De helft van de zwangerschap zit erop en de 20 weken echo heeft plaatsgevonden. De baby is steeds meer in beweging en reageert op druk van buitenaf. Hierdoor kan de moeder haar baby in de buik voelen. Door de dikker wordende buik krijgt de moeder als ze 5 maanden zwanger is meer last van lichamelijke klachten.

5 maanden zwanger de 20 weken echo

5 maanden zwanger: De 20 weken echo heeft plaatsgevonden

Je bent 5 maanden zwanger! Het tijdstip waarop je 20 weken zwanger bent, is iets om naar uit te kijken. Je bent dan halverwege je zwangerschap en je krijgt je baby weer te zien door middel van de 20 weken echo. Tijdens deze echo wordt uitgebreid onderzocht of alles klopt aan je baby. Houd er rekening mee dat er ook afwijkingen kunnen worden gevonden. Ga niet met al teveel enthousiasme naar de echo en ga nooit helemaal alleen, zodat je bij tegenslagen opgevangen kunt worden. Maar hopelijk voor jou is of was de 20 weken echo voor jou vooral iets heel moois.

Baby 5 maanden in de zwangerschap: voel je hem bewegen?

De kans is groot dat je tijdens de vijfde maand van je zwangerschap je baby gaat voelen bewegen. Het kan zijn dat je ineens een stompje voelt, maar het kan ook zijn dat je je baby voor de eerste keer voelt op het moment dat je een hand op je buik legt. Je baby grijpt, slaat en trapt als je 5 maanden zwanger bent niet alleen zomaar wat in de rondte, maar reageert ook bewuster op de prikkels die hij voelt, zoals jouw hand die druk uitoefent. Laat ook je partner op deze manier alvast kennis maken met jullie baby; zo is hij of zij meer betrokken en kan hij mee genieten van de baby in jouw buik.

  • Je baby gaat sneller en scherper zien, ruiken, horen, proeven en voelen als je 18 weken zwanger bent. Dat komt door de specialisatie van de zintuigen, die plaatsvindt. Als je met je handen over je buik wrijft is de kans nu groter dat je je baby voelt reageren. Ook kan je baby nu aan het vruchtwater proeven wat jij hebt gegeten.
  • De armen en benen van je baby zijn, als je 19 weken zwanger bent, in de juiste verhouding ten opzichte van het hoofd.
  • In de eierstokken van een meisje vormen zich miljoenen eitjes en de testikels van een jongen dalen in als je 20 weken zwanger bent.
  • Je baby gaat steeds meer slapen. Hij slaapt gemiddeld 12 tot 14 uur per dag als je 21 weken zwanger bent.
  • Het gezicht van je baby wordt kenmerkender als je 22 weken zwanger bent. De oogleden, wenkbrauwen en lippen worden zichtbaarder. Ook krijgt je baby tanden.

22 weken zwanger

De grootte van je baby bij 5 maanden zwanger

Toen je 4 maanden zwanger was, had je baby nog de grootte van een peer. Als je 5 maanden zwanger bent, is je baby alweer zo groot als een papaja. Dat is ongeveer 28,5 centimeter. Je baby weegt bij een zwangerschap van 5 maanden 440 gram. Dat is al bijna een halve kilo.

Moeder 5 maanden zwanger: Je buik wordt dikker en je krijgt lichamelijke klachten

Je buik wordt in snel tempo dikker als je 5 maanden zwanger bent. Hierdoor verandert je zwaartekracht en houding: je buik gaat meer naar buiten staan en je rug meer naar voren. Je krijgt hierdoor sneller last van lichamelijke klachten, zoals lage rugpijn tijdens je zwangerschap en pijn aan je bekken. Het wordt als je 5 maanden zwanger bent belangrijk dat je op je houding gaat letten, zodat je zo min mogelijk last hebt van deze lichamelijke klachten. Hier zijn een aantal tips voor een goede houding tijdens zwangerschap.

  • Buk en til niet te vaak en te veel.
  • Wissel houdingen af. Sta of zit niet te lang achtereen in dezelfde houding.
  • Zit rechtop. Dat doe je door op je zitbotjes met je rug recht omhoog te gaan zitten. Zoek als het mogelijk is ook steun voor in je rug. Dat kan een leuning zijn, maar ook een paar kussens. Ga liever op een hoge, dan op een lage stoel zitten en sla liever niet je benen over elkaar.
  • Sta stevig op twee benen, zonder een van je knieën op slot te zetten. Naarmate je buik dikker wordt, kun je het beste steeds iets meer naar achteren gaan leunen om zo de zwaartekracht boven je voeten te houden.
  • Loop in een actief, snel tempo. Slenteren is niet goed voor je. Je gaat namelijk hangen in je bekkenbanden op het moment dat je te moe wordt van het geslenter.

Er zijn meer tips voor een goede houding. Lees daarvoor het artikel: ‘Houding tijdens zwangerschap’. Ook bekkenbodem spieren oefeningen kunnen je helpen om lichamelijke klachten tijdens zwangerschap te beperken.

Linea nigra zwangerschapsklachten 5 maanden zwanger

Zwangerschapsklachten bij 5 maanden zwanger

Door de groei van je buik en de verandering in zwaartekracht en houding als je 5 maanden zwanger bent, krijg je steeds meer zwangerschapsklachten.

  • Je hebt lage rugpijn, last van je bekken of bekkeninstabiliteit. Dit krijg je doordat je zwaartekracht en houding verandert. Voorkomen kun je het bijna niet, maar je kunt er wel rekening mee houden, door goed op je houding te letten.
  • Je krijgt spataderen. Dit zijn verdikte aderen, die meestal op de benen zitten. Ze ontstaan door verslapte aderen. De aderen zijn verslapt door zwangerschapshormonen en door extra druk op je bloedvaten. Als ze er eenmaal zijn, raak je ze helaas niet meer kwijt. Je kunt ze wel na je zwangerschap(pen) laten verwijderen.
  • Je krijgt aambeien. Dit zijn gezwollen bloedvaatjes aan de binnenkant van je endeldarm bij je anus. Aambeien ontstaan veelal door obstipatie tijdens de zwangerschap. Door het vele persen tijdens het poepen komt er druk op je aderen te staan, die door je zwangerschap verslapt zijn. Voor meer informatie over aambeien kun je het artikel ‘Alles over aambeien tijdens de zwangerschap’ lezen.
  • Je krijgt een linea nigra. Dat is een verticale, donkere streep op het midden van je buik. Deze streep ontstaat door zwangerschapshormonen.
  • Je krijgt striae. Doordat je onderhuidse bindweefsel uiteen wordt getrokken ontstaan er lijnvormige littekens op je buik. Je kunt hiervoor een speciale crème tegen striae kopen.
  • Je hebt bandenpijn. Doordat je baarmoeder heel sterk aan het groeien is, als je 5 maanden bent, komt er spanning op je banden te staan en dat doet pijn. Je voelt een stekende, scherpe pijn aan de zijkanten van je baarmoeder, die lang aanhoudt. Span je buikspieren regelmatig even aan of houdt een warme kruik tegen je buik. Dit kan wonderen doen.
  • Je krijgt tandplak. Deze klacht ontstaat door zwangerschapshormonen. Je tandvlees bloed sneller, waardoor je sneller tandplak krijgt. Het is belangrijk dat je tijdens je zwangerschap je gebit goed verzorgt: goed poetsen en flossen. Heb je toch tandplak of vaak bloedend tandvlees? Ga dan eens een keer extra langs bij de tandarts voor advies.

Wat moet je doen bij 5 maanden zwanger?

Als je 5 maanden zwanger bent, raak je weer meer vermoeid. Het is goed om je niet al te druk te maken, zodat je voldoende tot rust komt. Toch zijn er ook een aantal dingen die je kunt of moet doen bij een zwangerschap van 5 maanden.

  • De 20 weken echo vindt plaats.
  • Je kunt gaan shoppen voor je babyuitzet: een kinderkamer, kinderwagen, autostoeltje, kleren, luiers, enzovoort.
  • Je bent bezig met het verzinnen van een naam, als je die nog niet hebt. Dat is nu gemakkelijker geworden, omdat je er nog maar eentje hoeft te bedenken nu je het geslacht weet. Of wil je nog niet weten of het een jongetje of meisje wordt?

Tip van de week: Maak je niet te druk over angst en spanning

Het is heel normaal dat je als zwangere moeder of aanstaande vader soms (of vaker) last hebt van bevallingsangst en spanning tijdens de zwangerschap. Zeker als je 5 maanden zwanger bent, het moment waarop je over de helft van je zwangerschap bent, slaat de onzekerheid vaak toe. Kan ik het moederschap (of vaderschap) wel aan? Doet een bevalling niet te veel pijn? Kan ik mijn vrijheid wel missen? Allemaal vragen, die vele aanstaande moeders en vaders in hun hoofd hebben bij een zwangerschap van 5 maanden. Maak je er niet te druk over.

Het is goed om je te realiseren wat er straks op je afkomt. Het hoort bij een grote verandering, zoals de geboorte van je kind. Straks, als de baby er eenmaal is, ga je er waarschijnlijk gewoon voor en nemen je zorgen weer af.