugd op het moment dat je jouw baby voor de eerste keer aan je borst mocht leggen,...
‘Hoe was het?’ ‘Goed.’ Meer kreeg Heidi er meestal niet uit na een schooldag van haar jongens. Met ‘Slaapklets’ krijgt ze hele verhalen en álle details.
Hoeveel slaap heeft een kind nodig? Natuurlijk verschilt dat enigszins per kind, maar handig is het wel om ongeveer te weten op welke leeftijd je hoeveel slaap nodig hebt.
Faalangst kan het leven van je kind behoorlijk belemmeren. Hoe herken je faalangst bij je kind en hoe ga je daar als ouder mee om? Tips van een kindercoach.
Als bonusmoeder ga je het een keer meemaken: Moederdag. Hoe gaat dat nou, Moederdag in een samengesteld gezin? Met 5 tips van Suzanne, zelf bonusmoeder.
Het leven als ouder kan behoorlijk uitputtend zijn. Wil je meer energie? Lees dan hier onze tips voor meer energie, zodat jij weer die leuke moeder kunt zijn!
Als moeder lijk je nooit genoeg uren in de dag te hebben. Wil je ook tijd besparen? 8 tips om iedere dag op een slimme en makkelijke manier een beetje tijd te winnen.
Op zoek naar veilige, leuke en toegankelijke plekken om te bewegen en sporten? Dan is de Citybox echt iets voor jou! Lees hier alles over de voordelen.
Wil je graag op reis naar een ver land met je gezin, maar ben je bang dat de vliegreis op een fiasco uitloopt? Dat hoeft niet! Wij helpen je met 10 tips voor vliegen met een kind.
De zwangerschapsverschijnselen zijn volop aanwezig en het gezicht, de handen en de voeten van je baby krijgen vorm bij 6 weken zwanger. Er wordt een eerste afspraak gemaakt met een verloskundige.
6 weken zwanger: Ga je het grote nieuws alvast vertellen?
Hoewel de baby in je buik nog maar klein is, groeit hij in snel tempo en ben je volop zwanger. Dat merk je aan de vele zwangerschapsverschijnselen die een voor een op komen zetten, hoewel sommige zwangere vrouwen hier nauwelijks last van hebben. Het kan moeilijk worden om het grote geheim voor je te houden. Misschien kies je ervoor om je zwangerschap alvast te delen met degenen die het dichtste bij je staan, zoals je beste vriendin of je ouders. Dat kan prettig zijn; zo kun je je ei kwijt over je zwangerschapsverschijnselen.
Ook als de zwangerschap eindigt in een miskraam; een kans die in dit vroege stadium aanwezig is; heb je mensen met wie je het verdriet kunt delen. Omdat de kans op een miskraam nu nog wat groter is, is het beter om je zwangerschap nog niet met iedereen te delen. Ben je 12 weken zwanger, dan is de kans kleiner dat je een miskraam krijgt. Ga er echter maar niet vanuit dat het mis gaat, dat is niet goed voor je baby en ook niet voor jezelf. Blijf genieten van je zwangerschap.
Baby 6 weken in de zwangerschap: Je baby krijgt handen, voeten en een gezicht
Hoewel je nu een opgeblazen buik kunt hebben, is je zwangerschap nog niet zichtbaar aan de buitenkant. Binnenin je buik verandert er veel meer: steeds meer organen, de handen, de voeten en het gezicht verschijnen.
De meeste organen zijn al gevormd; de longen, dikke en dunne darm vormen zich. Je baby heeft al hersenen, spieren en botten. Deze vormen zich verder wanneer je 6 weken zwanger bent. Ook de bloedsomloop van je baby ontstaat, waardoor er bloed door je baby gaat stromen.
Er komen handen en voeten aan de armen en benen. De knobbels die ontstonden toen je 5 weken zwanger was, worden langer. Aan de uiteindes groeien kleine rondjes. Hieruit ontstaan de handen en voeten van je baby.
Langzaam verschijnt er een gezicht in het grote hoofd van je baby. Er ontstaan donkere vlekken op de plekken waar straks de neus en de ogen van je baby gaan komen. Zeer kleine putjes aan de zijkant van het hoofd, laten zien waar de oren van je baby gaan groeien. Er zitten zelfs al kleine knoppen in de kaken. Hier komen als je baby geboren is de melktanden.
Hoe groot is je baby met 6 weken zwanger?
Je baby is nu zo groot als een appelpitje. Een gemiddelde baby is iets meer dan een halve centimeter, namelijk 6 millimeter. Het gemiddelde gewicht van een baby is op dit moment 0,2 gram. Hoewel dit nog heel klein is, is zowel de grootte als het gewicht van je baby twee keer zo veel geworden als een week daarvoor. Je baby groeit dus in een snel tempo.
Moeder 6 weken in de zwangerschap: volop zwangerschapsverschijnselen
Er gebeurt nu erg veel in je lichaam. Zo gaan je nieren beter werken, waardoor afvalstoffen gemakkelijker uit je lichaam gaan. Ook wordt er een grote hoeveelheid van het zwangerschapshormoon HCG aangemaakt. Hierdoor stroomt er steeds meer bloed naar je bekken en ontstaan er steeds meer zwangerschapsverschijnselen.
Zwangerschapsklachten bij 6 weken zwanger
Het verschilt van vrouw tot vrouw in hoeverre je last hebt van zwangerschapsklachten.
Je voelt je misselijk. Deze misselijkheid kwam waarschijnlijk al eerder in je zwangerschap opzetten, maar kan ook nu pas op komen zetten. In het eerste trimester is dit de meest voorkomende zwangerschapskwaal. Vooral in de ochtend voelen zwangere vrouwen zich misselijk, maar de misselijkheid kan ook aanhouden gedurende de rest van de dag. Het kan zijn dat je ook moet overgeven
Je hebt veel speeksel in je mond. Door zwangerschapshormonen gaan je speekselklieren heel hard werken, waardoor ze veel meer speeksel produceren dan gebruikelijk. Hierdoor moet je veel slikken en soms ook kwijlen, waardoor je ’s ochtends wakker wordt op een nat kussen.
Je smaak verandert. Ook dit verandert onder invloed van zwangerschapshormonen. Je krijgt totaal andere voorkeuren voor en afkeren van bepaald voedsel. Zo hou je bijvoorbeeld totaal niet meer van pindakaas, terwijl je er eerst dol op was. Of juist het omgekeerde. Zwangere vrouwen houden vaak ook van gekke smaakcombinaties, zoals augurken met drop.
Je hebt buikpijn. Dit komt door de groei van je baarmoeder en voelt als menstruatiepijn. Meestal is buikpijn tijdens zwangerschap de ene week erger dan de andere week. Heb je er veel last van? Probeer dan eens een warme kruik of een warm bad. Ook meer rust nemen, kan helpen tegen buikpijn.
Je buik is opgeblazen. Door de zwangerschapshormonen kan je buik er opgeblazen uitzien. Ook kun je een opgeblazen gevoel krijgen. Veel water drinken en vezelrijk eten helpt dit tegen te gaan. Het zorgt ervoor dat je darmen continue aan de slag blijven.
Je hebt hoofdpijn. Hoofdpijn kan tijdens zwangerschap ontstaan door vermoeidheid, misselijkheid, honger of een bloeddrukdaling die in week vijf van start gaat. Je mag gerust af en toe een paracetamol nemen, maar zeker niet te vaak.
Mis jij een van jouw zwangerschapskwalen in het bovenstaande overzicht? Lees dan het artikel zwangerschapsklachten. Hierin staan alle zwangerschapsklachten op een rij.
Wat moet je doen bij 6 weken zwanger?
Slik foliumzuur, eet wat je mag eten, lijn niet, drink geen alcohol, rook niet, gebruik geen drugs en drink niet teveel koffie.
Maak een eerste afspraak met een verloskundige. Kies de verloskundigenpraktijk uit die je het meeste aanspreekt en/of die jou in de buurt ligt en bel deze op. Meestal ga je bij 8 weken zwanger voor het eerst bij ze langs.
Bepaal of je een prenatale screening wilt. Tijdens je eerste gesprek met je verloskundige wordt er gevraagd of je een prenatale screening wilt. Tijdens een dergelijke screening wordt ernaar gekeken hoe groot de kans op een open ruggetje en het syndroom van Down is.
Tip van de week: Overleg met je huisarts of je extra vitaminen moet slikken
Foliumzuur slik je zeer waarschijnlijk al als je 6 weken zwanger bent, maar slik je ook al extra vitaminen? Weet je niet zo goed of je dit nodig hebt, dan kun je het beste bij 6 weken zwanger gaan overleggen met je huisarts of je dit wel of niet nodig hebt.
Dit artikel is afkomstig van MamaLove.nl. Het artikel is geschreven door de redactie van MamaLove in samenwerking met een partner die deskundig is op het gebied van dit onderwerp. MamaLove is er voor alle zwangere vrouwen, (aanstaande) mama’s en papa’s en gezinnen. Het platform met betrouwbare informatie voor gezonde zwangerschappen, gelukkige baby’s en kinderen en zelfverzekerde ouders is eind 2021 overgenomen en samengevoegd met Meer Voor Mama's.