Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Als een baby 20 maanden oud is dan krijgt hij interesse in toiletgedrag. Hij kijkt hoe zijn moeder naar de wc gaat en is er nieuwsgierig naar. Zitten op een kinderstoel kan een baby van 20 maanden heel stabiel; ook het eten met een lepel gaat hem steeds beter af.
Baby 20 maanden: Je wordt achtervolgt naar het toilet
Is het je al opgevallen dat jouw kleine steeds achter je aankomt als je naar de wc gaat? Of is dit bij jouw baby niet het geval? De meeste kinderen krijgen als zij ergens tussen de 18 en 24 maanden oud zijn, interesse in toiletgedrag. Dat jouw baby jou achtervolgt naar de wc heeft dus te maken met zijn nieuwsgierigheid. Hij gaat mee om te kijken wat jij daar doet en hoe jij dat daar doet. Dat is voor jou niet altijd even fijn, want de wc was de enige plek in je huis waar je even in rust en privacy kon vertoeven en dat is dus nu niet meer het geval.
Zet je over je ergernis heen en laat jouw kleine lekker mee koekeloeren. Voor je kind is dit namelijk heel belangrijk om te doen om zindelijk te worden. Door jou te observeren, leert jouw baby hoe je moet plassen en poepen op de wc. Krijgt je kleintje al de behoefte om het zelf ook eens te proberen? Laat hem dan gerust zijn gang gaan. Door veel en vaak op de wc te zitten, gaat hij vanzelf een keer echt in de wc plassen en poepen. Ook het introduceren van een potje is een goed idee; dat is voor veel kinderen wat minder spannend dan de grote wc.
Zeer waarschijnlijk komt er nu nog een tijdlang niks in de wc en/of het potje. de meeste kinderen worden pas zindelijk als ze 2,5 jaar oud zijn. Dat komt doordat ze op dat moment pas het verband leren begrijpen tussen het voelen van aandrang en het plassen en poepen. Ook is een kind op die leeftijd in staat om poep en plas op te kunnen houden. Voor zindelijkheid moet je dus nog even geduld hebben; luiers kopen en luiers verschonen is nog een tijdje nodig.
Ontwikkeling als je baby 20 maanden is: je baby kan stevig in een kinderstoel zitten
Als je baby 20 maanden is, wordt hij steeds zelfstandiger. Hij beweegt zich niet alleen vrij door het huis, maar kan ook heel stabiel in een kinderstoel zitten en dat is prettig nu hij zo druk bezig is met het zelfstandig leren eten.
Motorische ontwikkeling
Grof motorisch beweegt jouw baby zich al zeer stabiel: zijn evenwichtsgevoel en coördinatie hebben zich ontwikkeld, zodat hij nu naast stevig lopen, ook goed zelfstandig op een kinderstoel kan zitten. Als een baby 20 maanden oud is, dan ontwikkelt hij zich voornamelijk nog in zijn fijne motoriek. Hij is druk bezig met spelletjes die zijn fijne motoriek stimuleren, zoals hamertje tik, slaan op een trommel en het rollen met een bal.
Ook tijdens de maaltijden traint jouw baby zijn fijne motoriek door zelfstandig te eten. Je merkt dat je kleintje dat steeds beter onder de knie krijgt. Eerst lukte het je kleintje alleen om eten met zijn handen in zijn mond te stoppen; nu lukt dit ook al wat beter met een lepel. Met een vork prikken gaat nog wat moeizamer. En uiteraard smeert jouw kleine er nog flink op los tijdens de maaltijden; dat zal nog wel even zo blijven.
Kan jouw kindje al uit een gewone beker drinken als je baby 20 maanden is? Zo niet, dan is het een goed moment om hier mee te gaan oefenen. Verwacht niet dat het meteen lukt; er zullen flink wat bekers omvallen, maar enkel door te trainen kan je baby het onder de knie krijgen. Dat wordt voor jou dus even wat vaker dweilen, helaas.
Zintuigelijke ontwikkeling
Dagelijks zet jouw kleine al zijn zintuigen volop in. Dat begint al op het moment dat hij wakker wordt .Hij is direct alert: luistert of hij mama hoort, kijkt of het al licht is, voelt waar zijn knuffels zijn, begint aan ze te sabbelen en schreeuwt vervolgens: ‘mamaaaa’.
Cognitieve ontwikkeling
Wat wordt jouw kleintje toch slim. Het lijkt wel alsof hij iedere dag bijleert als je baby 20 maanden is. Je baby begrijpt hoe zijn leventje verloopt, wanneer hij wat gaat doen, wie de mensen om hem heen zijn, wat er in zijn omgeving aanwezig is en waar hij is. Heb je eenmaal een spelletje met hem gespeeld, dan begrijpt hij het een volgende keer nog steeds. Heeft hij eenmaal wat gezien, dan herkent hij het de dag daarna weer. Met zijn geheugen zit het wel goed.
Sociaal-emotionele ontwikkeling
Steeds beter weet jouw baby wie wie is. Hij kent niet alleen zijn papa, mama en eventuele broers en zussen, maar ook zijn opa’s, oma’s, ooms, tantes, neefjes, nichtjes, buren en vriendjes. Hij herkent ze in hun uiterlijk en ook al een beetje in hun karakter. Zijn opa maakt altijd grapjes, zijn oma bakt koekjes, zijn tante kan heel goed tekenen en zijn vriendje heeft altijd zijn knuffelkonijn bij zich. Doordat hij al deze personen kent, voelt hij zich ook meer op zijn gemak bij ze.
Taalontwikkeling
Wat begrijpt jouw baby taal al goed. Je hoeft maar iets te zeggen en jouw kleine knikt begripvol. Met zijn woordenschat gaat het iets minder vlot, hoewel je kleine wekelijks wel een paar nieuwe woorden bijleert. De geluidswoorden, zoals ‘miauw’ en ‘tiktak’ worden langzaam vervangen door ‘poes’ en ‘klok’. Leer meer of de spraakontwikkeling van je kind.
Moeder van een baby 20 maanden oud: Rust is ver te zoeken
Dat jouw kleine nu zo zelfstandig is, wil niet zeggen dat je minder werk aan hem hebt. Je hebt misschien wat minder zorgtaken, maar qua opvoeding heb je het er maar druk mee. Ook de geluiden en met name het geschreeuw van jouw kleine klinken niet bepaald rustgevend in jouw oren. De peuterpuberteit wordt van kwaad tot erger als je baby 20 maanden is en het vreet energie om rustig en geduldig te blijven.
Een tijd geleden had je nog je rustmomenten op het toilet, dat is als je baby 20 maanden oud is voorbij, omdat je achtervolgt wordt en je zelfs daar bezig bent met opvoeden: je kleine uitleggen hoe plassen en poepen op de wc werkt. Zit je even rustig dan vreet jouw kleine weer iets uit, waarbij je in moet grijpen; gevaar lijkt hij nog niet zelf te herkennen.
Wat moet je doen als je baby 20 maanden is?
Wat dacht je ervan om eens een weekendje weg te gaan met je geliefde, zonder je baby. Nu je baby niet meer zo eenkennig en weer wat meer op anderen gericht is, kan dat prima. Kies degene uit, die jouw baby het leukst vindt. Is dat zijn oma, zijn tante of de buurvrouw? Vraag eens aan diegene wat hij of zij ervan zou vinden om een weekendje op jouw kleine te passen als je baby 20 maanden is.
Waarschijnlijk voelt de persoon die jij vraagt, zich zeer vereerd dat je zoiets belangrijkst aan hem of haar over wilt dragen. Hopelijk kun je iemand vinden. Geniet van jullie weekendje rust en vrijheid. Het kan zomaar zijn dat jullie weer helemaal verliefd terug komen, omdat jullie eindelijk weer eens echt tijd en aandacht voor elkaar hadden.
Tip van de maand: ga samen foto’s kijken
Als je baby 20 maanden is, zijn foto’s reuze interessant, zeker als er bekende mensen op staan. Waarschijnlijk wijst jouw kleine naar de mensen die hij kent en noemt de namen op. Ook foto’s van papa en mama mogen natuurlijk niet ontbreken.