DIY, Knutselen

Zo wordt een lievelingsjurk een lievelingsknuffel

Mijn dochter Maxi kan heel erg gehecht raken aan haar kleren. Zo had ze een jurkje dat op een gegeven moment – gezien de gaten van bijna 5 cm – van mij echt niet meer gedragen mocht worden. Het gevolg: drama in huis. De jurk mocht niet weg. Iedere subtiele poging de jurk te laten ‘verdwijnen’ eindigde in een huilbui van jewelste, waarna de jurk wonder boven wonder ineens toch  weer in de kast opdook. Twee dagen later vervloekte ik mijzelf voor deze zwakke keuze omdat we ruzie kregen, want de jurk was er wel maar mocht niet meer gedragen worden. Na deze rituele dans een keertje of drie herhaald te hebben, besloot ik dat het moest veranderen. De jurk moest weg maar er was een creatieve oplossing nodig om deze voorgoed te laten verdwijnen.

Lievelingsjurk wordt giraf Joey

Maxi was 5 jaar toen de jurk-gate onze dagen beïnvloedden. Ze houdt van dieren en tekenen, dus het idee voor de ‘jurk-knuffel’ was geboren. Zo mocht haar eigen knuffel ontwerpen en die zouden we dan samen maken van de stof van haar lievelingsjurk.

Zo voorzichtig mogelijk bracht ik haar het nieuws dat de jurk toch echt weg ging. Donderwolken stapelden zich alweer boven mijn dochters hoofd. Tot ze hoorde dat ze op de jurk mocht tekenen en dat we er een knuffel van gingen maken. Vol ongeloof ging ze snel aan de slag met het stofkrijt en ze tekende een giraf op de stof. Het resultaat was geweldig! Niet alleen omdat ze haar geliefde jurk altijd bij zich mag houden, maar voor mij ook omdat deze knuffel zo’n mooie tijdscapsule is van haar creativiteit. Inmiddels drie jaar verder ligt giraf Joey nog op haar bed en dit juweeltje gaat nooit meer weg.

Ook een lievelingstrui of -jurk (of eerste babypakje!) waar jij of je kind geen afscheid van kunt nemen? Lees onder de foto verder hoe je een knuffel maakt naar eigen ontwerp (van je kind).

knuffel maken van lievelingsjurk lievelingstrui

Hoe ga je nu te werk om een samen een knuffel te maken?

Stap 1: Laat je kind een mooie tekening maken

Dit kan op de stof zelf, maar ook op papier (zie voorbeeld hieronder). Op stof is wat handiger als ze wat jonger zijn, dan is het vaak lastiger natekenen op stof. Dit kan natuurlijk met carbon papier maar dan moet je dat wel in huis hebben. Houd er rekening mee dat scherpe hoekjes vaak lastiger zijn om te vullen. Dus het liefst wordt er wat groter getekend zodat je een mooie basis voor de knuffel hebt.

Knuffel maken van kledingstuk

Stap 2: Knip de stof ongeveer 1-1,5 cm breder uit dan de tekening

Als je kind groot en handig genoeg is, kan hij dit in principe ook zelf. Anders knip je het zelf even. Houd 1 tot 1,5 centimeter extra ruimte zodat je de knuffel mooi aan elkaar kunt naaien en kunt vullen met wol.

Stap 3: Naai de knuffel aan elkaar

Dat kan met een naaimachine, in ons geval heb ik Maxi zelf een eenvoudige oversteek laten maken om de stofjes aan elkaar te naaien. Zorg ervoor dat de steken niet te ver uit elkaar liggen anders komt de vulling er vrij snel uit. Let erop dat als je op de stof getekend hebt, dat je deze aan de buitenkant laat zitten. Nadat je de knuffel aan elkaar genaaid hebt, draai je de stof binnenstebuiten zodat je dit niet meer ziet. Nu kun je beginnen met de knuffel vullen.

Stap 4: Vul de knuffel

Dit is een leuk klusje om je kind zelf te laten doen. Vulwol koop je bij een hobbyzaak, op de markt of de Hema. Zelf heb ik een grote zak met vulmateriaal op de zolder staan. Op de markt gekocht 7 jaar geleden en nog steeds niet op. 

Stap 5: Breng de laatste details aan

Sommige details kun je beter na het vullen aanbrengen in plaats van van tevoren. In het geval van Joey heb ik de benen die ze getekend had pas na de vulling met een eenvoudige stiksteek achteraf vormgegeven.

Veel plezier!

 

Vorige bericht Volgende bericht
 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Reacties op Facebook

Geen reacties

Plaats een reactie