Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
De baby heeft steeds minder voedingen per dag nodig en raakt meer ontspannen. Hierdoor kan de moeder steeds meer met hem in contact treden en krijgt de moeder het iets rustiger als de baby 7 weken oud is.
Baby 7 weken: minder voedingen per dag
Met een pasgeboren baby heb je het druk. Alleen al het voeden van je baby kost veel tijd en soms ook moeite. Meestal gaat het geven van flesvoeding iets sneller dan het geven van borstvoeding, hoewel het zeer verschillend is per baby hoe snel ze kunnen drinken. Zeker als je baby last heeft van reflux zal het voeden niet snel en soepel verlopen.
Ook als je baby veel last heeft van buikkrampjes is het verstandig om je baby niet al te veel achter elkaar te laten drinken. Je doet er dan goed aan om je baby na 5 minuten voeding even rechtop te zetten om lucht in de darmen te voorkomen door middel van een boertje. Als je baby 7 weken is dan drinkt je baby waarschijnlijk al iets sneller dan toen je baby 1 week oud was.
Ook is er een grote kans dat je baby inmiddels om iets minder voedingen per dag vraagt. In plaats van acht voedingen vraagt hij er bijvoorbeeld nog zeven of zes. Dat wil zeggen dat je baby soms nog maar om de vier uur voeding nodig heeft in plaats van om de drie uur. ’s nachts gaat je baby misschien ook al iets langer doorslapen. Dit maakt dat je het al wat rustiger krijgt als je baby 7 weken oud is. Nou ja een beetje dan. Je hebt het natuurlijk nog steeds druk met luiers verschonen, omkleden, je baby in bad doen en het effectief reageren op het huilen van je baby, zeker als je een huilbaby hebt.
Ontwikkeling als je baby 7 weken oud is: je baby ontspant zich steeds meer
Hoewel je misschien vindt dat je baby nog steeds veel huilt, valt het je wellicht ook op dat je baby van 7 weken zich ook beter kan ontspannen. De gebalde vuistjes en opgetrokken benen laat hij op ontspannen momenten steeds minder zien. Je baby gaat steeds meer zijn vingers spreiden en met zijn handen bewegen. Zijn benen strekt hij steeds vaker uit of hij trappelt er vrolijk mee in het rond.
Leg je je baby regelmatig op zijn buik als hij wakker is? Dat is heel goed om te doen als je baby 7 weken oud is. Zo kan hij zijn nekspieren trainen. Het kan zijn dat je baby zijn hoofdje al een tijdje omhoog kan houden. Als je baby dit eenmaal goed onder de knie heeft, dan merk je dat hij ook op andere momenten zijn hoofdje steeds beter in evenwicht kan houden.
Is je baby 7 weken, dan kijkt hij met een nieuwsgierige blik de wereld in. Steeds meer kijkt hij in plaats van naar jouw gezicht ook naar andere dingen om hem heen. De wereld wordt voor hem steeds groter, omdat de ogen en het zicht van de baby steeds beter worden en met zijn oren steeds beter kan horen. Ook het grijpen met de handjes gaat hem steeds beter af. Terwijl hij dit alles doet, is hij vrolijk aan het brabbelen.
Moeder van een baby 7 weken oud: Je weg vinden in het moederschap
Red je je al een beetje als moeder nu je baby 7 weken oud is? Of blijf je het moederschap lastig vinden en sta je er nog wat onzeker in? Dat is helemaal niet raar hoor. Veel vrouwen die voor de eerste keer moeder worden blijven nog een hele tijd onzeker over hoe ze de dingen aan moeten pakken en wat ze precies moeten doen. De verantwoordelijkheid over en de zorg voor een baby is niet niks.
Het is logisch dat je het perfect wilt doen, maar besef wel dat je dit niet kunt als je iets pas voor de eerste keer doet. Denk maar eens aan andere dingen in je leven die je voor de eerste keer deed. Ook daarbij leerde je door middel van vallen en opstaan.
Het is niet erg dat je vindt dat je het niet goed genoeg doet of achteraf vindt dat je dingen niet goed hebt aangepakt. Hierdoor ga je het de volgende keer op een andere manier doen en leer je om de dingen steeds beter aan te pakken. En: wat is eigenlijk goed? Wat voor de ene moeder goed voelt, doet een andere moeder liever totaal anders. Moederschap is iets waar je in moet groeien, waarin je nog je eigen weg moet vinden en dat doe je alleen maar door er middenin te duiken. Hoewel zo’n kleintje er soms nog teer en kwetsbaar uitziet, kan hij echt wel tegen een stootje hoor.
En trouwens: als je alles met liefde doet, dan doe je het eigenlijk nooit fout. Liefde is namelijk het meest belangrijke dat je baby nodig heeft. Als je nu al een goede band met je baby opbouwt, dan is de kans groot dat je baby veilig gehecht aan jou raakt en dat levert hem vele voordelen voor de rest van zijn leven.
Merk je dat je nu je baby 7 weken oud is moedeloos en somber bent? Dan heb je misschien een postnatale depressie. Dit is niet iets om je voor te schamen. Veel beter kun je het aan de mensen in je omgeving vertellen. Het kan alleen al helpen dat je even je ei kwijt kunt. Zit je er erg mee? Dan kun je ook langs de huisarts gaan voor advies, tips en eventuele hulp.
Wat moet je doen als je baby 7 weken is?
Als je baby 7 weken oud is kan hij steeds meer. Het wordt daardoor steeds leuker om op de wakkere momenten met je kleintje contact te maken. Hier zijn een paar leuke ideeën om samen te doen als je baby 7 weken oud is.
- Doe vingerpoppetjes op je vingers of teken gezichtjes op je vingers en laat ze met je baby in contact treden.
- Rol met een bal naar je baby en laat hem proberen om hem terug te duwen.
- Trek gekke bekken naar je baby en kijk of hij ze gaat imiteren. Het imitatie gedrag bij kinderen is goot.
- Boots de klanken die je baby maakt na of gebruik andere klanken die voor hem ook mogelijk zijn om uit te proberen, zoals ‘ah’, ‘oh’, ‘ieh’, ‘uh’, ‘eh’, ‘prr’, ‘krr’, ‘mm’ en ‘buh’.
- Ga je baby masseren of kietelen.
- Geef je baby heel veel kusjes overal op zijn lichaam.
Tip van de week: Neem elke dag een rustmoment voor jezelf
Je hebt het druk met de zorg voor de baby en je eventuele andere kind(eren) en het huishouden, maar wat wel fijn is, is dat jouw baby ook nog best wat uurtjes slaapt. Je bent misschien geneigd om je op deze momenten op het huishouden te storten, maar weet je wat een veel beter idee is: ga tijdens een van de slaapjes van je baby iets leuks doen. Weet je nog wat dat is?
Neem een bad, ga een boek lezen, ga even op bed liggen of kijk een filmpje of serie op Netflix. Vind je dat je daar echt geen tijd voor hebt? Bedenk je dan dat als jij elke dag deze tijd voor jezelf neemt, je er op de andere momenten van de dag extra goed tegenaan kunt, waardoor je dan veel meer kunt doen.