We dachten dat we het na twee keer lockdown wel gehad hadden, toch? Daar zijn we weer, winter 2021-2022 en we zijn opnieuw in lockdown. Een verlengde kerstvakantie voor de basisscholen, weer thuis werken met je kinderen en met z’n allen thuis tot de volgende persconferentie. We helpen je erdoorheen met deze lockdown activiteiten in de winter!

Hopelijk krijgen we veel mooie zonnige winterdagen waarbij we lekker buiten kunnen zijn tussen de werkzaamheden door. Wees je ervan bewust dat dit – thuis werken met kinderen – echt geen normale situatie is en dat het zwaar is wat je doet. Wees lief voor jezelf en zorg goed voor jezelf. Leg niet te veel druk op je kind en ook niet op jezelf. Maak het leuk en gezellig waar het kan.

Over leuke en gezellig gesproken: dit blog staat boordevol inspiratie voor de momenten die we niet achter laptop of schoolwerk door hoeven te brengen:

Thuisactiviteiten lockdown

Het is okee dat kinderen meer tijd doorbrengen op schermpjes, want wat we doen – nog meer ballen in de lucht houden dan we al deden – is al een enorme uitdaging op zich. Toch zijn er naast filmpjes en games ook nog wel andere dingen te bedenken die je samen kunt doen als je even niet met werk of school bezig bent:

Nieuw oud spel

Misschien herkenbaar: een kast vol spellen, maar met het meeste wordt niet gespeeld. Nieuwe spellen worden een periode lang volop gespeeld om vervolgens weer in de kast te verstoffen. Pak eens een spel uit de kast dat jullie al een hele tijd niet hebben gespeeld. Of pak er gelijk drie uit de kast en houd een spelletjesmiddag. Overigens is dat ook een goed idee met speelgoed dat al een tijdje ‘uit het zicht’ staat. Haal het van zolder en zet het weer neer, zeker weten dat er weer meer gespeeld wordt.

Spellen en boeken ruilen

Voor de afwisseling en om verveling te voorkomen is het leuk om met vriendjes of vriendinnetjes te ruilen van boeken, spelletjes of misschien zelfs speelgoed. Wij doen dit al een tijdje met boeken en dat bevalt heel goed. Twee voordelen: je eigen boekenkast gaat niet verder uitpuilen en je (kind) leest eens een heel ander boek dan jullie misschien zouden uitzoeken. Zo hebben wij bijvoorbeeld de boeken van Heksje Lilly (om voor te lezen) en van Blitz (om zelf te lezen) ontdekt door het te lenen van vriendjes.

Maak van dagelijkse dingen een feest

Meer dan ooit weten we dat we van iedere dag zelf het beste moeten maken. Dat gaat de ene dag beter dan de andere. Soms zit het ‘m ook in de hele kleine dingen die je thuis kunt doen en die niet veel tijd kosten. Maak bijvoorbeeld van de lunch een picknick in de woonkamer, maak er een opdracht van om het leeskwartiertje op een gekke plek in huis te doen (op je kop op de bank, onder de tafel, in een zelfgemaakte hut), houd korte danspauzes tussen schoolopdrachtjes en werk (Just Dance op Youtube bijvoorbeeld), begin de dag met een wandeling en neem op die wandeling een ‘schat’ mee waar je na de schoolwerkjes iets mee knutselt.

Meer binnenactiviteiten

  • Bouw een parcours in de woonkamer: gebruik de kussens van de bank, krukjes, opstapjes, stoelen en andere obstakels. Maak een uitdagend parcours met een beetje klimmen, kruipen en evenwicht bewaren;
  • Maak een hut in de kamer met dekens, lakens, knijpers en kussens. Is de hut klaar? Kruip er samen in en lees een fijn boek voor. Of geef je kind even tablet-tijd. Kun jij weer wat werken of iets in huis doen. Of je koffie warm opdrinken…
  • Superleuk om te doen, wij doen dit ook regelmatig op vakantie: pak een rol washitape en maak een creatieve autoweg op de vloer in de woonkamer en over de tafel en de bank (als deze niet van leer is). Bij houten vloeren ook even opletten, want het kan sporen achterlaten. Maak met blokken of LEGO huisjes en bruggen, pak de autootjes erbij en je hebt weer een leuk speelproject voor de ochtend of middag.
  • Maak een heuse ‘Mission Impossible’-scene: pak een bol wol en maak er een laserparcours van – bijvoorbeeld op de overloop tussen de deur en trapleuning/traphekje. Nu is de uitdaging om door het parcours te komen zonder de draadjes te raken!
  • Altijd leuk om te doen, zeker ook met schatten uit de natuur: een ouderwetse kijkdoos maken. Maak er eentje in winterthema, maak jullie favoriete vakantiebestemming of eentje in de sfeer van de favoriete hobby van je kind;
  • Bak een cake, koekjes of cupcakes, bereid samen een avondmaaltijd voor of maak een heerlijke smoothie.

Lockdown activiteiten in de winter knutselen met schatten uit de natuur

Knutselactiviteiten in de winter

Vogelvoer maken

Hartje winter kunnen we de vogels in tuin en op balkon wel een handje helpen door ze eten voor te schotelen. Bovendien is het heel leuk om zelf vogelsnacks te maken door bijvoorbeeld een pindaslinger te rijgen, vetbolletjes of een vogeltaart te maken van vet en zaden. Op de site van Natuurmonumenten vind je een aantal heel leuke ‘recepten’ om zelf vogelsnacks te maken. Een vogelsnack maken van een appel bijvoorbeeld, of een tosti voor vogels, maar ook een voederplankje met walnoten of zelf vetbollen maken.

Knutselen met schatten uit de natuur of uit je huis

Waarschijnlijk maken jullie ook dagelijks een ommetje, even een frisse neus halen en meters maken is heerlijk als ontspanning en belangrijk om even je hoofd leeg te maken. Verzamel op een van je wandelingen eens een paar schatten: steentjes, takjes, dennenappels of blaadjes. Ga er thuis mee knutselen en maak er kunstwerkjes van. (Platte) stenen kun je beschilderen of versieren met krijtstiften, dennenappels en takken kun je ook beschilderen en versieren. Met wiebeloogjes maak je er (fantasie)dieren van.

Knutselen met materiaal dat je al in huis hebt is ook heel leuk. Maak een kerstster van houten wasknijpers, een krokodil van een eierdoos, een kijkdoos van een schoenendoos of een gezellig kerstlichtje van een glazen potje en verf, glasstiften of doorzichtig gekleurd papier.

Heb je wat kunstwerken verzameld? Dan kun je ook museumpje spelen. Stal alle kunstwerken mooi uit, maak bordjes met de naam van de maker(s), knutsel toegangskaartjes in elkaar en nodig gezinsleden uit voor de tentoonstelling.

lockdown activiteiten in de winter knutselen

Maak een egelhuisje

Wil je graag een fijn onderkomen maken voor egels in jullie tuin? De egels kunnen wel wat hulp gebruiken. Met een paar plankjes en wat spijkers kun je al je eigen egelhuisje maken voor in de tuin. Hier vind je de eenvoudige werkbeschrijving voor het maken van een egelhuisje.

Buitenactiviteiten

Ontdek een nieuwe buurt

Als er iets is wat we massaal meer zijn gaan doen afgelopen jaren dan is het wel wandelen, geloof ik. Nu moet ik zeggen dat ik het rondje wijk en het park bij ons in de buurt wel een keer heb gezien. Dus bedacht ik: waarom gaan we niet eens in een andere wijk wandelen? Mijn plan is om af en toe de fiets te pakken, naar een andere buurt of park te fietsen en daar een rondje te wandelen. Leuk voor de afwisseling en wie weet leer je weer nieuwe plekken kennen.

Bingo buiten

Nog leuker: doe een bingo als je buiten bent. Bijvoorbeeld de huisnummerbingo van Allesoverspeelgoed.nl. Download een van de vier versies (tot huisnummer 100 of 150) en ga op pad. Je kunt bingo doen bij één rijtje als je een kort rondje wilt lopen, als je tijd hebt voor een langere wandeling (kan ik aanraden!) dan kun je voor de ‘superbingo’ gaan zoals wij dat noemen: álle huisnummers op het blaadje afvinken.

Óók heel leuk is om zelf een wandelbingo te maken. Op Wandelbingo.be vind je handige templates waar je met een paar klikken je eigen bingo kunt maken voor stad, dorp, bos, platteland of de kust.

Liever fietsen? Doe de Enschede Fietsstad bingo, daar kun je ook nog prijzen mee winnen. Ook te doen als je niet in Enschede woont trouwens. Download de Fietsbingo via Vettt.nl (de winactie is afgelopen, maar de fietsbingo kun je natuurlijk nog wel doen). Ook leuk om met je kind te oefenen met zelf fietsen in het verkeer.

huisnummerbingo

Geocaching

Nog een leuk idee om nieuwe plekken te ontdekken: Geocaching. Heel leuk als je iets wilt ‘doen’ tijdens een wandeling en dus ook wel eens ergens anders terecht wil komen dan een blokje om je eigen huis. Alles wat je nodig hebt is de Geocaching app en GPS op je telefoon. Het is een soort schatzoeken: mensen verstoppen een zogenoemde ‘geocache’ (een kokertje of doosje met een logboekje erin) ergens in een park, bos, woonwijk, waar dan ook, en daar kan jij naar op zoek met behulp van de app, de coördinaten en de geschreven aanwijzingen die erbij staan.

Ik heb het lang uitgesteld om te doen omdat ik dacht dat het moeilijk was, maar dat is het dus echt niet. De gratis app installeren, dichtstbijzijnde cache zoeken en je kunt al op pad. Iedereen kan het doen, over de hele wereld zijn caches verstopt en het is echt heel leuk. Kijk voor meer informatie op Geocaching.nl

lockdown activiteiten in de winter meisje zoekt geocache

In de tuin

Ook in de winter is er vaak genoeg te doen in de tuin. Snoeien, bladeren vegen, vogels te eten geven (met je zelfgemaakte vogelsnacks) of dieren of sporen zoeken. Of speel de OERRR tuinvogelbingo van Natuurmonumenten. Dat hoeft niet per se buiten, maar dat is net even wat avontuurlijker dan warm binnen vanachter het glas, nietwaar?

Online tips voor thuisactiviteiten lockdown

Volgens mij zijn we afgelopen jaren wat soepeler geworden met ‘screentime’. Wij althans wel. Er wordt bij ons daarnaast ook nog genoeg buitengespeeld, geknutseld en gelezen. Bovendien zijn er naast YouTube en Netflix genoeg educatieve alternatieven te doen op tablet en laptop:

Gezellige kerstfilms voor kinderen

Houd een gezellige biosmiddag, maar dan in je eigen huis. Nestel je kinderen (en jezelf) knus op de bank met wat lekkers te eten en te drinken en kies een van deze leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix.

Het theater bij jou op de bank

Mis je het theater? Via Podiumkids Thuis kun je allerlei voorstellingen bekijken voor verschillende leeftijdscategorieën (van 3 tot 12 jaar). Je vindt er oude favorieten maar ook nieuw werk. Theater, dans en muziek, korte en lange voorstellingen voor kleuters, middenbouw en bovenbouw. Voor 2,99 Euro per voorstelling, die je vervolgens 48 uur lang kunt bekijken.

Online educatieve activiteiten voor de basisschool

  • heutinkgroepvoorthuis.nl heeft diverse downloads voor basisschoolleerlingen. Leeschallenges voor in de kerstvakantie, zelf wenskaarten maken, morsecode leren, leerspelletjes met de pop-it fidget en nog veel meer.
  • Op Gynzy kun je oefenen met taal, cijfers en ook spelletjes spelen

lockdown activiteiten in de winter meisje met tablet

Leuke instagramaccounts om te volgen

Op Instagramaccount van Meer Voor Mama’s vroeg ik naar tips voor leuke accounts die je kunt volgen voor inspiratie, tips en activiteiten. Er zitten heel leuke tips bij, hieronder staan ze op willekeurige volgorde:

  • Theaterlessen op Instagram, een grote hit! Anneke van Buro Bis maakte in de eerste lockdown korte en aanstekelijke theaterlessen voor kinderen. Mijn zoon vond het echt fantastisch! Op haar Instagram-account vind je deze lessen nog terug in de timeline. Daarnaast heeft ze voor jou als thuiswerker fijne ‘energizers’ als je even laag zit in je energie. I love it.
  • Crafty Moms voor leuke DIY’s, knutseltips en ideeën voor activiteiten die je thuis kunt doen
  • Vettt Follow The Fun heeft ook regelmatig leuke tips. Zo kun je op de website o.a. deze leuke speur-/kleurplaat gratis printen.
  • Saar Leest vind ik leuk om te volgen vanwege haar kinderboekentips. Ook heeft zij vorig jaar in de vorige lockdown leuke educatieve tips en spelletjes gedeeld om te doen met peuters en kleuters.
  • Volg Homeschool Daily Apple voor creatieve inspiratie, voornamelijk knutselen met natuurlijke materialen en schatten uit de natuur. Een feest om te volgen en om de tijdlijn door te scrollen.
  • Ook leuk om te volgen voor inspiratie op het gebied van knutselen, zelf maken, leuke dingen doen en buitenactiviteiten: Lady Lemonade, Doen Kids en Scharrelkids

Tips voor thuisactiviteiten lockdown voor kleuters

Als je thuis bent met kinderen in de peuterleeftijd of de onderbouw van de basisschool, dan heb je misschien wat aan deze tips:

  • Voor spellen, knutseltips en online puzzels is peuterspelletjes.net heel leuk. Ook vind je er oefeningen met letters en cijfers, leuk voor kleuters
  • Op Cyberkidz.nl vind je educatieve spellen vanaf groep 1
  • Yurls werkboekjes, hier kun je leuke werkboekjes downloaden en printen op thema, bijvoorbeeld winter of kerstmis.
  • Op kleuterjufineenkleuterklas.nl vind je lesideeën op thema, zoals seizoenen, maar ook feesten, boeken, thema’s als tandarts, sport, verhuizen en verliefd zijn bijvoorbeeld. Op de site vind je ook kleurplaten, 5-minuten-spelletjes voor taal en rekenen, concentratiespelletjes en je kunt letter- en cijferkaartjes downloaden.
  • Download het supertoffe dinosaurus doeboek van Dinoland Zwolle met maar liefst 20 pagina’s speel- en leerplezier.

Nog meer tips? Lees hier ons blog uit voorjaar 2020 van de eerste ‘lockdown’

Heb je meer tips voor leuke lockdown activiteiten in de winter? Laat het ons weten via info@meervoormamas.nl