GeoFort in Herwijnen, een tip voor een leuk dagje uit met kinderen

In de vakanties zijn wij altijd op zoek naar leuke dagjes uit met kinderen. Na een oproepje ontvingen we via onze Instagram pagina de tip voor een bezoek aan GeoFort in Herwijnen en dus gingen we er op uit naar dit spannende forteiland. Benieuwd naar onze ervaring?...

Betaald ouderschapsverlof opnemen

Vanaf 2 augustus 2022 kunnen ouders die werken in loondienst betaald ouderschapsverlof opnemen. Dit is geregeld in de Wet arbeid en zorg (WAZO) en het is mogelijk om hiervoor een uitkering van UWV te krijgen. Deze nieuwe regeling moet het met name voor vaders en...

Routine op vakantie: zo kom je zelf ook uitgerust terug

Vakantie is heerlijk en de verleiding om alles te laten 'vieren' - ook het ritme van alledag - is groot. Lekker relaxt wel, niet op de tijd hoeven letten, alles op je gemak doen, de ochtendspits en bijbehorende stress overslaan. Maar je baby of peuter is gebaat bij...

10 momenten wanneer ik supertrots ben op mijn peuter

Gisteren barstte mijn moederhart bijna uit elkaar van trots! Mijn dochter van 2,5 jaar en ik zaten in de auto, parallel aan de weg waarop wij reden lag een spoor en in mijn spiegel zag ik dat er een trein aan kwam. Mijn dochter is enorm fan van treinen dus ik riep...

Vrouwen stoppen te vroeg met borstvoeding

Veel vrouwen stoppen te vroeg met borstvoeding. Dat is één van de uitkomsten uit het Nationaal Borstvoeding Onderzoek 2022. In het onderzoek geeft 65% van de Nederlandse moeders aan maximaal 12 maanden borstvoeding te geven of te willen geven. Dit in tegenstelling tot...

Een zwangerschap gaat van start vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Pas ongeveer twee weken later krijgt de moeder haar eisprong en raakt ze bevrucht. Als je 1 maand zwanger bent zijn de eicel en zaadcel samengesmolten, vindt innesteling en celdeling plaats. Het embryo verandert langzaam in een baby. De moeder voelt haar eerste zwangerschapsverschijnselen.

1 maand zwanger de bevruchting heeft plaats gevonden

1 maand zwanger: De bevruchting heeft plaats gevonden

Als je 1 maand zwanger bent, dan heeft de bevruchting pas net plaatsgevonden. Het is namelijk zo dat als je 1 week zwanger of 2 weken zwanger bent eigenlijk nog niet zwanger bent. Het worden wel zwangerschapsweken genoemd, omdat de zwangerschapsduur start vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. De eisprong vindt ongeveer veertien dagen daarna plaats. Heb je in de dagen voor je eisprong of op de dag van je eisprong seks, dan kun je bevrucht raken en ben je dus zwanger.

Als je 1 maand zwanger bent, dan weet je net wel of nog net niet dat je zwanger bent. Je kunt vanaf het moment dat je menstruatie uitblijft met een zwangerschapstest aantonen dat je zwanger bent. Is het bij jou nog niet aangetoond, dan kun je het vermoeden hebben dat je zwanger bent, doordat je last krijgt van je eerste zwangerschapsklachten.

Van eitje naar embryo naar baby

Ergens tussen de twee en drie weken zwangerschap vind je eisprong plaats. Dit is het moment, waarop na de seks een bevruchting plaats heeft gevonden. Dat wil zeggen dat de eicel samensmelt met de zaadcel. Deze samengesmolten eicel en zaadcel noem je een zygote. De vijf tot zeven dagen daarop ‘reist’ de zygote via de eileider naar baarmoeder om zich daar in te nestelt in het slijmvlies. Vervolgens deelt de zygote zich in snel tempo op in steeds meer cellen. Dit wordt celdeling genoemd.

Je baby krijgt als je vier weken zwanger bent, een dooierzak, die nodig is voor het spijsverteringskanaal van je baby. Ook wordt je baby voorzien van een amnionholte. Dat is een vlies rondom de vrucht en de holte met daarin een vruchtwaterzak, waarin straks het vruchtwater van je baby komt.

Van eitje naar embryo

De grootte van je baby bij 1 maand zwanger

Als je 1 maand zwanger bent bent, is je baby nog heel klein. Hij is ongeveer zo groot als een bloemzaadje. Dat wil zeggen dat je baby bij een zwangerschap van 1 maand ergens tussen de een en twee millimeter groot is. Je baby weegt al wel iets, maar dat is nog nauwelijks meetbaar. Hoewel je als je 1 maand zwanger bent, nog maar iets heel kleins in je buik hebt, is dit eigenlijk iets heel groots: In het hele kleine bolletje zitten namelijk alle erfelijke genen en eigenschappen van zowel jou als je partner. Dat is super bijzonder en zeker niet klein.

Je weet nog niet dat je zwanger bent

Bij een zwangerschap van 1 maand weet je net wel of nog net niet dat je zwanger bent. Je kunt het net wel of nog net niet aantonen met een zwangerschapstest. Weet je het nog niet zeker, dan kun je wel al het vermoeden hebben van een zwangerschap, omdat je gericht bezig was met zwanger worden of omdat je het herkent aan je eerste zwangerschapsklachten. Is je zwangerschap als je 1 maand zwanger bent bij jou al wel aangetoond: Gefeliciteerd, geniet ervan!

Zwangerschapsklachten bij 1 maand zwanger

Waaraan kun je als je 1 maand zwanger bent, herkennen dat je zwanger bent? Je herkent het aan deze zwangerschapsklachten.

 • Je bent moe. Vermoeidheid hoort sterk bij het eerste trimester van de zwangerschap. Je raakt vermoeid doordat er veel gebeurt in je lichaam. Ben je op dit moment van je zwangerschap moe? Dan is de kans groot dat je dat later in het eerste trimester minder bent.
 • Je hebt stemmingswisselingen tijdens de zwangerschap. Je bent het ene moment blij en het volgende moment intens verdrietig. De oorzaak van deze schommelingen ligt bij je zwangerschapshormonen.
 • Je borsten zijn gevoelig. Dit komt doordat er meer bloed door je borsten gaat stromen bij een zwangerschap.
 • Je hebt buikkrampen. Deze pijn is vergelijkbaar met menstruatiepijn. Je krijgt last van dit stekende, krampende gevoel doordat je baarmoeder groeit.
 • Je hoeveelheid afscheiding neemt toe. Je afscheiding neemt toe naarmate het moment van je volgende menstruatie nadert, die nu dus niet gaat komen. Ook kan je afscheiding troebeler van kleur worden.
 • Je krijgt een innestelingsbloeding. Er kan tijdens de innesteling een bloedvaatje scheuren doordat er nu meer bloed door je baarmoedermond stroomt.

De ene zwangere vrouw is de andere niet. Niet iedere vrouw heeft dezelfde klachten op hetzelfde moment in de zwangerschap. Het kan zijn dat je geen last hebt van de bovenstaande klachten of andere klachten hebt, waarvan jij vermoedt dat ze duiden op een zwangerschap. Lees voor een compleet overzicht het artikel ‘Zwangerschapsklachten’.

1 maand zwanger

Wat moet je doen bij 1 maand zwanger?

Als je zwanger bent, moet je je leven daarop aan gaan passen. Er zijn namelijk veel dingen die schadelijk voor de baby kunnen zijn. Dit is wat je wel en niet moet doen als je 1 maand in verwachting bent.

 • Slik foliumzuur. Dit gaat een open ruggetje van je baby tegen. Het beste is om al te starten met het slikken van foliumzuur zodra je van plan bent om zwanger te raken.
 • Drink geen alcohol, rook niet en gebruik geen drugs.
 • Gebruik niet teveel cafeïne. Drink dagelijks niet meer dan vier koppen koffie tijdens je zwangerschap. Drink ook niet teveel cola en thee, want ook hierin zit cafeïne.
 • Eet geen zachte rauwmelkse kazen en rauw rood vlees. Wil je weten wat je precies allemaal niet mag (eten) tijdens je zwangerschap? Lees dan de artikelen: Gezonde voeding tijdens de zwangerschap en ‘Wat mag je allemaal niet eten tijdens de zwangerschap?
 • Slik vitamines . Vitamines slikken wordt voor, tijdens en na de zwangerschap aangeraden.
 • Stel je huisarts en tandarts op de hoogte van je zwangerschap. Zo kunnen zij ervoor zorgen dat je medicatie tijdens je zwangerschap waar nodig wordt bijgesteld en kunnen röntgenfoto’s worden voorkomen.
 • Pas je levensstijl aan als je dit nodig vindt: ga bijvoorbeeld minder intensief sporten, tillen en bukken. Of ga gevarieerder en gezonder eten.
 • Controleer je levensverzekering. Wat is de vergoeding die je krijgt bij de komst van je baby? Is dit voldoende of heb je een aanvullende verzekering nodig?
 • Maak geen kattenbakken schoon. Kattenbakken schoonmaken is tijdens zwangerschap niet goed, omdat er in de ontlasting van katten parasieten zitten, die gevaarlijk voor je baby zijn.
 • Gebruik handschoenen als je in je tuin werkt. De parasiet Toxoplasma kan in je tuin aanwezig zijn. Deze is gevaarlijk voor zwangere vrouwen.

Tip van de week: Hou het nog even geheim

Als je 1 maand zwanger bent, is je zwangerschap nog heel pril. Misschien heb je het nog niet kunnen aantonen met een zwangerschapstest. Ook al wijst je zwangerschapstest aan dat je zwanger bent, hou toch liever nog even een slag om de arm. Herhaal je zwangerschapstest nogmaals om er zekerder van te worden. Wacht liever nog even een paar weken met het grote nieuws vertellen aan andere mensen, aangezien er in de eerste weken van je zwangerschap nog een grotere kans is op een miskraam. Wil je het toch graag al delen: doe dat dan liever alleen met mensen die heel dichtbij je staan.