Knutselen

knutselen met peuters
Knutselen

Knutselen met peuters

Knutselen kan eigenlijk al vanaf een heel jonge leeftijd. Met vingerverf en (gekleurd) papier kom je al een heel eind. Om een leuk eerste kunstwerk te maken voor een verjaardag van opa of oma, vaderdag of moederdag of voor een van jullie verjaardagen. Samen met je peuter je kun de leukste knutselprojecten maken. Neem de tijd om er een goede kliederboel van te maken. Heb je inspiratie nodig? In dit artikel lees je de leukste knutseltips voor peuters.

Lees verder
 
knutselen met kleuters
Knutselen

Knutselen met kleuters

Knutselen is niet alleen heel leuk en gezellig, het draagt ook bij aan de ontwikkeling van kinderen. Het verbetert de motorische vaardigheden, het ruimtelijk inzicht van een kind en het vergroot de aangeboren creativiteit van kinderen. Maar knutselen is meer, knutselen is al spelend universele wetten ontdekken zoals de zwaartekracht. En ook leren dat je van niets, iets kunt maken.

Het experimenteren met knutselmateriaal en knutselgereedschap betekent ook je fantasie lekker de loop laten gaan en daarbij tegelijkertijd je ruimtelijk inzicht vergroten. Knutselen nodigt ook uit tot kwaliteit momentjes tussen ouder en kind of om samen te spelen met andere kinderen. Combineer je knutselen met opzegversjes, rijmpjes of liedjes dan werk je gelijk aan de taalontwikkeling van je kleuter. Kleuters leren sowieso al knutselen op school maar kinderen willen ook thuis graag verder met dingen maken. Al van baby af aan speelt een kind met alles wat hij in zijn handen krijgt. Een knisperdoekje voor baby’s maakt een leuk geluid ontdekt de baby of peuter onderzoekend. Een muziekinstrument gemaakt van wc-rolletjes gevuld met harde pasta (pas op voor verstikkingsgevaar) voor kleuters is geweldig om te beginnen met muziek maken. Dek het rolletje af met een lapje stof en daaromheen een elastiekje zodat alles op zijn plaats blijft zitten. Zing er liedjes bij en dans op de maat en ongemerkt ben je aan het bewegen met je kind. Knutselen is waar en wanneer dan ook leuk voor jong en oud.

Plezier voor jong en oud

Knutselen hoef niet ingewikkeld te zijn, het is vooral ook veel ‘ontdekken’. Leuk om te ontdekken dat door verf te mengen je ineens andere kleuren tevoorschijn tovert. Laat je kind ook eens ontdekken hoe je verschillende soorten verf en op verschillende materialen kunt verven. Glasverf op een theeglas, waterverf op papier van restjes behang of plakkaatverf op eierdozen.

Door samen met je kind bezig te zijn schep je momenten die later dierbare herinneringen blijken te zijn. Zo kun je bijvoorbeeld van verjaardagsfeestjes een terugkerende traditie maken waar later positief op teruggekeken wordt. Knutsel samen met je kleuter zijn traktatie voor op school. Maak een verjaardagsmuts voor thuis. Knip en plak stroken papier tot een verjaardagslinger en versier zijn eigen stoel thuis.

Wat heb je meestal wel in huis om mee te knutselen?

Het leuke van knutselen is dat je met huis-tuin-keuken-materiaal vaak een heel eind komt. Meestal heb je genoeg in huis om te (beginnen met) knutselen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • oude kranten en tijdschriften;
 • schoongemaakte lege melkpakken;
 • eierdozen;
 • schoenendozen;
 • restjes wol;
 • satéprikkers;
 • wijnkurken;
 • bierdoppen;
 • kartonnen bierviltjes
 • water;
 • knoopjes;
 • zand;
 • plastic limonade flessen;
 • wc-rollen

Wat kun je aanschaffen om mee te knutselen?

Als je regelmatig wil knutselen met je kind en genoeg in huis wilt hebben om dat te doen, is het handig om (een aantal van) onderstaande materialen in de (hobby)winkel te kopen:

 • strijkkralen;
 • speelzand;
 • gips;
 • klei;
 • foam klei en silk klei;
 • gekleurd knutsel papier;
 • viltlappen en prikpennen;
 • zelf slijm maken pakketten;
 • stempeldozen;
 • (gekleurde) kaarten om zelf ansichtkaarten te maken;
 • crepepapier;
 • lapjes stof;
 • kant-en-klare knutselpakketten;
 • knutsel-recycle-pakketten;
 • washi-tape;
 • (vinger)verf;
 • stickers;
 • gekleurd papier.

Kunstenaars en knutselaars

Op speelgoed voor kinderen staat altijd een leeftijdsaanduiding. Er staat dan aangegeven ‘van acht tot tachtig’ of; ‘niet geschikt voor onder de drie jaar’. Maar als het gaat om knutselen met jonge kinderen gelden andere regels. Hou een oogje in het zeil voor de veiligheid en laat je kleuter experimenteren met diverse knutselproducten en materiaalsoorten. De ideeën om te knutselen met kleuters zijn eindeloos en nog eindelozer is de fantasie van kleuters. Geef een kind verschillende materialen en hij gaat aan daarmee aan de slag zonder dat hij jouw hulp daarbij nodig heeft. Net zoals dat voor een kleuter het inpakpapier om een verjaardagscadeau vaak interessanter lijkt dan het cadeau zelf. Dat neemt niet weg dat het ook goed is om geregeld nieuwe en uitdagende knutselideeën aan te dragen. Zoals kunstenaars dat ook vroeger deden. Zij leerde bij gebrek aan Youtube filmpjes de fijne kneepjes van het vak door collega-kunstenaars te kopiëren. Of zij gingen naar een museum om de kunst die daar hing urenlang te bestuderen en zich zo de kunsttechnieken en stijlen eigen te maken. Kijken en namaken werkt ook heel goed bij kinderen. Maak een voorbeeld kijkdoos voor je kind en laat hem daarna fijn zelf aan de gang gaan met een lege schoenendoos, papier, een kinderschaar, oude bladen en een tube kinderlijm. Kinderen krijgen nooit genoeg van knutselen met papier, kleurpotloden, plakkaatverf of vingerverf. Succes verzekerd.

Knutselen met kleuters voor bijzondere dagen

Op school wordt altijd ruim aandacht besteed aan de verjaardagen van kinderen en aan speciale dagen als Koningsdag, Vaderdag, Moederdag, dierendag en andere feestdagen. Deze speciale momenten lenen zich goed om ook thuis te knutselen met kleuters. Maak bijvoorbeeld een aftelkalender voor speciale gebeurtenissen zoals een verjaardag, vakantie, Sinterklaas of bijvoorbeeld deze aftelkalender voor Pasen. Dit geeft jonge kinderen veel rust in spannende tijden.

Probeer verder wat je aanbiedt zoveel mogelijk af te stemmen op het niveau en de vaardigheden van je kind. Ben je zelf niet zo creatief aangelegd? Op internet en in knutselboeken (die vind je in een boekwinkel, in de bibliotheek maar bijvoorbeeld ook bij een kringloop) is heel veel knutselinspiratie te vinden.

Ook oude tijdschriften doorbladeren geeft inspiratie en leuke ideeën. Heb je iets bedacht dan kun je met de simpelste materialen gaan kleuren, knippen, vouwen, plakken en dingen maken. Op internet vind je ook veel voorbeelden, zoals bijvoorbeeld DIY vlog filmpjes en op Pinterest heb je leuke borden met allerlei knutseltips.

Knutselen in elk seizoen

Niets leuker dan knutselen in een thema, zeker als het met seizoenen te maken heeft. Het is niet alleen heel leuk om te knutselen, maar ook om het huis daarna mee te versieren.

In de lente maak je met je kleuter bijvoorbeeld lammetjes met bolletjes watten op stevig karton, papieren kuikentjes plak je op eierdoos’doppen’, een vogel en een vogelnestje maak je van stro en hooi in zo’n zelfde eierdoosdopje.

De zomer leent zich natuurlijk het best voor buiten spelen, maar wie zegt dat je niet buiten aan de slag kan met knutselen? Bijvoorbeeld door bloemenkettingen te maken, zandkastelen bouwen van speelzand of in de zandbak en wat dacht je van lekker schilderen of knippen en plakken aan de tuintafel? Of maak een drijvend vlotje van samengeknoopte takjes, maak ijsjes van gekleurd papier en houten ijsstokjes of verzamel schelpen voor een knutselwerkje of versier er een houten fotolijstje mee.

In de herfst kun je natuurlijk zoeken naar kastanjes en eikels. Rijg een ketting van beukennootjes en een slinger van herfstbladeren of knutsel een papieren paddenstoel en verf de witte stippen. En een voerketting knutselen voor de vogels in de winter is natuurlijk ook heel leuk om te doen.

Met Halloween kun je lampionnen maken van stevig A4 papier dat je in knipt in de lengte of maak een eng masker met behulp van karton en elastiekjes.

In de winter wordt knutselen met kinderen helemaal gezellig. Een oude sok wordt een sneeuwpop, wattenballetjes of knutselmaïs zijn sneeuwvlokken. Beleef plezier aan het maken van sinterklaas- en kerstknutsels. Maak pinguïns van klei, sneeuwmannetjes van taartpapier (je weet wel, zo’n wit ouderwets papiertje dat onder je gebakje zit) en eskimo’s van muffinvormpjes.

Het hele jaar door zijn er genoeg thema’s en gelegenheden om te knutselen met kleuters. Zelfgemaakte werkjes lenen zich bijvoorbeeld ook heel goed als cadeautjes voor verjaardagen en feestdagen.

 
Kinderen, Knutselen

5 leuke dingen om te knutselen met papier

Wil je gezellig met jouw kinderen gaan knutselen, maar heb je weinig knutselspullen in huis? Geen probleem. Simpelweg met papier, een schaar en wat potloden kom je al een heel eind. Wil je weten wat je allemaal kunt maken met papier? Wij hebben 5 leuke dingen om te knutselen met papier op een rijtje gezet. Deze creatieve projecten zijn zowel voor peuters, kleuters als oudere kinderen zeer geschikt.  Lees verder

 
DIY, Kerstmis, Knutselen

Kerst knutselen: 5 leuke ideeën

Knutselen, het blijft altijd leuk om te doen. Kinderen vinden het vaak ontzettend gezellig om samen met papa en/of mama iets in elkaar te knutselen. Het is een moment van rust en aandacht. Ik vind het altijd fijn om samen aan de keukentafel iets creatiefs te doen met mijn kind. De koude periode van het jaar leent zich daar natuurlijk ook perfect voor. En in aanloop naar mijn favoriete feestdagen, heb ik 5 leuke ideeën voor dingen om voor Kerst te knutselen.

Lees verder

 
Feestdagen, Kerstmis, Knutselen

Kerst aftelkalender – Gratis printable

Ze komen er weer aan… mijn favoriete feestdagen van het jaar: Kerst! Als Sinterklaas weer terug is naar Spanje. Dan volgt die heerlijk tijd van kerstfilms kijken onder een dekentje op de bank, kerstmuziek in de auto, de geur van dennennaalden en hopelijk ook sneeuw en een knisperend haardvuurtje. En in ons geval leggen we ook nog wat cadeautjes onder de kerstboom die we dan op kerstavond gezellig uitpakken. Dan is het soms nog lang wachten tot het eindelijk zover is. En de meeste kinderen hebben moeite met het concept ‘tijd’ en vooral het concept ‘wachten’… Om het leuk te maken voor zowel kind als ouder, is een Kerst aftelkalender een héél goed idee. Ik heb er een gevonden die je gratis kunt printen!

Lees verder

 
Knutselen

Eenvoudige herfstknutsels met spullen uit bos of tuin

Hoewel de herfst de zomer maar niet leek te kunnen verdrijven, laat de natuur toch zien dat het najaar is begonnen. Tegen een strakblauwe hemel zag je de bladeren aan de bomen verkleuren en in tuin en bos ploppen de paddenstoelen weer op. Als je vervolgens bij iedere paddenstoel ‘op een grote paddenstoel’ voor je peuter moet zingen, dan kan een boswandeling lang duren. ;-). Maar dat geeft je mooi de tijd wat materiaal te verzamelen voor de volgende herfstknutsels. We gaan deze keer voor ‘eenvoudig doch decoratief’. Ik heb ze gemaakt samen met mijn zoon van bijna 3, even voor de moeilijkheidsgraad.

Lees verder

 
DIY, Knutselen, Sinterklaas

Sinterklaas knutselen: 5 leuke ideeën voor de Sint

Momenteel zijn Sinterklaas en zijn Pieten nog hard aan het werk om alles klaar te krijgen voor Pakjesavond. Maar de eerste speelgoedgidsen zijn alweer bezorgd en je kinderen zijn vast al heel enthousiast aan het aftellen voor de dag dat ze hun schoentje mogen zetten. Wij hebben rondom het thema Sinterklaas knutselen alvast enkele leuke knutselideeën voor de Sint verzameld en voor je op een rijtje gezet!

Lees verder

 
DIY, Kinderen, Knutselen

Herfst knutselen: 5 leuke knutseltips voor de herfst

De herfst. Regenachtige dagen, vroeg donker en de verwarming of openhaard aan. Maar dit druilerige jaargetijde hoeft helemaal geen verveling te veroorzaken. Ben je op zoek naar leuke activiteiten voor in de herfstperiode? Wat dacht je van een gezellige knutselmiddag? Een regenachtige dag leent zich perfect voor een middagje Herfst knutselen, rommelen en lekker creatief bezig zijn. Je kunt extra goed gebruik maken van deze periode door de knutsel projecten een herfstthema of tintje te geven. In dit artikel lees je knutsel tips met leuke dingen om te knutselen in een herfst thema. Dus pak stift, pen, schaar, papier en al jouw andere knutselmateriaal en doe inspiratie op met onze 5 leukste knutsel ideeën voor de herfst!

Lees verder

 
DIY, Knutselen, Sinterklaas

Knutselen: Stoomboot van Sinterklaas

Sinterklaas is weer in het land en dat is te merken. Er worden verlanglijstjes gemaakt, schoenen gezet en ook de tijd van knutselen en het maken van mooie surprises is weer aangebroken.

Toen ik afgelopen maandag lekker aan het werk was, werd ik verrast met foto’s van een knutselende peuter. Samen met zijn vader was hij druk aan het knutselen. De stapel dozen van een paar online bestellingen (Sintcadeautjes!) waren tevoorschijn gehaald en daarvan werd een hele grote stoomboot gemaakt! Lees verder

 
Feestje, Knutselen

Knutselen met Pasen

Het is weer voorjaar en Pasen klopt aan de deur. Tijd om te gaan knutselen! Extra leuk natuurlijk als je dit met je kleintje kunt doen. Om niet bang te zijn dat het prachtige kunstwerk vloekt met jouw interieur heb ik een tweetal eenvoudige ideeën. Leuk om samen met je kind te maken, maar ook leuk voor in je interieur. Lees verder