Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
De baby is net geboren. In de eerste week na de bevalling leven de ouders op een roze wolk. Een moeder kan ook last hebben van kraamtranen. Is een baby 1 week dan zijn ouders vaak erg moe door de bevalling, vele nieuwe indrukken en slapeloze nachten. De kraamhulp helpt ouders op weg. De baby maakt kennis met de echte wereld. Daar helpen zijn reflexen hem mee.
Baby 1 week: Eindelijk je baby in je armen
Gefeliciteerd, daar is hij dan: jouw eigen lieve, kleine baby! Als je baby 1 week oud is, kijk je waarschijnlijk heel vaak vol bewondering naar het schepseltje in jouw armen: is deze baby écht ontstaan uit jou en je partner? Het is een groot wonder hoe uit het samensmelten van twee cellen zoiets moois in je buik kan groeien. Je leeft misschien op een roze wolk: je bent gefocust op je kleintje en daaromheen zie je in een waas van alles gebeuren: de kraamverzorgster die elke ochtend bij je op de stoep staat, geboortekaartjes die gereed worden gemaakt, kraamvisite, beschuit met muisjes en vele felicitaties en kaartjes.
In de kraamtijd ben je druk bezig met de zorg voor je baby. Je baby flesvoeding geven, luiers verschonen, je baby in bad doen, wegen, omkleden en in bed stoppen. Ben je voor de eerste keer moeder geworden, dan leer je van de kraamhulp veel nieuwe dingen over de zorg voor een baby. De kraamtijd is een vermoeiende periode, niet alleen door de vele nieuwe indrukken, maar ook doordat je weinig slaapt, omdat je baby ’s nachts nog niet doorslaapt en gevoed moet worden.
Ontwikkeling als je baby 1 week oud is: overspoelt door nieuwe indrukken
Voor je baby is de overgang van de veilige, warme buik naar de grote, echte wereld groot. Hij wordt overspoeld met nieuwe indrukken en heeft het druk met het in zich opnemen van deze nieuwe omgeving. Een baby maakt nog geen onderscheid tussen zijn omgeving en zichzelf. Alles is voor hem nog één groot geheel: zijn lichaam, jij en al het andere om hem heen is één groot iets. Je kunt je voorstellen, dat dit alles grote indruk maakt op je baby.
De ogen, oren, neus, mond en handjes van je baby zijn druk bezig met het eigen maken van alle nieuwe dingen. Als je baby één week oud is, is hij nog maar aan het prille begin van zijn ontdekkingstocht. Om je baby te helpen om de echte wereld te overleven, heeft je baby van 1 week een aantal typische baby reflexen, waaronder de volgende vier.
- Het zoek- en zuigreflex, waardoor hij zijn mond opent, zijn lippen om je tepel of een speen sluit en eraan gaat zuigen.
- Het slik- en kokhalsreflex, deze zorgt er na het zuigen voor dat de voeding in de keel geslikt wordt of dat er gekokhalsd wordt wanneer er een overschot aan melk in het mondje van je baby beland.
- Het grijpreflex, waardoor je baby bij een aanraking met iets zijn vuistje er in een stevige greep omheen slaat.
- Het moro-reflex, ook wel schrikreflex genoemd. Je baby opent zijn mondje, zwaait naar voren, strekt zijn vingers en spreid zijn armen en benen bij het horen van een plotseling geluid of een onverwachte beweging. Daarna begint je baby vaak te huilen, waarmee hij om hulp roept.
Moeder van een baby 1 week oud: lachen door je kraamtranen heen
Als je net een kleintje hebt gekregen en je baby 1 week oud is, dan word je overspoelt door emoties. Intens gelukkige momenten wisselen zich af met neerslachtige momenten, waarop je uit het niets in tranen uit kunt barsten. Je hebt dan last van kraamtranen. Er zijn ook vrouwen die alleen maar op een roze wolk leven of, als hun baby 1 week is, alleen maar neerslachtig zijn. Al die emoties worden veroorzaakt door hormonen; je kunt er dus niet zoveel aan doen. Laat ze er maar even zijn. Je zult zien dat ze vanzelf weer verdwijnen.
Bij sommige vrouwen blijft de neerslachtigheid langer hangen; zij hebben last van een postnatale depressie. Ga er nog maar even niet vanuit dat dit bij jou het geval is. De kans is veel groter dat je dip vanzelf weer verdwijnt.
Wat moet je doen als je baby 1 week is?
Als je baby 1 week is, ben je als je voor de eerste keer moeder bent geworden nog volop in de leer. Je bent er waarschijnlijk al achter gekomen, dat het maar al te fijn is dat je een kraamverzorgster hebt, die je met raad en daad te woord staat. Als je baby 1 week is, dan hou je je bezig met het volgende.
- Het aangeven van je baby bij de gemeente. Meestal is het je partner die dit doet.
- Het versturen van geboortekaartjes
- Het geven van borstvoeding of flesvoeding. Zeker als je dit voor de eerste keer in je leven doet, gaat het niet vanzelf. Hoe maak je de fles klaar? Welke flesvoeding kies je? Welke borstvoeding houdingen zijn er? Hoe moet je je baby aanleggen? Het kost tijd en moeite om je baby van 1 week te voeden. Niet alleen jij moet wennen, ook je baby moet nog wennen aan het zuigen en slikken van melk. Voeden doe je als je kindje 1 week is niet alleen overdag, maar ook ’s nachts. Naast voeding krijgt je baby ook extra vitamine D.
- Overige zorgtaken, zoals verschonen, wassen, omkleden, meten, wegen, temperatuur opnemen en in bed leggen van je baby.
- Jezelf verzorgen. Daar hoort als je baby 1 week is, kraamverband bij, aangezien je nog zult vloeien na de bevalling. Het kan zijn dat je ook last hebt van lekkende borsten, waardoor borstkompressen nodig zijn. Je kraamverzorgster houdt niet alleen je baby, maar ook jou nauwlettend in de gaten. Zij checkt dagelijks je temperatuur en of je eventuele keizersnede wond of hechtingen goed herstellen. Ook vraagt ze geregeld hoe het met je gaat en zorgt ze voor gezonde, gevarieerde maaltijden.
- Kraamvisite ontvangen. Ook al dacht je misschien van te voren dat je de hele dag door wel bezoek zou kunnen ontvangen; je bent er inmiddels achter dat het fijn is om mondjesmaat op vaste tijden kraamvisite te krijgen, zodat je voldoende tijd overhoudt voor andere dingen.
- Uitrusten. Je kraamhulp kan hier niet genoeg op hameren. Rus is zeer belangrijk als je net bent bevallen. Had je een keizersnede, dan kun je niet anders, maar ook bij een natuurlijke bevalling wordt rust aanbevolen. Je lichaam en geest hebben veel te verduren (gehad) en daar moet je van bijkomen. Vrouwen die net zijn bevallen wordt aangeraden om tussen de middag even op bed te gaan liggen om daar eventueel even te slapen.
- De jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau ontvangen. Zij komt in de eerste week van je baby langs voor een eerste screening. Er wordt een gehoortest gedaan en een hielprik aan je baby gegeven.
Tip van de week: laat je maar lekker verwennen als je baby 1 week oud is
Het valt misschien niet mee om rust te pakken in een tijd waarin er van alles moet gebeuren en ook je eventuele andere kinderen om je aandacht vragen. Toch is dit extreem belangrijk als je nog maar net bent bevallen en je baby 1 week oud is. Geniet van het feit dat je kraamhulp er nog is om voor jou, je baby en je eventuele andere kinderen te zorgen. Pak je rust waar het kan en laat je maar lekker verwennen.