Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
In de derde maand van de zwangerschap vindt de eerste termijn echo plaats. De baby groeit hard bij een zwangerschap van 3 maanden. Ook gaat hij steeds meer bewegen. De baby lijkt steeds meer op een minimens: hij kan zich al uitrekken en gapen. De moeder bereikt het hoogtepunt van haar zwangerschapsklachten.
3 maanden zwanger: Voor het eerst je baby zien tijdens de termijn echo
De eerste termijn echo vindt plaats als je 3 maanden zwanger bent. Dit kan bij een zwangerschap van 10 weken, een zwangerschap van 11 weken of een zwangerschap van 12 weken. Tijdens deze eerste echo kan het geslacht van je baby nog niet worden vastgesteld, maar wordt er wel gekeken naar het volgende.
- hoe lang je al zwanger bent
- of het hartje klopt
- of je een eenling of meerling krijgt
- hoe groot je baby is
- of je baby goed in je baarmoeder zit
- of je baby afwijkingen heeft
Een echo is een serieuze zaak. Je kunt goed nieuws krijgen, maar ook slecht nieuws. Het is belangrijk dat je je daar op voorbereid en dat je altijd iemand bij je hebt tijdens een echo, zodat je bij tegenvallend nieuws iemand hebt die jou kan steunen. Als je goed bericht hebt ontvangen tijdens je eerste echo is het tijd om het grote nieuws aan iedereen te vertellen. De kans op een miskraam is vanaf 3 maanden zwangerschap kleiner, waardoor de kans groter is geworden dat het goed gaat komen met je baby. Hoe ga jij het nieuws vertellen? Inspiratie nodig, lees dan snel meer over de leukste zwangerschapsaankondigingen.
Bijna alles van je baby is al aanwezig
Hoewel je baby na 3 maanden zwangerschap nog flink gaat groeien, is je baby, als je 12 weken zwanger bent, zo goed als compleet.
- Alle organen zijn aangemaakt. Door de maag en nieren van je baby worden spijsverteringssappen geproduceerd. Het beenmerg maakt witte bloedcellen aan. De urinewegen van je baby gaan werken. De geslachtsorganen worden zichtbaar. Door de baby jongen wordt testosteron aangemaakt.
- Alle lichaamsdelen van je baby zijn aangemaakt. De armen en benen van je baby worden steeds langer. Naast handen, voeten, knieën, enkels en spieren heeft je baby, als je 3 maanden in verwachting bent, ook ellenbogen, tenen, vingers en zelfs al korte nageltjes gekregen. Je baby is steeds meer in beweging: hij kan nu schoppen, grijpen en stoten. Dit voel je vaak nog niet.
- Het gezicht van de baby wordt steeds gedetailleerder. Je baby krijgt oorschelpen, tanden, irissen, neusgaten en haarzakjes. Hoewel je baby al irissen heeft, kan hij nog niet kijken, omdat de ogen van je baby nog dicht zitten tot je 26 weken zwanger bent.
- Je baby krijgt steeds meer cellen.
- Rondom je baby zit steeds meer vruchtwater. Dit beschermt je baby en wordt ook door hem gedronken.
De grootte van je baby bij 3 maanden zwanger
Aan het begin van deze maand had je baby nog de grootte van een twee euromunt. Nu je 3 maanden in verwachting bent, is je baby alweer zo groot als een potje nagellak. Dat is ongeveer zeven en een halve centimeter. Het gewicht van je baby is bij een zwangerschap van 13 weken, het moment waarop je 3 maanden in verwachting bent, ongeveer 23 gram.
Moeder 3 maanden zwanger: de laatste weken van het eerste trimester
Aan het einde van het eerste trimester hebben vrouwen vaak de meeste last van hun zwangerschapsklachten. Dat komt doordat je lichaam nog moet wennen aan de vele veranderingen en doordat je baby en je baarmoeder flink groeien. Deze groei zie soms al een beetje aan de buitenkant als je 3 maanden zwanger bent, je voelt in elk geval dat je buik steeds harder wordt. Meestal is bij een zwangerschap van 3 maanden de misselijkheid verdwenen, waardoor je weer meer trek krijgt.
Het is belangrijk voor de groei van je baby dat je, ondanks je neiging tot vreetbuien tijdens je zwangerschap, gevarieerd en gezond eet. Let erop dat je voldoende calcium, ijzer en proteïne binnenkrijgt. Ook superfoods kunnen de groei van je baby bevorderen.
Zwangerschapsklachten bij 3 maanden zwanger
In de derde maand van je zwangerschap zijn de zwangerschapsklachten nog volop aanwezig. Bij de meeste vrouwen worden deze klachten minder in het tweede trimester. Nu moet je helaas nog even door de volgende klachten heen bijten.
- Je hebt hoofdpijn. De oorzaak ligt meestal bij je hormonen. Let erop dat niet alle pijnstilling tijdens zwangerschap mag. Af en toe een paracetamol mag wel.
- Je voelt je opgeblazen. Dit gevoel komt doordat je darmen vertraagd werken en doordat je baarmoeder en baby tegen je darmen aandrukken. Wat helpt? Vezelrijk eten en regelmatig bewegen.
- Je hebt obstipatie tijdens je zwangerschap. Dit wordt net als je opgeblazen gevoel veroorzaakt door je vertraagde darmen en door de druk die op je darmen wordt uitgeoefend. Je poep kan er niet goed langs, waardoor je ontlasting hard wordt. Ook bij deze klacht is het belangrijk dat je vezelrijk eet en regelmatig beweegt. Drink ook veel water en vermijd koffie.
- Je houdt vocht vast. Hierdoor worden je armen, benen, enkels, handen en/of je gezicht dikker. Dit zie je het meest bij warm weer, aan het einde van de dag. Het ontstaat door een ontregelde vochthuishouding.
- Je krijgt een zwangerschapsmasker. Dit wil zeggen dat je gezicht verkleurt. Het komt doordat je huid veel pigment aanmaakt. Deze kwaal verdwijnt na je zwangerschap vanzelf weer. Je kunt het voorkomen door je goed in de smeren met een hoge zonnebrandcrème met een hoge factor, ook als de zon niet schijnt.
Staan jouw klachten hier niet bij? Dat kan. Dit is slechts een overzicht van de meest voorkomende klachten bij een zwangerschap van 3 maanden. Lees voor een volledig overzicht het artikel ‘Zwangerschapsklachten’.
Wat moet je doen bij 3 maanden zwanger?
Als je 3 maanden zwanger bent, moet je een aantal dingen doen.
- Je krijgt je eerste echo bij je verloskundigenpraktijk of in het ziekenhuis als je 3 maanden zwanger bent.
- Je stopt met het slikken van foliumzuur als je twaalf weken zwanger bent.
- Je hebt een eerste afspraak met je gynaecoloog. Je wordt doorverwezen door je verloskundige of gaat om een andere reden naar de gynaecoloog in het ziekenhuis. Je hebt bijvoorbeeld complicaties, bent zwanger van een meerling of er was iets aan de hand met je vorige zwangerschap(pen, zoals een vroeggeboorte of een keizersnede.
- Je kunt gaan nadenken over of je de combinatietest wilt gaan doen. Hiermee kunnen chromosoomafwijkingen worden voorspeld, zoals het syndroom van Down. De test voorspelt slechts een kans. Denk er daarom goed over na.
- Bespreek met je werkgever je zwangerschapsverlof.
Tip van de week: Maak foto’s van je buik
Het kan zijn dat je als je 3 maanden zwanger bent je buik een heel klein beetje uit ziet steken. Dit is het moment om er een foto van te maken. Als je vanaf het eerste moment dat je buik begint te groeien steeds elke maand een foto maakt, dan heb je straks een prachtig overzicht en aandenken aan je zwangerschap.