Terwijl de baby bij een zwangerschap van 29 weken volop aan het groeien en bewegen is, nemen bij de moeder de zwangerschapsklachten toe. Door de dikker wordende buik kan de moeder last krijgen van aambeien, spataderen en vaak plassen.

29 weken zwanger: Eet gezond, zodat je baby goed kan groeien

Je bent nu 29 weken zwanger. Het is in het laatste, derde trimester van je zwangerschap van groot belang dat je baby flink kan groeien. Daar kun jij een bijdrage aan leveren door ervoor te zorgen dat je jezelf voorziet van gevarieerde, gezonde voeding. Let erop dat je voldoende ijzer, calcium, eiwitten en vitamine C eet.

Vreetbuien zijn niet erg, ze horen bij een zwangerschap, net als gewichtstoename erbij hoort. Natuurlijk (vr)eet je het liefst vet of zoet voedsel, maar probeer deze drang te beperken. Snak je naar voedsel, eet je dan liever vol met gezonde voeding. Misschien vind je nootjes, augurken, aardbeien of tonijn erg lekker. Meer inspiratie nodig? Lees dan het artikel ‘Superfoods’.

29 weken zwanger - zwangere vrouw eet salade

Je baby krijgt steeds meer vet

Als je baby na een voldragen zwangerschap geboren wordt, dan zeer waarschijnlijk best een beetje mollig. Dat is helemaal niet erg. Al dat vet is nodig om je baby te beschermen tegen de kou. Hij houdt zichzelf er lekker warm mee. Ook als je 7 maanden zwanger bent, heeft je baby al een redelijk vetlaagje. Deze zal de komende weken nog toe gaan nemen.

Je baby groeit niet alleen hard. Hij is ook volop in beweging als je 29 weken zwanger bent. Je voelt het niet alleen als hij slaat of schopt, maar ook als hij de hik heeft. Als je bij een zwangerschap van 29 weken niet tot nauwelijks beweging voelt, dan kun je het beste contact opnemen met je verloskundige om je baby even te laten checken. Maak je liever niet direct te veel zorgen; stress is niet goed voor je baby. Misschien heeft je baby een rustiger karakter of voel je niet zoveel door de houding van je baby.

Hoe groot is je baby met 29 weken zwangerschap?

Als je 29 weken zwanger bent, heeft je baby de grootte van een flespompoen. Dat is 38,5 centimeter. Het gewicht van je baby is ook deze week weer flink toegenomen. Toen je 28 weken zwanger was, woog je baby nog 900 gram. Nu, als je 29 weken zwanger bent, weegt je baby al meer dan een kilo, namelijk 1100 gram. Je baby is dus in een week tijd maar liefst 200 gram gegroeid. Voelde je je buik ook groeien?
foetus-29-weken-zwanger

De zwangerschapsklachten nemen flink toe

In het derde trimester zijn de zwangerschapsklachten heftiger dan in het tweede trimester. Dat komt natuurlijk door de enorme groei van je baby, baarmoeder en buik.

Zwangerschapsklachten bij 29 weken zwanger

Klachten die veel voorkomen als je 29 weken zwanger bent, staan hieronder. Een compleet overzicht aan klachten kun je lezen in het artikel ‘Zwangerschapsklachten’.

  • Je krijgt aambeien. Dit zijn opgezette aderen die zich bij je endeldarm bevinden. Ze kunnen pijnlijk, branderig of jeukerig aanvoelen. Daarnaast kunnen ze gaan bloeden bij het billen afvegen. Geen fijne kwaal dus. De oorzaak van aambeien is obstipatie. Wat je eraan kunt doen? Eet vezelrijk, drink veel water, blijf bewegen; daarmee beperk je de verstopping en obstipatie. Heb je erg veel last van je aambeien en last van rectale bloedingen? Ga dan naar de huisarts. Je hoeft je niet te schamen voor aambeien; ze komen veel voor; de huisarts heeft ze vaker gezien.
  • Je krijgt spataderen tijdens de zwangerschap. Deze opgezwollen bloedvaten komen het meeste voor op benen. Ze ontstaan vaak tijdens zwangerschap, doordat de klepjes van je aderen dan niet goed functioneren, waardoor het bloed niet goed terug kan stromen naar je hart. Er komt druk op je aderen te staan en je aderen gaan zich verdikken. Dat ziet er niet mooi uit. Je wilt er uiteraard graag iets aan doen. Helaas kun je er niet voor zorgen dat ze weer verdwijnen, wel kun je proberen te voorkomen dat je meer spataderen krijgt of dat ze groter worden. Dat doe je als volgt: loop veel, beweeg je voeten, sta niet te veel stil, leg je benen niet over elkaar, draag elastische kousen en/of leg je benen geregeld omhoog, ook bij het slapen. Je kunt spataderen laten verwijderen, maar dat kun je beter pas doen als je niet meer zwanger bent en dat ook niet meer wilt worden. Het is namelijk zo dat de kans groot is dat je tijdens je (volgende) zwangerschap opnieuw spataderen oploopt.
  • Je moet vaak plassen tijdens de zwangerschap. Dat je vaak moet plassen tijdens je zwangerschap komt door zwangerschapshormonen, extra vocht en druk van de baarmoeder op je blaas. Er zijn meerdere manieren om ervoor te zorgen dat je minder vaak moet plassen. Dit zijn er twee: drink niet teveel vlak voordat je gaat slapen, ga rechtop zitten als je gaat plassen en zorg dat je goed uitplast. Dat doe je door je bekken afwisselend naar voren en naar achteren te bewegen op het moment dat je denkt klaar te zijn met plassen. Maak je rug afwisselend hol en bol, zodat je je blaas helemaal kunt legen en niet na een half uur alweer naar de wc moet voor je volgende plas.
  • Je krijgt hoofdpijn en/of raakt duizelig. Deze twee klachten komen voort uit slecht slapen of een te lage bloeddruk. Eet regelmatig. Zo hou je je bloedsuikerspiegel in balans.
  • Je buikhuid wordt gevoelig. Door de snelle groei van je buik raakt je buikhuid opgerekt. Je buik gaat hierdoor jeuken of voelt wat pijnlijk aan. In het artikel ‘Huidaandoeningen tijdens de zwangerschap’ lees je er meer over. Je kunt proberen je buik regelmatig in te smeren met crème tegen striae.

29-weken-zwanger-zwangerschapsyoga

Wat moet je doen bij 29 weken zwanger?

Als je 29 weken zwanger bent, kun je je bezig gaan houden met het volgende.

  • Schrijf je in voor een zwangerschapscursus, als je dat nog niet hebt gedaan als je 29 weken zwanger bent. Dit kan je rust geven, helpen bij lichamelijke klachten, voorbereiden op de bevalling en in contact brengen met je baby. Vind je dit te zweverig? Dat hoeft helemaal niet hoor. Er zijn zwangerschapscursussen in allerlei varianten, zodat er eentje is voor elk type vrouw. Een nuchtere vrouw kiest bijvoorbeeld voor zwangerschapsgymnastiek of zwangerFit. Een meer gevoelige vrouw vindt zwangerschapsyoga of een zwangerschapscursus Reiki misschien fijner.
  • Haal verzorgingsproducten voor je baby in huis. Je babyuitzet is waarschijnlijk compleet. Dan is het nu tijd voor andere inkopen, zoals luiers en verzorgingsproducten voor je baby, want jij wilt natuurlijk dat jouw kleintje de beste zorg van de wereld krijgt, zodat hij zich heerlijk in zijn vel mag gaan voelen. Je kunt denken aan shampoo, douchegel, gezichtscrème, zonnebrandcrème, lichaamsolie en billenspray.

Tip van de week: Blijf in beweging

Ondanks dat rust het allerbelangrijkste is als je 29 weken zwanger bent, is het ook belangrijk dat je blijft bewegen. Dit geef je namelijk energie, die je straks hard nodig hebt. Ga kleine stukjes wandelen of fietsen. Hou je van zwemmen? Ook dat kan; het is heerlijk om te zwemmen met een dikke buik. Je buik voelt dan namelijk minder zwaar aan, waardoor je even kunt ontspannen.

29 weken zwanger - zwangere vrouw wandelt door de stad