Kolven is niet gemakkelijk; het kost je soms veel tijd, pijn en moeite. Deze handige tips kun je gebruiken om het kolven te vergemakkelijken. Kolven is niet leuk Je had je heel erg verheugd op het moment dat je jouw baby voor de eerste keer aan je borst mocht leggen,...
In het eerste jaar leren baby's het hoofd optillen, rollen, zitten, kruipen, staan en lopen. Spelen is de natuurlijke manier waarop baby's leren. Het is een geweldige manier om je pasgeborene in beweging te krijgen. Beweging stimuleren bij een baby kan op meerdere...
Wanneer je net bent bevallen, komt er een hele hoop op je af. Om optimaal te kunnen genieten van deze kraamweek, hebben we een aantal handige tips voor de kraamweek voor je. Doe er je voordeel mee dus! Gelukkig heb je de eerste dagen na je bevalling recht op een...
Slechts 5 procent van de baby’s wordt op de uitgerekende datum geboren. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je kindje iets langer op zich laat wachten. Lees in dit artikel over de bevalling opwekken over 8 manieren waarop je dit zelf kunt doen. Met 42 weken...
Ken je dat gevoel nog? Dat gevoel dat je als kind had als je een nieuwe pen kreeg en in een nieuw schrift ging schrijven? Tegenwoordig zien we steeds minder van dat 'handschriftplezier' bij onze kinderen. Tablets en laptops hebben de rol van pen en papier op veel...
Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Hoe kun je leren vertrouwen als je zo vaak teleurgesteld bent? Adoptieblog van Cat over hechting na de adoptie van haar kindje en de impact op hun gezin.
Heb je een kinderwens? In dit artikel vertellen we je alles over de mogelijkheden om te letten op je voeding en levensstijl om sneller zwanger te worden.
Het leukste na het ontdekken dat je zwanger bent: het delen met je vrienden en familie! Bekijk hier onze tips voor een leuke zwangerschapsaankondiging.
Kolven is niet gemakkelijk; het kost je soms veel tijd, pijn en moeite. Deze handige tips kun je gebruiken om het kolven te vergemakkelijken. Kolven is niet leuk Je had je heel erg verheugd op het moment dat je jouw baby voor de eerste keer aan je borst mocht leggen,...
Voordat je kind gaat kruipen of lopen, moet je al nadenken over kinderveiligheid in huis. Met een aantal makkelijke aanpassingen maak je je huis babyproof.
Ze lijken zo onschuldig, die heerlijke druifjes. Totdat er eentje per ongeluk in de luchtpijp van je kind schiet. Waarom (en hoe) druiven snijden voor kleine kinderen belangrijk is.
Pesten is vreselijk, en helaas in deze tijd houdt pesten niet op bij het schoolplein. Online pesten, bijvoorbeeld via social media, heet cyberpesten. Wat kun je ertegen doen?
Deze Valentijnsdag DIY cadeautjes maak je heel makkelijk zelf. Voor als je niet groots wil uitpakken, maar wel persoonlijk, origineel en budgetvriendelijk.
Selfcare gaat als moeder (meestal) niet vanzelf. Structureel goed voor jezelf zorgen kost tijd en moeite. Lees hier alle zelfzorg tips om beter voor jezelf te zorgen.
Eten jullie ook graag pannenkoeken? Bij ons thuis staan ze bijna wekelijks op het menu. Graag deel ik hier een paar makkelijke en lekkere pannenkoeken recepten.
De babykamer inrichten is een van de leuke dingen als er een baby op komst is. Met deze 3 tips voor het inrichten van de babykamer slaapt je kindje straks als een roos.
Wil je graag op reis naar een ver land met je gezin, maar ben je bang dat de vliegreis op een fiasco uitloopt? Dat hoeft niet! Wij helpen je met 10 tips voor vliegen met een kind.
In de lente knutselen met kinderen betekent: leuke dingen maken om de lente in huis te halen en om de dieren in de tuin te helpen! 10 leuke knutselprojectjes
Weet je even niet wat je nu weer kunt gaan doen in de vakantie met kinderen? Hier zijn onze tips voor leuke lowbudget dingen om te doen in de vakantie!
De baby in de buik begint te bewegen en de buik begint een beetje te groeien bij een zwangerschap van 8 weken. De hersenen, de maag en de lever van de baby gaan vanaf 8 weken zwanger werken. Ook krijgt de baby geslachtsorganen.
8 weken zwanger: hoe beweegt de baby?
Je baby wordt nu een echt meisje of een echte jongen. Hij of zij krijgt namelijk geslachtsorganen. Ook gaat je baby vanaf 8 weken bewegen. De baarmoeder is inmiddels zo groot als een appel. Niet gek dat je vanaf dit moment in je zwangerschap een klein buikje kunt zien verschijnen. Soms zie je het nog niet, maar merk je wel dat je broek wat strakker gaat zitten.
Geslachtsorganen van een jongen of een meisje?
En wat gaat het worden: een jongen of een meisje? Vanaf dit moment zou je het op een echo kunnen zien, maar dan moet je wel heel goed kijken, want de testikels van het jongetje en de eierstokken van het meisje zijn nog heel erg klein. Het gezicht van je baby is daarentegen naar verhouding al best groot. Je baby krijgt een steeds kenmerkender skelet, gezicht, vingers en tenen. De organen van je baby breiden zich uit en gaan werken.
De geslachtsorganen worden gevormd. Bij een meisje worden als eerste de eierstokken gevormd en bij een jongen de testikels.
Het gezicht van je baby lijkt steeds meer op een mensengezicht. Het krijgt bij een zwangerschap van 8 weken oogleden, die al bijna de complete ogen bedekken. Je baby krijgt ook een bovenlip en zijn neus vormt zich meer en meer. Ook de verdikkingen van de latere tanden verschijnen.
De knobbels worden langzaam echte armen en benen. Ze groeien en aan de uiteindes verschijnen, als je in je achtste week zit, vingers en tenen.
De hersenen, maag en lever gaan werken. Het hart van je baby versterkt zich.
Het skelet, de gewrichten en de beenderen gaan zich ontwikkelen. Het is nu nog geen echt bot, maar er is al wel kraakbeen. Zo krijgt je baby steeds meer de vorm van een mens.
De staart van je baby, waardoor je baby er als een kikkervisje uitzag, is nu bij 8 weken zwanger bijna helemaal verdwenen.
Hoe groot is je baby met 8 weken zwanger?
Je baby is in de afgelopen week flink gegroeid. Bij 7 weken zwanger had hij nog de grootte van een tien eurocent muntje. Nu, bij 8 weken zwanger, heeft je baby de grootte van een munt van twee euro. Dat betekent dat je baby twee en een halve centimeter groot is. Hij heeft een gewicht van één gram.
Zie je al een klein buikje?
Het verschilt sterk van zwangere vrouw tot zwangere vrouw wanneer je een buikje ziet verschijnen, maar als je 8 weken zwanger bent, kan het zijn dat je het begint te zien. Het is wel natuurlijk nog maar een heel klein buikje. Misschien zie je het nog niet, maar voel je het wel doordat je kleding een beetje strakker gaat zitten. Dat je buik groeit, komt niet door de grootte van de baby, maar door de grootte van je baarmoeder, die al zo groot is als een appel.
Zwangerschapsklachten bij 8 weken zwanger
Net als in de weken hiervoor blijven de zwangerschapsklachten aanwezig. Niet bij iedereen in dezelfde mate en niet bij iedereen op hetzelfde moment; er is geen één zwangerschap precies hetzelfde. Daarom is het lastig om per week de zwangerschapsklachten te omschrijven. Voor een compleet overzicht lees je het artikel ‘Zwangerschapsklachten’, maar misschien herken jij jezelf ook in deze klachten.
Je voelt je misselijk. Er is bijna geen enkele zwangere vrouw die er nooit last van heeft. Ook al heb je het niet dagelijks. Bijna elke zwangere vrouw voelt zich toch sneller misselijk worden in een auto die over de wegen slingert of op een boot die over het water schommelt.
Je voelt je duizelig. Dit kan het gevolg zijn van bloedarmoede, maar duizeligheid kan ook veroorzaakt worden door veranderingen die tijdens een zwangerschap optreden. Heb je er erg veel last van? Vertel het dan aan je verloskundige of je huisarts.
Je hebt last van brandend maagzuur. Dit wordt veroorzaakt doordat je maag de spijsverteringssappen niet meer goed tegenhoudt als je zwanger bent, waardoor de zure maaginhoud terugstroomt naar je slokdarm. Dit ervaar je als een brandende pijn in je borstkas, die uitstraalt naar je keel. Het zuur zorgt ervoor dat je een bittere of zure smaak in je mond krijgt.
Je hebt bloedend tandvlees. Door alle extra hormonen kun je tijdens je zwangerschap last krijgen van ontstoken tandvlees, waardoor het pijnlijk, rood en bloedend wordt. Door tandartsen wordt aangeraden om met name tijdens zwangerschap goed te poetsen, stokeren en flossen, anders verergert het probleem.
Je borsten zijn gevoelig. Met name je tepels voel je meer. De oorzaak van gevoelige borsten is een verbeterde doorbloeding in de borsten. Hierdoor zie je ook meer aders in je borsten verschijnen vanaf het moment dat je 8 weken zwanger bent.
Je hebt last van bandenpijn. Dat betekent dat je pijn voelt bij je banden. Deze houden de baarmoeder op zijn plek en gaan zich rekken naarmate daar baarmoeder groeit hoewel de pijn zich meestal meer voordoet als je twintig weken zwanger bent, als de baby en je baarmoeder echt hard gaan groeien. Je voelt het als je loopt, opstaat, bukt, niest, hoest, plast of als je een orgasme hebt. Ook kun je het voelen als je baby gaat bewegen. Heb je er veel last van? Let dan op je lichaamshouding, rust voldoende en/of neem een warme douche.
Je hebt last van bloedverlies. Gelukkig is dit slechts een klein beetje. Maak je geen zorgen: het komt doordat je baarmoedermond- en wand beter doorbloed raken. Heb je er veel last van? Neem dan gerust contact op met je verloskundige of huisarts.
Wat moet je doen bij 8 weken zwanger?
Ben je 8 weken zwanger dan ga je misschien voor de eerste keer naar de verloskundige. Inmiddels zal je al wel duidelijk zijn dat je bepaalde dingen niet mag of juist moet.
Je mag niet roken, geen alcohol drinken, geen drugs gebruiken, niet te veel cafeïne innemen, bepaald voedsel niet eten, kunt beter niet lijnen, moet foliumzuur slikken en nog een aantal dingen laten. Wil je een volledig overzicht, lees dan: ‘Wat mag je allemaal niet als je zwanger bent‘.
Je gaat voor de eerste keer naar de verloskundige. Bij zes weken zwanger werd aangeraden om een afspraak te maken bij een verloskundigenpraktijk. Misschien heb je bij 8 weken zwanger je eerste afspraak. Het kan ook zijn dat deze later komt. De afspraak is ergens tussen 8 weken zwanger en twaalf weken.
Tip van de week: Vraag gratis zwangerschaps- en babydozen aan
Je baby begint vanaf 8 weken zwanger er al echt uit te zien als een klein mensje. Waarschijnlijk fantaseer je al veel en droom je op dit moment al veel over je kleintje. Dit is een mooi moment om gratis zwangerschapsdozen en babydozen aan te vragen.
Gewoon googelen op de namen en je krijgt een overzicht van de aanbieders te zien. Dat zijn bijvoorbeeld babyzaken of drogisten. De dozen zijn gevuld met reclame, maar ook met leuke spulletjes voor tijdens je zwangerschap en voor je aankomende baby, zoals bijvoorbeeld een eerste speentje. Met deze schattige spulletjes kun je nog meer fantaseren en wegdromen.
Dit artikel is afkomstig van MamaLove.nl. Het artikel is geschreven door de redactie van MamaLove in samenwerking met een partner die deskundig is op het gebied van dit onderwerp. MamaLove is er voor alle zwangere vrouwen, (aanstaande) mama’s en papa’s en gezinnen. Het platform met betrouwbare informatie voor gezonde zwangerschappen, gelukkige baby’s en kinderen en zelfverzekerde ouders is eind 2021 overgenomen en samengevoegd met Meer Voor Mama's.