De baby groeit in een extreem tempo. In een week tijd is hij 100 gram zwaarder geworden. Ook de buik van de moeder groeit mee, de navel kan hierdoor naar buiten komen te staan. Het gezicht van de baby is bijna af en zijn gehoor is sterker geworden, waardoor de baby bij een zwangerschap van 24 weken liedjes kan onthouden.

24 weken zwanger: je baby is in een week tijd 100 gram zwaarder geworden

Je baby groeit extreem hard, vooral in zijn gewicht. Hij is 100 gram zwaarder geworden dan een week geleden. Ook je baarmoeder en buik groeien mee. Het kan zijn dat je navel, als je 24 weken zwanger bent, naar buiten gaat staan, hoewel dit ook later in je zwangerschap kan gebeuren. De zwangerschapsklachten nemen toe bij een zwangerschap van 24 weken. Het kan zijn dat je naast de bij jou bekende klachten ook onverwachte klachten krijgt, zoals jeukende, rode handen en voeten.
24-weken-zwanger

Je baby kan liedjes onthouden als je 24 weken zwanger bent

Als je 24 weken zwanger bent, is het gezicht van je baby zo goed als af en het gehoor van je baby is heel sterk geworden.

  • Je baby heeft ogen, oren, een neus, een mond, wimpers, wenkbrauwen en hoofdhaar. Het gezicht van je baby is hiermee bijna helemaal af. Wat nog gaat komen is een kleurverandering van het haar. Het lichaams- en hoofdhaar van je baby is nog pigmentloos. Dat betekent dat het een witte kleur heeft.
  • Je baby hoort geluiden en kan ze onthouden. Als je 24 weken in verwachting bent, is het gehoor van je baby al sterk ontwikkeld. Je baby hoort de geluiden die in de buurt zijn, zoals je stem, je ademhaling en de stem van je partner, maar ook harde geluiden op afstand, zoals een auto die toetert. Als je 24 weken zwanger bent, kan je baby ook liedjes onthouden. Je baby zal, als hij een liedje vaker hoort, het nummer onthouden. Dus als jij een favoriet nummer hebt of een liedje dat jij straks, na de bevalling, wilt gaan gebruiken om je baby te kalmeren, laat deze dan nu alvast veel horen. Zelf herhaaldelijk een bepaald liedje zingen kan natuurlijk ook. Zo zorg jij ervoor dat jouw lievelingsnummer of het melodietje van de mobiel van je baby herkenbare en rustgevende liedjes worden.

Hoe groot is je baby met 24 weken zwangerschap?

Sinds vorige week, toen je 23 weken zwanger was, is je baby extreem hard aan het groeien. In de afgelopen week is zijn gewicht met 100 gram toegenomen. Hij weegt nu 600 gram en heeft een grootte van 30 centimeter. Dat is de lengte van een grote liniaal. In de komende weken houdt de snelle groei van je baby aan.
foetus-24-weken-zwanger

Moeder 24 weken zwanger: tintelingen in je handen en voeten

Veel zwangerschapsklachten zijn algemeen bekend, je had er al eens over gehoord. Andere zwangerschapsklachten zijn minder bekend, waardoor ze je overvallen. Zo kun je tijdens je zwangerschap last krijgen van het carpaal tunnel syndroom, waarbij je last hebt van tintelingen in je handen en voeten. Je kunt, als je 24 weken zwanger bent of op een ander tijdstip in je zwangerschap ook last krijgen van jeuk.

Zwangerschapsklachten bij 24 weken zwanger

Hieronder staan de bekende en minder bekende zwangerschapsklachten die je, als je 24 weken zwanger bent, kunt verwachten.

  • Je krijgt spataderen. Deze vergrote aderen ontstaan vooral op je benen en ontstaan het vaakst bij vrouwen, waarbij ze in de familie voorkomen. De oorzaak ligt in de druk die op je bloedvaten komt te staan en in de zwangerschapshormonen.
  • Je krijgt aambeien. In de buurt van je anus, bij je endeldarm kunnen aambeien ontstaan. Dat zijn jeukende, pijnlijke en/of branderige gezwollen bloedvaten, die ontstaan door de extra druk op de bloedvaten. Ze zijn extra gevoelig als je je ontlasting eruit perst.
  • Je hebt lage rugpijn. Deze pijn komt veel voor bij zwangerschap. Lage rugpijn ontstaat doordat je houding en zwaartekracht door de groei van je buik verandert. Het is belangrijk dat je goed op je houding let, zodat je minder last hebt van je lage rugpijn. Zo kun je bijvoorbeeld het beste houdingen zoveel mogelijk afwisselen en niet al te lange tijd in dezelfde houding gaan staan of zitten. Ook bewegen is goed. Ga geregeld een stuk wandelen, fietsen of zwemmen.
  • Je hebt last van je bekken. Deze klacht ontstaat, net als lage rugpijn door je veranderende zwaartekracht en houding. Er zijn speciale bekken bodem oefeningen om deze klacht te verminderen.
  • Je krijgt tintelingen in je handen en soms ook voeten. Deze worden veroorzaakt door het carpaal tunnel syndroom. Behalve tintelingen in je handen en voeten, voel je bij dit syndroom ook een slap gevoel in je handen en vingers. Het syndroom komt veel voor bij mensen die vaak dezelfde bewegingen uitvoeren, zoals vaak typen. Bij zwangere vrouwen komt het ook veel voor, doordat zij vocht vasthouden, wat zich gaat verspreiden door het lichaam en druk uitoefent op de handen en eventueel ook op de voeten. Wat kun je doen tegen het carpaal tunnel syndroom? Las regelmatig een pauze in bij herhalende bewegingen en ga in bed niet liggen op je handen. Ook in bed een kussen onder je armen leggen, kan helpen tegen het tintelende gevoel in je handen.
  • Je krijgt jeukende, rode handen, voeten, armen, benen, buik en/of borsten. Deze klacht heet ook wel zwangerschapsjeuk. De klacht ontstaat doordat tijdens een zwangerschap je huid oprekt. Er is helaas geen medicijn voor. Wel kun je erop letten dat je niet te lang achtereen een bad neemt of warme sokken en/of handschoenen draagt. Op de plekken waar je last hebt van zwangerschapsjeuk ontstaan op een later moment in je zwangerschap vaak striae. Om je huid soepel en glad te houden, kun je crème tegen striae gebruiken.

Staat jouw zwangerschapskwaal of staan jouw zwangerschapskwalen niet achter de hierboven genoemde punten? Lees dan het artikel ‘Zwangerschapsklachten’ voor een compleet overzicht.

Wat moet je doen bij 24 weken zwanger?

De bevalling en de komst van je baby komen steeds dichter bij als je 24 weken zwanger bent. Het is tijd om een aantal dingen te regelen, als je dat nog niet gedaan had.

zwangerschapsketting-24-weken

Tip van de week: Draag een angel caller ketting

Een angel caller ketting beschikt over een belletje, dat als je de ketting draagt, bij een beweging een zacht geluid maakt. Dit geluid geeft je baby een rustig gevoel. Ook als je baby geboren is, zal je baby het geluid herkennen en relaxed worden als hij het geluid hoort en dat is heel vaak als je de ketting dan nog steeds draagt. De ketting heeft niet alleen een goede uitwerking op je baby; hij ziet er ook prachtig uit, is verkrijgbaar in allerlei prachtige sierlijke patronen en kleuren.