8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Als je baby 11 weken oud is, maakt hij sprongen in zijn ontwikkeling. Hij probeert controle te krijgen over zijn zintuiglijke vermogens, zodat hij scherper kan gaan zien, horen, proeven en ruiken. Als een baby 11 weken oud is gaat hij zijn moeder herkennen aan haar uiterlijk. De moeder is druk in de weer en vergeet nog weleens wat door haar zwangerschapsdementie.

Baby 11 weken: Je baby is druk bezig met nieuwe dingen ontdekken

Als je baby 11 weken oud is, dan is de kans groot dat hij huilerig, humeurig en hangerig is. Dit worden ook wel de 3 H’s genoemd. In een periode van de 3 H’s is je baby bezig met het maken van een sprongetje. Dat betekent dat hij volop in ontwikkeling is. Een baby van 11 weken is vooral bezig met het controle krijgen op zijn zicht, gehoor, smaak en geur. Hij probeert zich zintuiglijk te versterken en dat vraagt van hem veel energie. Laat je baby lekker bezig zijn met ontwikkelen; laat hem even chagrijnig zijn. Zo kun je straks lekker weer samen met hem gaan genieten van zijn nieuwe ontdekkingen.

Het is belangrijk dat je baby voldoende slaapt, zodat hij voldoende energie houdt voor zijn ontdekkingstocht. Hoeveel slaapt jouw baby van 11 weken nog? Gemiddeld slaapt een baby van 11 weken 10 uur per nacht en 5 uur per dag. Deze 5 uren zijn meestal verdeeld over drie slaapjes. Qua nachtrust ben je er al best op vooruit gegaan, hoewel je nog steeds extra slaap kunt gebruiken en moe blijft. Is er al een redelijk dag- en nachtritme bij de baby? Dat wil zeggen dat hij op vaste tijden slaapt.

Het is natuurlijk heerlijk als je baby wat stabieler wordt, maar het is helaas niet voor elke baby weggelegd. Zeker huilbaby’s blijven wat minder van de structuur. Je kunt proberen om je baby wat te begeleiden in het vinden van een vaste structuur, maar teveel pushen heeft geen zin; je baby bepaalt het toch grotendeels zelf.

baby-week-11-ontdekken

Ontwikkeling als je baby 11 weken oud is: je baby herkent jou aan je uiterlijk

Tot nu toe herkende jouw baby jou vooral aan jouw stem en jouw geur. Dat wordt anders nu je baby 11 weken oud is. Het zicht van je baby wordt scherper en hierdoor gaat je baby gaat jou vanaf nu ook herkennen aan jouw uiterlijk. Eerst ziet een baby voornamelijk contrasten, nu gaat je baby ook de verschillende kleuren en tinten herkennen. Dat zie je aan het feit dat hij het liefst naar dingen kijkt met felle kleuren.

Ook het feit dat een baby van 11 weken zijn ogen beter kan focussen op één punt helpt mee aan de herkenning. De ogen van jouw kind zullen vaak op jou gericht zijn, dat komt doordat hij jou nu echt ziet als zijn enige echt mama. Met zijn oog voor detail herkent hij jouw ogen, neus en de rest van jouw gezicht.

Jouw baby wordt nu ook eenkennig. Eenkennigheid wil zeggen dat je baby een voorkeur krijgt voor jou boven anderen. Dat is natuurlijk prachtig, maar kan ook lastig zijn als je je baby uit handen geeft aan je partner, ouders of aan de opvang als je weer aan het werk gaat.

Ook het gehoor, de smaak en de reuk van je baby van 11 weken worden scherper. Het kan zijn dat je baby gaat leren tijgeren als je baby 11 weken oud is, maar dan is hij er wel vroeg bij. Kan je baby inmiddels al vanaf zijn zij op zijn buik draaien?

Moeder van een baby 11 weken oud: nog last van zwangerschapsdementie?

Wat een drukte he, zo’n kleintje in huis? Zeker als je even de deur uit moet, heb je het er druk mee. Voordat je een baby had, pakte je je jas en tas en liep de deur uit. Dat is nu wel even anders. Je baby krijgt eerst een voeding, zodat hij met een volle maag vertrekt en niet direct alweer honger heeft. Daarna moet hij nog een tijdje uitbuiken bij je op de arm.

Zodra je hem neer kunt leggen, pak je zijn spullen in: een luiertas vol met luiers, spenen, een flesje, voeding, reservekleertjes, billen crème, slabbeltje en oh ja, zijn knuffeltje moet er ook nog bij.

Nog even snel een schone luier; dat is ook wel nodig want hij heeft gepoept (waarom moet dat nou altijd als je haast hebt?). Al zijn kleren moeten uit, want die zitten ook onder. En oh nee, ook jij hebt nog een vlek in je shirt doordat je baby teruggaf na de voeding. Nog maar even snel een schoon shirt en ook nog even plassen. Hey, heeft je kleine nou alweer gepoept?

Eindelijk loop je naar buiten met je baby op de en arm en de volgeladen luiertas aan je andere arm. Eerst zet je hem en de luiertas in de auto. Vervolgens loop je weer naar binnen om de kinderwagen te halen, want ook die heb je straks nodig in de supermarkt. Het blijft een onding; het inklappen gaat je nog niet zo eenvoudig af. Als hij achterin de auto ligt, is het eindelijk tijd om te vertrekken.

Of ben je toch nog wat vergeten? Dat zou goed kunnen, aangezien de meeste vrouwen als hun baby 11 weken oud is nog steeds last hebben van zwangerschapsdementie. Het overkomt zelfs vele jonge moeders dat ze af en toe hun baby vergeten mee te nemen of ergens laten staan in de supermarkt. Vergeetachtigheid wordt veroorzaakt door schommelingen in je hormoonhuishouding, stress en slapeloze nachten. Voorkomen kun je het helaas niet. Het is wel belangrijk dat je voldoende tijd voor jezelf en rust neemt. Ook kun je gaan werken met lijstjes en een vaste plek voor veelgebruikte spullen, zoals je sleutels, je portemonnee en je telefoon.

baby-week-11-zwangerschapsdementie

Wat moet je doen als je baby 11 weken is?

Waarschijnlijk ben je net weer aan het werk of ga je dat binnenkort doen. Neem daarom vooral je rust op je vrije momenten als je baby 11 weken oud is, zo hou je voldoende energie om alles aan te kunnen. Ook gezond eten en beweging helpt om energie te houden.

Tip van de week: start met het voorlezen van boekjes

Misschien vind je het gek om een kind dat taal nog niet begrijpt, voor te lezen. Dat is het echter helemaal niet. Als je baby 11 weken oud is, kan hij alle kleuren van de regenboog en details zien en herkennen. Daarom is een boekje voor hem zeer interessant. Terwijl hij kalmeert doordat hij jouw stem hoort, gaat hij op verkenning uit in het boek. Hij graait met zijn handjes naar alles wat hij ziet. Ook zal hij waarschijnlijk proberen om het boekje met zijn mond te bestuderen. Een voelboek en/of een boek met veel kleurrijke plaatjes is ideaal als je baby 11 weken oud is.

Ook een fotoboek is natuurlijk leuk om samen met je baby te bekijken. Je wijst dan allerlei bekende mensen aan, zoals papa, oma, opa en de buurvrouw. Je baby leert op deze manier om naast jouw gezicht ook anderen te herkennen. Misschien vind je het onzin om tijdens het boek bekijken voor te lezen of iets te vertellen, maar dat is het niet, want door te vertellen, ontwikkelt jouw baby ook zijn gehoor en stimuleer je je baby in zijn taalontwikkeling. Voorlezen is natuurlijk ook gewoon een heerlijk een-op-een knuffelmomentje met de baby, dat uiteraard ook zeer geschikt is voor vaders, opa’s en oma’s.

voorlezen aan je baby 11 weken oud