Trouwen tijdens je zwangerschap

Trouwen is natuurlijk bijzonder, voor iedereen. En trouwen tijdens je zwangerschap is misschien nog wel extra bijzonder. Een groeiende buik maakt die dag nog net een tikkeltje specialer, en geeft de dag nog meer liefde. Je moet dan natuurlijk wel met een aantal zaken...

Berend Botje: Het mysterie van het ei

Vanaf 19 januari 2022 is de avontuurlijke film Berend Botje thuis te bewonderen op DVD of via Video on Demand. Deze familiefilm wil je echt zien, want de avonturen van de Botjes zijn zó bijzonder, dat niemand gelooft dat ze echt zijn gebeurd. Maar Berend Botje weet...

Vijfde ziekte bij mijn baby, wat is het?

Erythema infectiosum, ofwel de vijfde ziekte bij mijn baby, wat is het? Het gaat hier om een besmettelijke vlekjesziekte, die vooral bij kinderen voorkomt. Het kind krijgt over het hele lichaam rode vlekjes en vaak voelen ze zich ook niet zo lekker. Veel kinderen...

Leuke luisterboeken voor kinderen

Behalve dat het heel leuk is, is het ook belangrijk om aan kinderen voor te lezen. Voorlezen (en zelf leren lezen) draagt bij aan de taalontwikkeling van je kind en het is een moment van verbinding met je kind. Geen zin of tijd om voor te lezen? Of op zoek naar een...

Wat is hoogsensitiviteit en wat betekent het voor mijn kind?

Hoogsensitiviteit is tegenwoordig geen onbekende term meer. De meeste mensen weten wel ongeveer wat het betekent, steeds meer volwassenen herkennen zich erin en herkennen het soms ook bij hun kinderen. In de jaren '90 introduceerde Elaine Aron, klinisch...

De baby is vanaf 9 weken zwanger geen embryo meer, maar een foetus. Dat betekent dat de baby alle belangrijke organenstelsels heeft ontwikkeld. De orgaanstelsels gaan zich vanaf nu verder ontwikkelen.

Na 9 weken zwanger van embryo naar foetus

Je zult misschien denken: Geen embryo meer, maar een foetus; wat is daar nu zo bijzonder aan? Nou, dat is best iets waar je blij mee mag zijn, want vanaf je 9e week, heeft je baby al zijn orgaanstelsels ontwikkeld. Als moeder ben je als je 9 weken zwanger bent waarschijnlijk erg moe. Als je misselijk was aan het begin van je zwangerschap, dan neemt deze misselijkheid waarschijnlijk vanaf dit moment af.

Straks als je 10 weken zwanger, 11 weken zwanger of 12 weken zwanger bent, ga je naar de verloskundigenpraktijk of naar het ziekenhuis voor je eerste termijn echo. Dat is iets om naar uit te kijken. Je ziet dan niet alleen voor de eerste keer je baby, je hoort ook het hart van je baby. Alle orgaanstelsels van je baby zijn ontwikkeld en aan het werk. Ze moeten zich wel nog verder gaan ontwikkelen. Het gezicht van je baby wordt steeds sprekender. De armen, benen, handen en voeten krijgen ook steeds meer vorm.

 • De organen en geslachtsdelen van je baby zijn aanwezig. Het hart klopt. Je zou verwachten dat je bij de eerste echo al kunt zien of je baby een jongen of een meisje wordt, dat is echter niet het geval. Er kan hooguit een schatting worden gemaakt, maar de testikels en de eierstokken zijn nog te klein om met zekerheid het geslacht vast te stellen.
 • Het gezicht krijgt steeds meer vorm: de neus, de mond, de tong, de ogen en de oogleden zijn aanwezig. Je baby kan zelfs al proeven: hij proeft de smaak van het vruchtwater met zijn smaakpapillen. De verdikkingen, die op de plek zitten waar de tanden gaan komen, worden in je 9e week zwangerschap kiemen.
 • De armen en benen van je baby krijgen spieren. Over een tijdje kan je baby hierdoor zijn armen en benen gaan bewegen. In het been zitten al knieën en enkels. Aan de voeten zitten kleine tenen en aan de handen kleine vingers.

Hoe groot is je baby met 9 weken zwanger?

Je baby heeft, als je 9 weken zwanger bent, een grootte van een koffiemelkcupje. Dat is drie en een halve centimeter. Het gewicht van je baby is twee gram. Je baby weegt maar liefst twee keer zoveel als een week geleden, toen je acht weken zwanger was. Ook is je baby in een week tijd maar liefst één centimeter gegroeid.
9-weken-oude-foetus

Vermoeid na 9 weken zwanger

De kans is groot dat je misselijkheid afneemt na 9 weken zwanger. Je vermoeidheid, daarentegen, neem toe. Dat komt doordat je placenta zich deze week gaat ontwikkelen, je hoeveelheid bloed alsmaar toeneemt, je hormonen omhoog schieten en je stofwisseling sneller verloopt.

Zwangerschapsklachten bij 9 weken zwanger

Hoewel je je in deze periode misschien minder misselijk voelt, zijn er bij de meeste zwangere vrouwen volop andere zwangerschapsklachten aanwezig. Welke dat precies zijn als je 9 weken zwanger bent, verschilt per persoon. Dit zijn de meest voorkomende klachten bij een zwangerschap van 9 weken.

 • De vermoeidheid neemt toe. Dat komt doordat er, als je 9 weken bent, veel veranderingen in je lichaam optreden.
 • Je verandert snel en vaak van stemming. Deze stemmingswisselingen worden veroorzaakt door hormonen. Het ene moment ben je supervrolijk, het volgende moment intens verdrietig. Om hele kleine dingen springen de tranen je in de ogen.
 • Je hebt een opgeblazen gevoel. Dat is natuurlijk niet gek als je zwanger bent. Je baby is nog niet zo groot, maar je baarmoeder wordt al aardig groot. Een opgeblazen gevoel kan ook komen, doordat je baarmoeder tegen je darmen aandrukt en doordat je darmen traag werken.
 • Je hebt last van obstipatie. Dat betekent dat je moeite hebt met poepen, doordat je ontlasting erg hard is. Dit komt doordat je darmen langzamer werken tijdens een zwangerschap. Ze zitten bekneld doordat je buik groeit. Wat je eraan kunt doen? Drink veel, maar vermijd dranken met cafeïne. Eet vezelrijk. Vezels zitten bijvoorbeeld in bruin brood, groente, fruit, ontbijtkoek en pruimen. Begin al met een vezelrijk ontbijt. Ook bewegen kan helpen tegen obstipatie. Moet je eindelijk poepen? Let dan op je houding: leun schuin naar achteren met je rug, zodat je een soort glijbaan maakt.
 • Je moet vaak plassen. Hoewel je moeite hebt met poepen lukt het plassen extra goed. Je moet echter wel erg vaak plassen. Dit komt doordat je baarmoeder tegen je blaas drukt en door hormonen. Het beste kun je, ondanks dat je vaak moet plassen, niet al te vaak gaan en goed uitplassen. Zo zorg je ervoor dat je blaas niet overprikkeld raakt, waardoor je nog vaker moet. Voor een goede plas ga je voorover leunen op de toilet. Zo leeg je je blaas het best.
 • Je hebt last van bloedneuzen. Alles in je lichaam is beter doorbloed tijdens je zwangerschap, waardoor de druk op de bloedvaten groter wordt. Daarom dat je, als je zwanger bent, vaker last van bloedneuzen hebt.
 • Je bent vaker verkouden. Hier heb je last van, omdat je weerstand vermindert is als je zwanger bent.

zwangere-vrouw-met-bloedneus-9-weken

Wat moet je doen bij 9 weken zwanger?

Zoals bij elke week zwangerschap houd je ook als je 9 weken bent rekening met alles wat in deze twee artikelen staat: ‘Wat mag je allemaal niet als je zwanger bent‘ en ‘Wat mag je niet eten tijdens zwangerschap‘. Ook doe je het volgende;

 • Heb je nog geen afspraak voor je eerste echo staan? Maak deze dan snel, want vanaf volgende week kan het al.
 • Als je een extreme sport beoefend, kun je hier beter mee stoppen. Het gaat hier over bijvoorbeeld boksen of klimmen. Weet je niet of jouw sport extreem is? Ga dan bij je verloskundige of huisarts om raad vragen.
 • Overweeg om je werkgever te gaan vertellen over je zwangerschap. Zo kun je ervoor zorgen dat je onder de juiste omstandigheden je werk uitvoert. Er zijn namelijk speciale omstandigheden voor zwangere vrouwen.

9 weken zwanger vrouw slaapt op de bank

Tip van de week: Pak wat extra slaap en beweeg

Als je 9 weken zwanger bent, voel je je waarschijnlijk vooral erg moe door alle veranderingen die zich op dit moment in je lichaam afspelen en misschien ook wel doordat je zoveel nieuwe ervaringen opdoet, waar je aan moet wennen. Gun jezelf daarom wat extra rust. Pak, waar mogelijk, een extra slaapje overdag of ga ’s avonds een keer op tijd naar bed. Ook beweging kan helpen tegen je vermoeidheid. Dit geeft je wat extra energie, zodat je er weer tegenaan kunt.