Het nijntje museum in Utrecht is een populair museum bij ouders met jonge kinderen. Middenin het centrum van de Domstad is in de Agnietenstraat het leukste museum voor peuters en kleuters gemaakt: kinderen kunnen hier naar hartelust spelen en spelenderwijs leren over...
Hoera, vakantie! Een schoolvakantie kan soms best lang duren en hoewel kinderen zich best goed kunnen vermaken, slaat verveling soms toe. En Nederland heeft ook niet altijd zonnig buitenweer, dus een beetje inspiratie voor de schoolvakantie - zowel binnen als buiten -...
Als je probeert om zwanger te worden is het belangrijk om rekening te houden met je vruchtbare dagen en je ovulatie. Vrijen op vruchtbare dagen vraagt timing. Wanneer is je ovulatie en ben je vruchtbaar? Vlak voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Met onze...
Als kersverse ouder zijn er veel nieuwe dingen die op je afkomen. Eén van deze dingen is de groeicurve van jouw baby. Zowel voor als na de geboorte is de groei van jouw baby belangrijk om te bepalen of het kindje gezond is. Met behulp van de groeicurven kan je zien of...
Heb je net ontdekt dat je zwanger bent? Wat gaaf! Het delen van dit mooie nieuws is misschien wel één van de leukste dingen in de periode voordat je kindje geboren wordt. Waarschijnlijk eerst met naaste familie en vrienden, en later met de ‘kring’ daarbuiten. Om het...
Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Hoe kun je leren vertrouwen als je zo vaak teleurgesteld bent? Adoptieblog van Cat over hechting na de adoptie van haar kindje en de impact op hun gezin.
Heb je een kinderwens? In dit artikel vertellen we je alles over de mogelijkheden om te letten op je voeding en levensstijl om sneller zwanger te worden.
Het leukste na het ontdekken dat je zwanger bent: het delen met je vrienden en familie! Bekijk hier onze tips voor een leuke zwangerschapsaankondiging.
Groeicurve baby: In dit artikel lees je alles over de groeicurve van een baby, hoe je deze bij kunt houden en wat de verschillen zijn tussen jongens en meisjes.
Als je baby gaat slapen, is het advies om het op de rug te leggen. Maar overdag is het belangrijk om je baby regelmatig op de buik te leggen. Waarom is spelen op de buik voor baby’s zo belangrijk?
Pijn bij borstvoeding of tussen voedingen in? Borstvoeding kan vermoeiend en pittig zijn, maar pijn hoort het niet te doen. Dit zijn veelvoorkomende oorzaken en dit kun je eraan doen.
Kolven is niet gemakkelijk; het kost je soms veel tijd, pijn en moeite. Deze handige tips kun je gebruiken om het kolven te vergemakkelijken. Kolven is niet leuk Je had je heel erg verheugd op het moment dat je jouw baby voor de eerste keer aan je borst mocht leggen,...
‘Hoe was het?’ ‘Goed.’ Meer kreeg Heidi er meestal niet uit na een schooldag van haar jongens. Met ‘Slaapklets’ krijgt ze hele verhalen en álle details.
Hoeveel slaap heeft een kind nodig? Natuurlijk verschilt dat enigszins per kind, maar handig is het wel om ongeveer te weten op welke leeftijd je hoeveel slaap nodig hebt.
Faalangst kan het leven van je kind behoorlijk belemmeren. Hoe herken je faalangst bij je kind en hoe ga je daar als ouder mee om? Tips van een kindercoach.
Als bonusmoeder ga je het een keer meemaken: Moederdag. Hoe gaat dat nou, Moederdag in een samengesteld gezin? Met 5 tips van Suzanne, zelf bonusmoeder.
Het leven als ouder kan behoorlijk uitputtend zijn. Wil je meer energie? Lees dan hier onze tips voor meer energie, zodat jij weer die leuke moeder kunt zijn!
Beschadigd haar ziet er droog en broos uit en voelt niet zacht aan. In dit artikel lees je tips om de kans op schade aan je haar te verkleinen. Doe er je voordeel mee!
Aan de slag met schepnetje, loep op onderzoek naar alle diertjes in en om de sloot: Tijdens de jaarlijkse Slootjesdagen van IVN kom je alles te weten over het leven in de sloot.
Op zoek naar veilige, leuke en toegankelijke plekken om te bewegen en sporten? Dan is de Citybox echt iets voor jou! Lees hier alles over de voordelen.
De baby is vanaf 9 weken zwanger geen embryo meer, maar een foetus. Dat betekent dat de baby alle belangrijke organenstelsels heeft ontwikkeld. De orgaanstelsels gaan zich vanaf nu verder ontwikkelen.
Na 9 weken zwanger van embryo naar foetus
Je zult misschien denken: Geen embryo meer, maar een foetus; wat is daar nu zo bijzonder aan? Nou, dat is best iets waar je blij mee mag zijn, want vanaf je 9e week, heeft je baby al zijn orgaanstelsels ontwikkeld. Als moeder ben je als je 9 weken zwanger bent waarschijnlijk erg moe. Als je misselijk was aan het begin van je zwangerschap, dan neemt deze misselijkheid waarschijnlijk vanaf dit moment af.
Straks als je 10 weken zwanger, 11 weken zwanger of 12 weken zwanger bent, ga je naar de verloskundigenpraktijk of naar het ziekenhuis voor je eerste termijn echo. Dat is iets om naar uit te kijken. Je ziet dan niet alleen voor de eerste keer je baby, je hoort ook het hart van je baby. Alle orgaanstelsels van je baby zijn ontwikkeld en aan het werk. Ze moeten zich wel nog verder gaan ontwikkelen. Het gezicht van je baby wordt steeds sprekender. De armen, benen, handen en voeten krijgen ook steeds meer vorm.
De organen en geslachtsdelen van je baby zijn aanwezig. Het hart klopt. Je zou verwachten dat je bij de eerste echo al kunt zien of je baby een jongen of een meisje wordt, dat is echter niet het geval. Er kan hooguit een schatting worden gemaakt, maar de testikels en de eierstokken zijn nog te klein om met zekerheid het geslacht vast te stellen.
Het gezicht krijgt steeds meer vorm: de neus, de mond, de tong, de ogen en de oogleden zijn aanwezig. Je baby kan zelfs al proeven: hij proeft de smaak van het vruchtwater met zijn smaakpapillen. De verdikkingen, die op de plek zitten waar de tanden gaan komen, worden in je 9e week zwangerschap kiemen.
De armen en benen van je baby krijgen spieren. Over een tijdje kan je baby hierdoor zijn armen en benen gaan bewegen. In het been zitten al knieën en enkels. Aan de voeten zitten kleine tenen en aan de handen kleine vingers.
Hoe groot is je baby met 9 weken zwanger?
Je baby heeft, als je 9 weken zwanger bent, een grootte van een koffiemelkcupje. Dat is drie en een halve centimeter. Het gewicht van je baby is twee gram. Je baby weegt maar liefst twee keer zoveel als een week geleden, toen je acht weken zwanger was. Ook is je baby in een week tijd maar liefst één centimeter gegroeid.
Vermoeid na 9 weken zwanger
De kans is groot dat je misselijkheid afneemt na 9 weken zwanger. Je vermoeidheid, daarentegen, neem toe. Dat komt doordat je placenta zich deze week gaat ontwikkelen, je hoeveelheid bloed alsmaar toeneemt, je hormonen omhoog schieten en je stofwisseling sneller verloopt.
Zwangerschapsklachten bij 9 weken zwanger
Hoewel je je in deze periode misschien minder misselijk voelt, zijn er bij de meeste zwangere vrouwen volop andere zwangerschapsklachten aanwezig. Welke dat precies zijn als je 9 weken zwanger bent, verschilt per persoon. Dit zijn de meest voorkomende klachten bij een zwangerschap van 9 weken.
De vermoeidheid neemt toe. Dat komt doordat er, als je 9 weken bent, veel veranderingen in je lichaam optreden.
Je verandert snel en vaak van stemming. Deze stemmingswisselingen worden veroorzaakt door hormonen. Het ene moment ben je supervrolijk, het volgende moment intens verdrietig. Om hele kleine dingen springen de tranen je in de ogen.
Je hebt een opgeblazen gevoel. Dat is natuurlijk niet gek als je zwanger bent. Je baby is nog niet zo groot, maar je baarmoeder wordt al aardig groot. Een opgeblazen gevoel kan ook komen, doordat je baarmoeder tegen je darmen aandrukt en doordat je darmen traag werken.
Je hebt last van obstipatie. Dat betekent dat je moeite hebt met poepen, doordat je ontlasting erg hard is. Dit komt doordat je darmen langzamer werken tijdens een zwangerschap. Ze zitten bekneld doordat je buik groeit. Wat je eraan kunt doen? Drink veel, maar vermijd dranken met cafeïne. Eet vezelrijk. Vezels zitten bijvoorbeeld in bruin brood, groente, fruit, ontbijtkoek en pruimen. Begin al met een vezelrijk ontbijt. Ook bewegen kan helpen tegen obstipatie. Moet je eindelijk poepen? Let dan op je houding: leun schuin naar achteren met je rug, zodat je een soort glijbaan maakt.
Je moet vaak plassen. Hoewel je moeite hebt met poepen lukt het plassen extra goed. Je moet echter wel erg vaak plassen. Dit komt doordat je baarmoeder tegen je blaas drukt en door hormonen. Het beste kun je, ondanks dat je vaak moet plassen, niet al te vaak gaan en goed uitplassen. Zo zorg je ervoor dat je blaas niet overprikkeld raakt, waardoor je nog vaker moet. Voor een goede plas ga je voorover leunen op de toilet. Zo leeg je je blaas het best.
Je hebt last van bloedneuzen. Alles in je lichaam is beter doorbloed tijdens je zwangerschap, waardoor de druk op de bloedvaten groter wordt. Daarom dat je, als je zwanger bent, vaker last van bloedneuzen hebt.
Je bent vaker verkouden. Hier heb je last van, omdat je weerstand vermindert is als je zwanger bent.
Heb je nog geen afspraak voor je eerste echo staan? Maak deze dan snel, want vanaf volgende week kan het al.
Als je een extreme sport beoefend, kun je hier beter mee stoppen. Het gaat hier over bijvoorbeeld boksen of klimmen. Weet je niet of jouw sport extreem is? Ga dan bij je verloskundige of huisarts om raad vragen.
Overweeg om je werkgever te gaan vertellen over je zwangerschap. Zo kun je ervoor zorgen dat je onder de juiste omstandigheden je werk uitvoert. Er zijn namelijk speciale omstandigheden voor zwangere vrouwen.
Tip van de week: Pak wat extra slaap en beweeg
Als je 9 weken zwanger bent, voel je je waarschijnlijk vooral erg moe door alle veranderingen die zich op dit moment in je lichaam afspelen en misschien ook wel doordat je zoveel nieuwe ervaringen opdoet, waar je aan moet wennen. Gun jezelf daarom wat extra rust. Pak, waar mogelijk, een extra slaapje overdag of ga ’s avonds een keer op tijd naar bed. Ook beweging kan helpen tegen je vermoeidheid. Dit geeft je wat extra energie, zodat je er weer tegenaan kunt.
Dit artikel is afkomstig van MamaLove.nl. Het artikel is geschreven door de redactie van MamaLove in samenwerking met een partner die deskundig is op het gebied van dit onderwerp. MamaLove is er voor alle zwangere vrouwen, (aanstaande) mama’s en papa’s en gezinnen. Het platform met betrouwbare informatie voor gezonde zwangerschappen, gelukkige baby’s en kinderen en zelfverzekerde ouders is eind 2021 overgenomen en samengevoegd met Meer Voor Mama's.